Megérkezett az Európai Gyógyszer Ügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmánya Magyarországra. Az orosz vakcina megbízható és biztonságos, egy kisebb adaggal már akár a jövő héten meg tudja kezdeni vele Magyarország az oltást  - hangzott el az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Az első szállítmány – amely közúton érkezett a Hungaropharmához szombat reggel – több mint 20 ezer ember oltására lesz elegendő – hangzott el a műsorban. A terv szerint ezt a vakcinát a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek kapják majd.

Ezt a vakcinát a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet előbb engedélyezte, mint az Európai Gyógyszerügynökség. Ezzel az oltási munkacsoport már három vakcinával számol.

A vakcina előnye, hogy viszonylag könnyen tárolható és szállítható, könnyebben mint az addig használt vakcinák, mivel normál hűtött körülmények, 2 és 8 fok között lehet tárolni, szállítani.

Ebből az oltóanyagból is két adagra van szükség, a másodikat az első oltás után 4-12 héttel lehet beadni.

Szentiványi Mátyás elmondta:

A brit orvosi szaklap, a Lancet által is biztonságosnak és mintegy 92 százalékos hatékonyságúnak tartott oltóanyaggal kapcsolatban a magyar hatóságok a szer biztonságosságát, hatékonyságát és minőségét vizsgálják. A mellékhatásai kezelhetők, nem okoznak nagyobb problémát.

Ismertette: minden magára valamit is adó fejlesztő igyekszik rangos lapban publikálni az eredményeit, a Lancet is ennek számít. A brit orvosi szaklapban publikált eredmények pedig azt igazolják, hogy a vakcinában meg lehet bízni.

A főigazgató hangsúlyozta: a Szputnyik V vakcina ugyanolyan hatékonyságú, mint a nyugati vakcinák, a Pfizeré vagy a Modernáé. Hozzátette: a vakcina 60 év felett is biztonságos, ebben a korosztályban is 92 százalékos hatékonyságot mutatott és 85 éves volt a legidősebb, akit oltottak vele.

Bár rövidtávú ismereteink vannak minden vakcináról, az bizonyos, hogy kialakít egy immunitást, de jó okunk van bízni abban is, hogy a vírus továbbadását is megakadályozza

- fogalmazott Szentiványi Mátyás, aki szerint nagyobb biztonságot nyújt a vakcina, mint az, ha valaki átesik a fertőzésen.

Az oltóanyag európai engedélyezésével kapcsolatban azt hangsúlyozta: az Európai Uniós is két-három hónapot ad magának egy oltóanyag engedélyezésére, ez nyár elejére történhet meg. Hozzátette: ez nem befolyásolja a magyar oltásokat, Magyarországon már megvan az engedély és megkezdődhetnek az oltások akár már a jövő héten is.

Arra reagálva, hogy Angela Merkel német kancellár is sürgette az orosz vakcina európai engedélyezését, a főigazgató azt mondta: minden felelős politikus úgy gondolkodik ma, hogy minél többféle vakcina áll a rendelkezésére, annál nagyobb biztonságban érezheti országát.

Forrás:MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Az orosz és kínai vakcina megbízható, de azért a biztonság kedvéért a Pfizert vagy modernat választják tetves vezetoink.
Ugyanúgy mint kínai kommunisták, magukat pfizerrel oltatjak a jó népet meg a kínai szarral.
ómió
Pedig hazudhatná az ellenkezőjét is! Vagy nem efftárs?
Lepényleső
Vélhetően azt a keresztapa osztja,míg mindenki más a kínait kapja?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.