Akiknek ehhez közük volt, azok feketével írták be a nevüket a magyar színháztörténetbe. 

Vasárnap búcsúztatták koszorúkkal a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez tartozó Ódry Színpadot az egyetem átalakítása ellen tiltakozók, ugyanis a színpadot közel 62 év után bezárják, az épületet visszaadják az eredeti építtető református egyháznak. 

Nagy Ervin szerint a magyar kultúra egyik legsötétebb pillanata az Ódry színpad beszántása

Fotó, címlapkép: wikipedia CC BY-SA 4.0/Maximilian Bühn

A vasárnapi koszorúzáson a színházi szakmából sokan megjelentek, Alföldi Róbert is megemlékezett a színpadról a Facebookon többek között. 

Nagy Ervin színművész is kinn volt, ő egy kissé bosszúsabb posztot tett közzé a hivatalos Facebook-oldalán:

"Szégyen, gyalázat, ami itt történt.

A magyar kultúra egyik legsötétebb pillanata. Soha nem fogom elfelejteni a mai napot és azokat sem, akik ezt tették szeretett iskolámmal, kollégiumommal, szakmám bölcsőjével.

Szégyelljék magukat!

Feketével írták be nevüket a hazai szìnháztörténetbe. Nem gondoltam, hogy mindez megtörténhet, de biztos vagyok abban, hogy azt a szellemi örökséget és tudást, amit Magyarország legjobb szakembereitől itt kaptunk, nem lehet eltiporni."

