Az Európai Bizottság által kezdeményezett ügy több mint tíz éve kezdődött, a helyzet azóta sem javult sokat.

Magyarország megsértette a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós jogi szabályokat

– állapította meg ítéletében az Európai Bíróság. Az ország három részében, hosszú éveken keresztül állt fenn a jogsértő gyakorlat – írja a Hvg.hu. Az Európai Bizottság keresetlevelében az állt, hogy 2005. január 1-jétől Budapest térségében és a Sajó-völgyben, illetve 2011. június 11-től (a 2014-es év kivételével) Pécs térségében – mindhárom érintett zóna esetében 2017-ig – rendszeresen és tartósan túllépte a PM10 részecskékre vonatkozó napi határértéket, ami a szálló por uniós rendeletben meghatározott méretét jelenti.

Magyarország egyrészt nem teljesítette arra vonatkozó kötelezettségét, hogy a ezen részecskékre vonatkozó napi határértéket a teljes területén tiszteletben tartsák, másrészt arra irányuló kötelezettségét sem, hogy e határértékek túllépésének időtartama a lehető legrövidebb legyen.

Azt is felrója a testület a magyar hatóságoknak, hogy csak jelentős késéssel fogadták el a levegőminőség javításával kapcsolatos intézkedéseket.

Az Európai Bíróság közleménye szerint az említett részecskéknek (amelyek fő összetevői a szulfátok, a nitrátok, az ammónia, a nátrium-klorid, a szén az ásványi maradékok és a víz) való tartós kitettség növeli a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedések és a tüdőrák kockázatát.

A légszennyezettség 1664 eurójába, azaz mintegy 608000 forintjába kerül minden átlagos magyar városi lakosnak. Ez a harmadik legmagasabb költség Európában, csak Románia és Luxemburg áll hazánk előtt. Pedig már kis lépések is sokat segíthetnének.

Bendik Gábor, a Levegő Munkacsoport környezetvédelmi szakjogásza a HVG-nek elmondta, Bulgária példájából tanulhattunk volna: az ottani légszennyezettség miatt már 2017-ben ítéletet hozott a Bíróság. S bár az ítélet megszületett és megállapították a jogsértést, az ország azóta sem mutatott fel érdemi előrelépést és halogatta a megfelelő intézkedések bevezetését, így a Bizottság ismét a Bírósághoz fordult és Bulgáriának most már szankciókkal kell szembenéznie, aminek anyagi vonzata is lesz.

Forrás: HVG, 24.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr bél flóra
Aha! Persze! Agrárország! Kevés iparral! Azé' legyünk má' reálisak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Nessy: ennek az elmebeteg korcs bolsinak hiába mondod.
Nessy
@vitriol: A "káder dűlőben", meg a kolostorban nem érzi a légszennyezést. Csak egyet felejt el, hogy ha leeszi a jó csoda a városba, ez a szállópor kumulálódik a szervezetben,és lehet, hogy később, de nála is gondot okozhat! Pláne a sörhasával, ami összenyomja tüdőt, és amúgy is rizikófaktor.
Nessy
@Aki Én: Tudom, de néha felbosszant a tudatos, vagy valós idiotizmussával.
ómió
@Nessy:A Levegőminőségről meg az EU Bíróság emiatti "elmarasztalásáról" van szó, ha "elmeállapotod" nem értette volna! Ha pl. Németországot, ahol szénerőművek ontják a mocskot, a "haladó berendezkedésük okán" nem lehet "elmarasztalni", mert "dazu", ugye, ott olyan, hogy túlterhelt teherautó meg kamion, meg benzin, vagy dízel jármű nem is ismert, helyettük nyilván csak-csak "el kell ítélni" valakit! Ezenfelül itt már csak a migráncsszag hiánya lehet a "súlyosbító körülmény", ami - ha rémlik még az irónia fogalma - ide kívánkozik! "Lassúságod" mindig ilyen "lenyűgöző"? Attól lehetsz te "jó efftárs"!
Nessy
@ómió: Érdekes fogalmad van az "iróniáról"!
ómió
@Nessy: Az már csak "érdekes" tud lenni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.