A jegybank 9 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipuláció miatt, és feljelentést is tett az ügyészségen – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel kedden.

A közleményben kiemelték: az MNB hivatalból, a hozzá érkezett bejelentéseket is figyelembe véve járt el az ügyben.

A magánszemély 13 kereskedési napon adott ki vevői megbízásokat, ugyanabban az időszakban – ismertette a jegybank. A tőzsdei tranzakciókban szereplő részvénymennyiség túlnyomó többségét (átlagosan több mint 80 százalékát) a szankcionált kereskedőhöz köthető ügyletek jelentették – tették hozzá, utalva arra, hogy a megbízások az átlagos napi forgalmat többszörösen meghaladták. Az MNB szerint a tevékenység alkalmas volt arra, hogy hamis vagy félrevezető jelzéseket adjon a befektetőknek az adott pénzügyi eszköz keresleti-kínálati viszonyairól, likviditásáról, illetve árfolyamának alakulásáról.

Az MNB tájékoztatása szerint a bírság megállapításánál súlyosító körülménynek számított, hogy az adott értékpapír a prémium tőzsdei kategóriába tartozik, illetve az ügyletek volumene jelentős. Ezzel szemben enyhítő körülménynek minősült, hogy a befektető együttműködő volt.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Ez akkor csak Gyuri gazdinak megengedett?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.