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Ódry Szinpad, Várszínház, Vidámpark, Nagycirkusz, Közlekedési Múzeum... Tovább is van, mondjam még?...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Ódry Szinpad, Várszínház, Vidámpark, Nagycirkusz, Közlekedési Múzeum... Tovább is van, mondjam még?...
csak úgy....
undor ami magyarországon mostanában folyik!
Csizmás Kond
...visszaadják az eredeti építtetőnek...nakéremszépen, ez lehet fájdalmas de építsenek maguknak egyet és azt nem veheti el senki.
solidedge
A Kádár érában Aczél György felügyelte a kulturális életet. A cenzúra erős volt, de ő legalább értett a művészethez. Most is erős lesz a cenzúra, de szakértelem nélkül. Vidnyánszky azt mondta, hogy legyen keresztény és nemzeti. A művészet legnagyobb hajtóereje a szabad gondolkodás. Nos ebből semmi így nem lesz igaz. Majd az állam dotálja a nézők hiányában keletkezett deficitet. A kultúra normál mederben történő működéséig sajnos várni kell Orbán bukásáig.
Eladott Ország
Nyilván most vált hirtelen fontossá a diákok lakhatása, amikor az úgynevezett modellváltás leple alatt át tudják őket helyezni az egyetem épületéből egy távolabbi helyre. Ezzel – a tervek szerint – talán véget érhet a diákok harca az ellen a nyilvánvaló tény ellen, hogy a kormány lényegében erőszakkal, önkényesen, a fejük fölött átvette az egyetemet, és olyanokat helyezett annak vezetésébe, valamint tanári karába, akik jelentős részének szakmai tudása igencsak megkérdőjelezhető. Nyilván az sem mellékes, hogy ezzel a felújított kollégiummal fogják majd bizonyítani azt, hogy ők törődnek a diákokkal, és csak a jót akarják nekik. Tíz éven keresztül egyre csak elvonták a forrásokat, de most, hogy Vidnyánszky kezére játszották az SZFE-t (az összes többi pozíciója mellé ez még hiányzott), hirtelen kacsalábon forgó kollégium is került.
csak úgy....
@Csizmás Kond: ha a butaság fájna, te ordítanál.
Csizmás Kond
@csak úgy...: ..lehet, de akkor sem pártolom a kakukkot.
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...neked pedig csak az jelenti az életet...
Nessy
@Csizmás Kond: Na, akkor lehet visszaadni a Karmelita kolostort, a katolikus egyháznak,az iskolák jó részét az apácáknak és papoknak, a Postapalotát a Magyar postának stb.
csak úgy....
@Csizmás Kond: csak nem azt várod el tölem,hogy magyarázzam el neked,hogy miért is vagy butus!? itt már több százan próbálkoztak vele,-eredménytelenül.
Csizmás Kond
@Nessy: Persz...mongyuk vártem, de legalábbis reméltem hogy eszedbe jut...:)
...sőt a várat és mindent...mert az volna a becsület...de épp az hiányzik. A színházzal meg az a helyzet, hogy az nem azért került ebbe a helyzetbe mert a kormány nem akarta működtetni, hanem azért mert néhány balfasz ki akarta sajátítani az ő tanulatlan elképzelései szerint, amit a kormány bolond lett volna tovább tűrni.
Te is jártál iskolába és lázadoztál, foglaltál, hogy azt, az, és úgy tanítsanak ahogy te akarod ???..milyen felfogás ez ?
Csizmás Kond
@csak úgy...: tőled nem várok el semmit...valamikor reméltem hogy a balfaszságodat tudod kezelni de már arról is lemondtam...
csak úgy....
@Csizmás Kond: egy gondolkodásra képtelen, fidesz rajongótol én sem várok el semmit! :)
Nessy
Az elmúlt évtizedek alatt, ebből a sárba tiport, becsmérlő jelzőkkel emlegetett főiskolából sok színész óriásunk került ki! Nem kevesen az Odry színpadon léptek először közönség előtt a világot jelentő deszkákra. Mindenesetre, ennek az egésznek a kitalálói, végrehajtói olyan messze vannak a kultúrától viselkedésben, értelemben, tehetségben, mint Makó Jeruzsálemtől!
Aki Én
@Csizmás Kond: Már annyian mondták neked, hogy eszméletlenül buta vagy. Nem kéne lassan komolyan venni? Neked tényleg ennyire nincs dolgod Romániában, hogy a mi belügyeinkbe ugatsz bele szüntelen? Mi közöd hozzá? Egyáltalán mit tudsz te erről?
Miért hiszed, hogy te ezt jobban érted, mint az érintettek itt, Magyarországon?
Csizmás Kond
@Aki Én: neked meg ki a körösztanyád pandémiás valaga mondta hogy te engem egyáltalán valamibe kell vegyél ?...te csak a beteges áskálódásodat vezeted le rajtam mert a gyógyszered hatástalan...gyógyulást.
ómió
Az "efftársi kultúra" sokkal pontosabb lenne. Persze "magyart" is lehet hazudni!
Csizmás Kond
@Nessy: Nézd..ha a te az én és minden itt írógató színházi belépőjéből kellett volna megéljenek már rég koldusbotra jutottak volna. Ma a színészet épp olyan megélhetési lehetőség pl mint a bányászat, annyi különbséggel hogy itt a sírásukat jobban ki tudják fejezni. Tisztelni mindenkit annyira kell amennyit az illetőnek megér. Lehet ájuldozni de annak semmi értelme. Hogy jók ??biztos, de szerintem a jók nem így viselkednek nem így viszonyulnak az élethez és főleg csak a szerepükbe sírnak...mert azért ahogy mindenkinek nehéz a megélhetés nem bőgi tele vele a sajtót, de ők mint művelt embernek tartott valakik ezt jobban meg kéne gondolják. Amúgy nagy emberek...a legtöbb drogos, (hivatásos) buzi, és a végén nyugdíjért síró élhetetlen közülük kerül ki...és nem azért mert elvették a színházukat hanem azért mert vagy sokat képzelnek magukról, vagy amit kaptak nem tudják megbecsülni.
Nessy
@Csizmás Kond: Azért nem minden színházat sikerült a "tehetséges igazgatással" nyereségesből egy év alatt veszteségesbe fordítani. Azért belegondolva, a sok milliárdos TAO támogatásba, amit a falábú focisták, meg a velük foglalkozók kapnak, talán valamennyit a kulturális élet is megérdemelne! Jó, színházi előadás közben nem illik szotyit köpködni, sört vedelni, verekedni, beordítani. Hallgasd meg a klubokat! Jeremiás siralmai ezekhez képest vidámak.
csak úgy....
@Csizmás Kond: köszi! (taps) ..most mesélj egy nagyot a magyar fociról,fönököd kedvenc sportjáról, ami egy fillérjébe sem kerül a magyar adófizetö pógárnak és ök jól is viselkednek,nem lázadoznak nem keveslik a havi több milliót ..
mondom,hogy buta vagy cirmi,
csak úgy....
@Csizmás Kond: amúgy,jut eszembe ...,a fidesz soraiban is vannak buzeránsok és drogosok,szóval kaka a példád...
Nyírfa
Ha mindent visszaadunk mindenkinek, akkor örömmel jelentem be, hogy újból a Habsburg birodalom részévé válunk, és remélhetőleg lesz egy Sisink, aki modernizálni fogja a társadalmunkat - már amennyiben kaphatóak leszünk egy kis fejlődésre. Csak egy picire.

