Erről a mai Kormányinfón beszélt Gulyás Gergely miniszter. A február 15-ei héten online konzultációt indítanak a nyitásról, a nyitás lehetséges menetrendjéről. Óvatos és szakaszos nyitást szeretnének, két ütemben, március elsejétől és április elejétől részleges nyitásra sor kerülhet. Április elsején vagy április 3-án lesz a nyitás második lépcsője a jelenlegi tervek szerint.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a szerdai ülésén a kormány értékelte a járványhelyzetet. Azt mondta, a védekezésnél nemcsak a szakemberekre, hanem a magyar emberekre is támaszkodnak, ezért indítanak nemzeti konzultációt a nyitásról.

A stagnálásról azt mondta, azért lehet, mert a koronavírus új mutánsa gyorsabban terjed.

Fontos, hogy óvatos, szakaszos nyitás legyen. Legalább két ütemben március elejétől és április elejétől részleges nyitás jöhet

– mondta.

Mivel szerződésünk van Oroszországgal és Kínával,

februárban és márciusban a többi EU-tagállamnál nagyobb arányban lehetnek beoltva az emberek.

A regisztráció alapján folytatódik az oltás, először a legveszélyeztetettebbek és legidősebbek kerülnek sorra, utána jöhetnek a 60 éven aluliak.

A legfontosabb egy gazdaság-újraindítási akcióterv elfogadása, ezt több lépésben meg is tette a kormány

– mondta Gulyás. A legfontosabb, hogy a foglalkoztatottság maradjon azon a szinten, ahova 2020-ig eljutottunk, a munkahelyeket megvédték, 4,5 millió munkahely van, 4 százalék körüli a munkanélküliség – állítja Gulyás.

Elmondta, hogy megjelent rendeletként, hogy bértámogatást előre odaadják, illetve elismételte, hogy

lesz 13. havi nyugdíj, az első negyedét ebben a hónapban kapják meg a nyugdíjasok.

Lesz 6 millió forintos otthonteremtési támogatás: 3 millió vissza nem térítendő támogatás és 3 millió forintos kedvezményes hitel. 2022. január 1-től jön a fiatalok szja-mentessége, remélik, javul a fiatalok munkavállalási kedve.

Gulyás bejelentette, hogy

az állami és önkormányzati tulajdonú ingatlant bérlő éttermeknek, kávézóknak konditermeknek februártól május 31-ig nem kell bérleti díjat fizetniük.

A kis- és középvállalkozások kamatmentes hitelt kaphatnak – mondta.

Gulyás szerint a munkanélküliséget sikerült megvédeniük, mert most 4 százalékos a munkanélküliség. A miniszter hosszan sorolta azokat a már ismert intézkedéseket, amelyekkel szerinte a kormány segíti a gazdaságot és az embereket.

Arról is beszélt, hogy Magyarország jelentős forrásokhoz jut az EU-ból, de szerinte ez nem adomány, hanem jár az országnak. Jóval ezermilliárd forint feletti összeg már idén megérkezik és a gazdaságba áramlik majd.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta,

nem tart a kormány attól, hogy a Magyar Orvosi Kamara által bírált orosz vagy a kínai vakcinák beadását a háziorvosok megtagadnák.

Ha lesz elég vakcina, egy nap félmillió embert tudnak majd beoltani – mondta. Ezen a héten a 82 év felettiek kapják meg az oltást (legkésőbb a jövő hét végéig), legalábbis azok, akik regisztráltak. Gulyás szerint eddig zökkenőmentesek zajlik a legidősebbek oltása.

Azt szeretnénk, ha március 15-ig azok, akik 60 év fölött vannak és regisztráltak, beolthassuk

- mondta a miniszter.

A kínai vakcináról elmondta: ötmillió vakcináról kötöttek szerződést. Februárban 250 ezer embernek elegendő vakcina érkezhet, márciusban, áprilisban ugyanennyi, utána 1,7 millió embernek elegendő vakcina jöhet, ha a kínaiak eleget tesznek a szerződésnek.

A CEU-val kapcsolatban arról beszélt, hogy az Európai Bíróság döntését tiszteletben tartják, ezek szerint járnak majd el az egyetem ügyében.

Az üzemi étkezdék nyitvatartásával egyetért a kormány, mert fontos, hogy a dolgozó embereket kiszolgálják. De indokoltnak tartja a kormány annak az ellenőrzését, hogy az üzemi étkezdét csak azok használják, akik ott dolgoznak.

Az oltást igazoló plasztikkártyáról elmondta: az a védettséget és nem az oltottságot igazolja majd, tehát az is védettnek minősül, aki felépült a vírusból. Karanténkötelezettség (határátlépéskor) nem vonatkozik majd arra, aki védett lesz.

Rogán Antal és családjának ingatlanügyével kapcsolatos kérdésre azt mondta:

ha bárhol, bármilyen gyanú felmerül, akkor vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményezhető, de Rogánék ügyében erre semmilyen okot nem lát a kormány.

Cikkünk frissül.

