A Publicus Intézet felmérésében résztvevők 43 százaléka látja úgy, hogy az előzetes regisztrációval a kormány az állampolgárokról gyűjt adatokat.

A magyarok 41 százaléka szerint valószínűleg a nyáron érhetnek véget a korlátozások, ez derül ki a Publicus Intézet januári reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelyet a Népszava megbízásából végzett. 

Felmérés: a magyarok kétharmada szerint nincs szükség az oltás előtti regisztrációra

Orbán Viktor miniszterelnök 2020. október 20-án, mikor megkapta az influenza elleni védőoltást

Fotó, címlapkép: Facebook/Orbán Viktor

A megkérdezettek 22 százaléka tavasszal várja a korlátozások végét, 15 százalék viszont őszre teszi ennek bekövetkeztét, 11 százalék pedig pesszimistán a következő télre várja, hogy megszűnjenek a korlátozások.

A megkérdezettek kétharmada szerint nincs szükség a vakcina előzetes regisztrációjára, elég lenne a beoltottakat regisztrálni  háziorvosoknak. 

Az előzetes regisztráció támogatói főképp a kormánypárti választók közül kerültek ki, de még ők is kisebbségben vannak (45 százalék) a Fidesz-KDNP táborán belül. Az ellenzék szavazóinak 82 százaléka a háziorvosok bevonásával regisztrálná azokat, akiket már beoltottak, a Jobbik választóinak 39 százaléka támogatja az előzetes regisztrációt, a többi ellenzéki pártnál viszont ennek aránya 4-14 százalék.

Az előzetes regisztráció céljáról erősen megoszlanak a vélemények, a lakosság 43 százaléka szerint szerint az állampolgárokról gyűjt adatokat a kormány, 50 százalék szerint viszont nincs ilyen célja a regisztrálásnak. A fideszesek 79 százaléka szerint nincs szó adatgyűjtésről, az ellenzékiek 69 százaléka viszont valószínűsít ilyesfajta szándékot a háttérben. A bizonytalanok körében minimális, de relatív többségben (47 százalék a 43 százalékkal szemben), akik úgy látják, adatot gyűjt róluk a kormány.

Azokból, akik beoltatnák magukat, 62 százalék az ingyenes vakciná választaná, 37 százalék pedig még fizetne is érte. Utóbbiak többsége (57 százalék), azért fizetne elsősorban, ha úgy ítélné meg, hogy másképp nem kaphat oltást. 29 százalék valamekkora összeget adna, ha csak pénzért lehetne választani a vakcinák közül, 14 százalék azért is fizetne, hogy hamarabb sor kerüljön rá. 8 százalék viszont azért fizetne, ha nem kellene regisztrálni a kormánynál az oltásért.

A válaszadók többsége elsőként az egészségügyi dolgozókat, másodikként az idősotthonok dolgozóit és a szociális ellátásban dolgozókat, utána a rendőröket és katonákat oltatná be, majd a 60 évesnél fiatalabb, de krónikus betegségben szenvedők kapnák meg a lehetőséget. Az ötödik körben a tanárok, a hatodikban a 60 évnél idősebbek kapnának oltást.

A kormánypártiak a rendőrök és katonák oltását, az ellenzékiek a tanárok vakcinázását sorolná valamennyire előrébb.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Kell a Kubatov-lista frissítése, gyengén állnak a tolvaj kormánypártok !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sokanvagyunk
@sgl: Ha netán nem lenne meg nekik: 43-as a lábméretem, magasságomból bő egy centit vesztettem.
Aki Én
@ómió: Ördögöd van, a megfejtés a ,,céltudatosság".
Te bolsi hazudós!
Eladott Ország
Mint látható, a házi orvosok értesítenek majd a védőoltásról! Ez csak porhintés volt, hogy ez a maffiálllam mindent megtesz értünk, amíg van mit lenyúlni! Ezek nem kormányoznak, csak lopnak!
Csizmás Kond
Az is megfejthetetlen hogy miért örökké a hülyébbjeit kérdezik. Miaz, hogy a kormány adatkat gyűjt ??? Neki ott van mindenki adata amire csak kíváncsi.
kissé felnőttem
lista ? ugyan mobiltelóban amíg aksi van lehallgatóként dolgozik akkor ? smart TV szintén? telefonok azt mondja be 5 évig megörzik minősaégbiztositási okokra hivatkozva a hangfelvételt apparátus meg szűri mint a túrót. ami neki kell azt kiveszi. 5 lépés a számitógépen és a tegnapi ebédedet is látják olvassák akkor mi lenne nekik uj.Ilyen lett a világ.
ómió
@Aki Én: Megint maga alá gyűrt téged a tetves bolsiságod másrahazudási szindrómája, efftársi fajkretén!? Csak futó javulásaid vannak? És - látom - az "efftársi céltudatosságot" is "definiáltad"! Eszerint az az, amikor az oltónak fogalma nincs, hány ember akar oltakozni! Idiótaságodnak talán megint szedáltatnia kéne magát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.