Komolyra fordítva: Nagy Ervin olyan szép ember kívül-belül, hogy sokszorosítani kéne, ami, ugye lehetetlen, de , sokakkal ellentétben követésre méltó.
Aki Én
@Csizmás Kond: Úgy látod, rajtam kívül mindenki imád téged?
justhpeter
@Csizmás Kond: Ideje egy hétmérföldes csizmát beszerezned és alhúznod a búsba, mivel itt már csak a primitív provokátor szerepére vállalkozhatsz, ami ugye az IQ Nuku szintje.
Csizmás Kond
@Horizont: ..ilyen ez...te vagy röhögsz vagy nevezgetsz...csaknem a SZFE- tanultál...
A másik az, hogy sokszor a nyalást is előszeretettel emlegeted, de te mitől-mitől nem soha egyetlen mondatban sem mered leírni a saját elgondolásodat mert vagy félsz vagy nincs...pedig amennyire az írásaidból kiismertelek volna neked más is csak az nem megy...
...és ja... a tavaly hányszor voltál színházba ?
Csizmás Kond
@Horizont: ...:)) mongyuk azt nem nagyon lehet rajtad észrevenni...:)
Én az utolsó három évben egyszer se és ahogy a kínálatokat olvasgatom lehet a közeljövőben sem kell frakkot öltenek.
...és sunyi picsa...mindig elmondom hogy én megmaradok az aki voltam...de ahogy látom te is mindent megteszel hogy annak lássanak aki vagy...ez pedig biztos nem a színházbajárástól ragadt rád.
Csizmás Kond
@Horizont: ..tudom, persze...mindenki azt csinálja amihez ért... erre mondják, hogy a kutya elhullatja a szőrét de a szokásait megtartja...a régi kommunista leszarás, megmondás... ez az ami még megmaradt...méghogy színházbarát...
Csizmás Kond
@Nessy: ...nézd mindenkinek igaza van de csak szerre. a színház és a foci abban hasonlít hogy sztárolják a szereplőket és sok a gázsi, de alapjában véve mindkettő ripacs...ezt lehet azért is mondom így mert én azt veszem alapul, hogy aki valamit pénzért csinál az ne akarjon sztár lenni...nekem ez az elvem, így itélek és nagyon konkrét dolgok kellenek hogy kibillentsenek ebből.
..na de foci mert ugye az mindenki idegeit birizgálja...ma a sportban nem az a lényeg hogy mekkora egyéniség vagy, hanem az hogy mekkora meglepetéseket tudsz produkálni, ugyanis ma nem a nézőtér adja a megélhetés hanem a fogadási irodák...és ott nagy pénzek forognak kockán...ugyértve sok kis mániás pénze. Amit mi látunk az csak a stadion de azon kívül az a sok pénzes ember akik azokba elmennek, fenntartják, fogadnak stb na onnan jön a pénz...és azt az állam is tudja hogy ma egy üres stadionban játszott meccs is többet hoz mint egy kétszáz varrónőt foglalkoztató szabóság...szóval lehet nyafogni de annak semmi értelme
Ma a zunió is azt vallja mint amerika, hogy a lehetőségek országa..probálkozni kell vagy vándorolni és újra próbálkozni...ez egy ördögi kör de sokaknak jól jövedelmez és azok vezetnek.
Nessy
@Csizmás Kond: Azért a kettő közt van némi különbség!
Nézd, nem kötelező színházba járni, mint ahogy meccsre sem. Viszont ameddig már annyi kanálison közvetítik a foci meccseket, hogy több mint sok, addig egy színházi közvetítés még véletlenül sem akad. Én úgy mondtam véleményt Vidnyánszky Nemzeti színházáról, hogy becsülettel megnéztem két darabot. Az egyik Ibsen Vadkacsája volt, amiről úgy gondoltam, nem lehet elrontani. Nos, el lehetett! Az a pár perc volt valós színházi élmény, amikor Törőcsik Mari lépett színpadra. A főszereplő Szarvas Gábor esetenként csak díszletként volt jelen. És most ő fogja tanítani a jövő színészeit! Vidnyánszky meg azt hiszem a rendezőket. Csak mellékesen közlöm veled, hogy a pandémia előtt általában havonta egyszer mentem színházba, és múzeumba. De más kulturális eseményre is szívesen jártam. Ne érts félre, ez nem kötelező, csak talán tudok reálisabb véleményt mondani, mint aki ezeket kerüli, mint ördög a tömjént!
Csizmás Kond
@Nessy: ..a tévé is magán...és szerintem azért közvetít focit mert többen nézik mint a színházat...felmérik és nézettség szerint válogatnak hogy mi megy és mi nem...tehát nem a tévé a hibás...ilyen az emberi érdeklődés.
Nessy
@Csizmás Kond: Én a kimondottan sport csatornákra gondoltam Csak magyarból van vagy három, négy, ha nem több. De nem egyforma az érdeklődési körünk, tudomásul veszem, hogy "Futbóliában ma már, csak egy nóta jár!" ( Csodacsatár!)
Csizmás Kond
A sportban csak a sznúkert a hokit és az óriáslesíklást nézem...a futballt soha nem kedveltem. A mi a csatornákat illeti szerintem is a nézettség által az igénytelenséget hajhásszák...de ez van az ők csatornájuk az ők pénzük.
Lepényleső
...s ez még csak a kezdet vége,- hol van még a vég kezdete?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.