Forrás: 444, HVG

Címlpakép: MTI/Bruzák Noémi

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
"A legfontosabb, hogy a foglalkoztatottság maradjon azon a szinten, ahova 2020-ig eljutottunk, a munkahelyeket megvédték, 4,5 millió munkahely van, 4 százalék körüli a munkanélküliség – állítja Gulyás."

Ekkora hazugságot már rég hallottam, hisz tömeges elbocsájtások vannak/lesznek/voltak!!! Mindenkit hülyének néznek???:DDD

Ez csak egy kiragadott mondata, de lehetne tovább sorolni, aminek semmi értelme, mert úgyis azt csinálnak amit akarnak!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Addig remélik,hogy kivéreztethetik a még esetleg ki nyitni tudó vendéglátó helyeket!
ágimami
"A legfontosabb, hogy a foglalkoztatottság maradjon azon a szinten, ahova 2020-ig eljutottunk, a munkahelyeket megvédték, 4,5 millió munkahely van, 4 százalék körüli a munkanélküliség – állítja Gulyás."

Ekkora hazugságot már rég hallottam, hisz tömeges elbocsájtások vannak/lesznek/voltak!!! Mindenkit hülyének néznek???:DDD

Ez csak egy kiragadott mondata, de lehetne tovább sorolni, aminek semmi értelme, mert úgyis azt csinálnak amit akarnak!!
kereső
GG!!! Le vagy maradva egy brossúrával. Orbánod most jelentette be, hogy február közepén konzultál a nyitásról az ő népével. Te meg már itt mondod az eldöntöttet?? Hogy van ez most? Vagy felülirod orbán szavát? Megzavarod a hiveket, vagy csupán arról van szó, hogy kell egy kis ajándék pénz kövér szilárd nyomdájának?
Nessy
@kereső: Állítólag online lesz. Csak egy kis program kérdése, hogy 11 millióan támogassák a kormányt, és vállalják helyettük a felelősséget.
kereső
@Nessy: Megfejelve egy kis Yandex programmal, hogy a válaszok egyenesen Moszkvába is elmenjenek??Magyarország most már tényleg Moszkva egyik külső kerülete lesz.
kereső
Gulyás ezt is mondta:- annak ellenére, hogy a tényleges engedély hiányzik (NNK labor vizsgálat!!!), mint az orosznál- de a szállitási ütemezés már megvan.
"250 ezer kínai vakcina érkezik februárban

Kérdésünkre válaszolva, miszerint mikor érkezik a kínai vakcina, és mennyi, a miniszter kijelentette, hogy Kínával 5 millió vakcinára kötöttek szerződést, februárban 250 ezer emberek elegendő vakcina érkezik, márciusban-áprilisban szintén 250 ezer, majd májusban 1 millió 750 ezer. Remélik, hogy a kínaiak tudják tartani a szerződésben foglalt kötelezettséget."
ágimami
@kereső: Én csak azt remélem, hogy az embereknek lesz annyi eszük, hogy a kínai vakcinával NEM oltatják be magukat!!!
Mondjuk én az orosszal sem, de ez magánügy!!
simmering73
Legalább azt is megtudtuk mikor kezdődik a harmadik hullám.
levarosbukta
Miről beszél ez a jóllakott napközis? Épp ma mondta a főmufti hogy húsvét után lehet csak szó az enyhítésekről. Talán egyeztetni kéne a hazugságokat nem?
Aki Én
,,Gulyás szerint a munkanélküliséget sikerült megvédeniük"
Na, azt tényleg sikerült.
@ágimami: Már a foglalkoztatottsági adat is egy nagy átverés.
Úgy szépek a számok, hogy a közmunkások, a külföldön dolgozók, és a heti egy órát dolgozók is benne vannak, ahogy korábban nem. Vagyis egyszerűen megváltoztatták a számítás módját.
Ez színtiszta átbaszás, mint minden, ami szépnek látszik.
Gauntlet
de hát beismerték hogy a helyzet NEM javul ! Naponta majd' 100 ember meghal !
kereső
@ágimami: Azért az kicsit aggasztó, hogy gulyás "elvárást" fogalmazott meg az orvosok felé:
"nem tart a kormány attól, hogy a Magyar Orvosi Kamara által bírált orosz vagy a kínai vakcinák beadását a háziorvosok megtagadnák."- milyen nyomásgyakorlás jön? És hányan lesznek az orvosok közül, akik hallgatva a szakmai tisztességükre, az orvosi fogadalmukra megfogadják kamarájuk ajánlását.Én az oltás hive vagyok maximálisan- de a két kotyvalékot dugják fel maguknak gulyásék. Nekem nem kell.
yazo64
@simmering73: Az édesanyja is csinálhatott volna valami 57 éve...
Lepényleső
A feltételezés mint mézesmadzag az ember orra előtt,aztán majd csepegtetik nagy kegyesen ami születése óta
korlátozás nélkül mindenkinek járna,miközben a tömeget rabszolgaságba,a naplopók hada pompában a várba?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.