Az Európai Bizottság által kezdeményezett ügy több mint tíz éve kezdődött, a helyzet azóta sem javult sokat.

Magyarország megsértette a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós jogi szabályokat

– állapította meg ítéletében az Európai Bíróság. Az ország három részében, hosszú éveken keresztül állt fenn a jogsértő gyakorlat – írja a Hvg.hu. Az Európai Bizottság keresetlevelében az állt, hogy 2005. január 1-jétől Budapest térségében és a Sajó-völgyben, illetve 2011. június 11-től (a 2014-es év kivételével) Pécs térségében – mindhárom érintett zóna esetében 2017-ig – rendszeresen és tartósan túllépte a PM10 részecskékre vonatkozó napi határértéket, ami a szálló por uniós rendeletben meghatározott méretét jelenti.

Magyarország egyrészt nem teljesítette arra vonatkozó kötelezettségét, hogy a ezen részecskékre vonatkozó napi határértéket a teljes területén tiszteletben tartsák, másrészt arra irányuló kötelezettségét sem, hogy e határértékek túllépésének időtartama a lehető legrövidebb legyen.

Azt is felrója a testület a magyar hatóságoknak, hogy csak jelentős késéssel fogadták el a levegőminőség javításával kapcsolatos intézkedéseket.

Az Európai Bíróság közleménye szerint az említett részecskéknek (amelyek fő összetevői a szulfátok, a nitrátok, az ammónia, a nátrium-klorid, a szén az ásványi maradékok és a víz) való tartós kitettség növeli a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedések és a tüdőrák kockázatát.

A légszennyezettség 1664 eurójába, azaz mintegy 608000 forintjába kerül minden átlagos magyar városi lakosnak. Ez a harmadik legmagasabb költség Európában, csak Románia és Luxemburg áll hazánk előtt. Pedig már kis lépések is sokat segíthetnének.

Bendik Gábor, a Levegő Munkacsoport környezetvédelmi szakjogásza a HVG-nek elmondta, Bulgária példájából tanulhattunk volna: az ottani légszennyezettség miatt már 2017-ben ítéletet hozott a Bíróság. S bár az ítélet megszületett és megállapították a jogsértést, az ország azóta sem mutatott fel érdemi előrelépést és halogatta a megfelelő intézkedések bevezetését, így a Bizottság ismét a Bírósághoz fordult és Bulgáriának most már szankciókkal kell szembenéznie, aminek anyagi vonzata is lesz.

Forrás: HVG, 24.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr bél flóra
Aha! Persze! Agrárország! Kevés iparral! Azé' legyünk má' reálisak!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
@ómió: ...nem értem, pedig a gazdád ezrével engedte ide őket titokban. Biztos elnyomja a bolsi szagotok.
Nessy
Miközben harcolnak a dohányzás ellen, egyre emelve a cigaretta árát, népnemzetesítve a trafikokat, addig tízezer fölötti számban halnak meg emberek a szállópor magas koncentrációja miatt.Egy - egy forgalmas kereszteződésben az átjutásra várva legalább egy féldoboz ciginek megfelelő káros anyagot szipákol be az ember egyszerre. Csak ezen nem tud keresni az állam, mint a cigin.
ómió
@Aki Én: Semmivel nem bírják csillapítani - még ott az elmeosztály munkásőrtagozatán se, ahol vagy(?) - a tetves bolsiságod másrahazudási szindrómáját rajtad, bolsiék elmebetege!? Azt a szagot érzed, bolsi fajgörény! A sajátodat! Még annyira se enyhül, hogy legalább az ideiglenes tartózkodást kapottakat megkülönböztesd az illegális migráncsoktól? Csak azt ne mondd, hogy ez még súlyosbodik is nálad!
Nessy
@ómió: Az Isten áldjon meg, az utakon nem migráncsok bocsájtanak ki a megengednél több káros anyagot, hanem az öreg, lerobbant, sokszor túlterhelt teherautók, kamionok, meg a rosszul karbantartott öreg személyautók, buszok! Mi köze a migrációnak, a szállópor magas koncentrációjához? Néha tényleg olyanokat írsz, hogy kétséges az elmeállapotod.
kissé felnőttem
Amig otthon a mások által kihajigélt ped palackal egyéb csomagolóanyaggal fáradt olajjal kénytelen ha csak 15 ember is füteni otthon mert másra nem telik, elvtársak vagy főnemesség addig ez csak rosszabb lesz Tüzifa ára 500 Ft. volt anno egy méter (nem erdei !!! ) ma játék van a fával és az árával is 1x1x1 a másik 10 éve még voltak műszerek mutatták a szennyezettséget Idejét multák ? nem és hol vannak ja ne lássuk?
vitriol
Magyarország légszennyezettsége miatt már évekkel ezelőtt is figyelmeztetést kaptunk az EU-tól, de a helyzet szinte semmit nem javult, csak megállapítást nyert, hogy ez a rossz levegő 3-4 évvel rövidíti meg a városi emberek életét. A pandémiára hivatkozással orbán még tett rá egy lapáttal és elrendelte az ingyenes parkolást, ami még súlyosítja a helyzetet. Hiába kérték, hogy vonja vissza a rendelkezést, ez is illeszkedik az Önkormányzatok elleni bosszúhadjáratába!
dr bél flóra
Aha! Persze! Agrárország! Kevés iparral! Azé' legyünk má' reálisak!
RonaGyuri
azóta sem javult sokat??? mitől javult volna?? Ettől a büdös paraszt-bagázstól csak rosszabb lett! =))
Aki Én
@Nessy: ennek az elmebeteg korcs bolsinak hiába mondod.
Nessy
@vitriol: A "káder dűlőben", meg a kolostorban nem érzi a légszennyezést. Csak egyet felejt el, hogy ha leeszi a jó csoda a városba, ez a szállópor kumulálódik a szervezetben,és lehet, hogy később, de nála is gondot okozhat! Pláne a sörhasával, ami összenyomja tüdőt, és amúgy is rizikófaktor.
Nessy
@Aki Én: Tudom, de néha felbosszant a tudatos, vagy valós idiotizmussával.
ómió
@Nessy:A Levegőminőségről meg az EU Bíróság emiatti "elmarasztalásáról" van szó, ha "elmeállapotod" nem értette volna! Ha pl. Németországot, ahol szénerőművek ontják a mocskot, a "haladó berendezkedésük okán" nem lehet "elmarasztalni", mert "dazu", ugye, ott olyan, hogy túlterhelt teherautó meg kamion, meg benzin, vagy dízel jármű nem is ismert, helyettük nyilván csak-csak "el kell ítélni" valakit! Ezenfelül itt már csak a migráncsszag hiánya lehet a "súlyosbító körülmény", ami - ha rémlik még az irónia fogalma - ide kívánkozik! "Lassúságod" mindig ilyen "lenyűgöző"? Attól lehetsz te "jó efftárs"!
Nessy
@ómió: Érdekes fogalmad van az "iróniáról"!
ómió
@Nessy: Az már csak "érdekes" tud lenni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok