A Blikk úgy értesült M. Richárd egyik közeli ismerősétől, hogy a férfi családja M. gondnokság alá helyezését kezdeményezte, abban a reményben, hogy a Dózsa György úti balesetben érintett M. így megúszhatja a felelősségre vonást vagy enyhébb büntetést kaphat. A lapnak nyilatkozott Kertész Gusztáv ügyvéd, aki szerint a gondnokság alá helyezési taktika kétélű fegyver lehet, büntetőeljárásban ugyanis erről nem a család által felkért magánszakértő, hanem a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő dönthet. 

Gondnokság alá helyezését kezdeményezte M. Richárdot a családja – értesült a Blikk egyik közeli ismerősétől. A neve elhallgatását kérő férfi szerint ezzel a lépéssel szeretnék elérni azt, hogy M. Richárdot ne vonják felelősségre vagy enyhe büntetést kapjon.

Dühkitörései miatt nem tudja kontrollálni a tetteit, a család szerint emiatt lenne szükség arra, hogy gondnokot rendeljenek ki számára, és már be is adták a bíróságra a szükséges papírokat

– mondta a Blikknek a közeli ismerős.

Amennyiben ez egy védekezési taktika, az nagyon kétélű fegyver lehet. A gondnokság alá helyezésről ugyanis a polgári perben dönthet a bíróság egy felhasználhatónak ítélt magánszakértői vélemény alapján, de a büntetőeljárásban a bíróság szinte biztosan igazságügyi szakértőt rendel ki a cselekvőképtelenség megállapítására. És ha ez megtörténik, ennek a szakértőnek a véleménye lesz a döntő

– mondta a Blikknek dr. Kertész Gusztáv ügyvéd.

Ahhoz, hogy valakinek a büntethetőségét kizárják vagy nyomatékosan enyhítő körülményt vegyenek figyelembe nála a büntetés kiszabásakor, az kell, hogy megállapítsák, hiányzik a belátási képessége, vagyis nem ismeri fel tettei következményeit és nem tud annak megfelelően cselekedni.

M. Richárdot azután tartóztatták le, hogy kiderült szilveszterkor a Nyugati téri pizzázójában 10 fős drogbulit tartott, rendőrök csaptak le rájuk. A Fővárosi Főügyészség szerint „a vádlott szándékosan és kitartóan semmibe veszi a jogszabályokat” és letartóztatásra tett ekkor indítványt, ezután került a Venyige utcai börtönbe.

M.-et tavaly szeptemberben első fokon bűnösnek mondták ki a 2017-ben a Dózsa György úton történt, két ember halálát követelő gázolás miatt. Mint a Blikk írja, ebben az eljárásban bírálták el azt is, hogy megvert egy kerékpárost, akit majdnem elsodort. M. akkor 4 év, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, és végleg eltiltották a járműveztetéstől. Jelenleg is van egy hivatali vesztegetési ügye, mert a gyanú szerint 900 ezer forintot fizetett azért, hogy visszakapja a jogosítványát.

Forrás: Blikk, 444

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Jobb lenne kivégezni a buzi köcsögöt !!!
namihami
Akkor ez azt jelenti, higy csak felügyelet mellett gázolhat!?!?!
volvós
Jobb lenne kivégezni a buzi köcsögöt !!!
justhpeter
OK a gondnokság + életfogytiglani zárt osztály.
ESCOBAR
Hát! Na, e ők mondják már meg, hogy lesz! Böri!!!
Quasimudo
"Dühkitörései miatt nem tudja kontrollálni a tetteit, a család szerint emiatt lenne szükség arra, hogy gondnokot rendeljenek ki számára, és már be is adták a bíróságra a szükséges papírokat..."

Akkor miért hosszabbították meg a jogsiját?!
simmering73
Akasztani kéne, akkor megszünne a dühkitörése.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.