A médiatanács nem vette el a frekvenciát a Klubrádiótól, így továbbra is megvan az esélye a működésre – közölte a médiatanács.

Karas Monika a közleményben úgy fogalmazott: a rádiót nem érte hátrányos megkülönböztetés, a médiatanács több gesztust tett a rádiónak. A meghozott döntésekben a testületnek nem volt mozgástere, azok a médiatörvényből következnek. Hozzátette: a szabad médiapiacot felügyelő médiatanács minden döntése ellen kérhető jogorvoslat.

A médiatanács elnöke hangsúlyozta:

a tanács minden rádiót egyforma mércével mér, így nem alkalmaz sem negatív, sem pozitív megkülönböztetést a Klubrádióval esetében sem. 

Megszólalt a médiatanács elnöke a Klubrádió-ügyben

A sajtóban sok helyen megjelent megfogalmazással ellentétben a rádió jogosultságát nem „vette el” a médiatanács; az határozott időre szólt, és ezt a határozott időt zavartatás nélkül kitölti a Klubrádió. A jogosultság pályázat nélküli meghosszabbítása egy kedvezmény, amelyet azonban az elkövetett jogsértések miatt a médiatörvény nem tett lehetővé, ebben a médiatanácsnak nem volt választása – hangsúlyozta Karas Monika.

Hozzátette:

a megújítást kizáró jogsértések sem „mondvacsinált” okok, mert a jogszabály rendelkezik arról, milyen jogsértésnek milyen jogi következményei vannak. Ebben szintén nincs mozgástere a testületnek, ha jogalkalmazóként jogszerű döntéseket akar hozni.

A Klubrádiónál történt jogsértések – adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása – miatt a médiatanács először felhívta a Klubrádió figyelmét kötelezettségének teljesítésére, majd az ismételt írásbeli felhívás eredménytelensége miatt megállapította a jogsértést, amiért bírságot szabott ki.

A jogsértéseket maga a Klubrádió is elismerte azzal, hogy nem kért jogorvoslatot a határozatok ellen azok kiszabásakor

– közölte.

Ugyanígy a megújítás iránti eljárásban a médiatanács több mint egy évvel ezelőtt írásban felhívta a Klubrádió figyelmét arra, hogy az ismételt jogsértések miatt a törvény kizárja, hogy a pályázat nélküli megújítás kedvezményét megkapja – tette hozzá.

Megjegyezte:

ha a Klubrádió a törvényi kizáró okok miatt a hosszabbítást nem kérelmezte volna, abban az esetben a médiaszolgáltatási jogosultság lejártáig, tehát február 14-éig a médiatanács le tudta volna folytatni a pályázatot, amelyen a Klubrádió is eséllyel indulhatott volna.

Karas Monika kiemelte: elnöki mandátuma alatt számos, a Klubrádióhoz hasonló esettel találkozott: a testületnek 12 rádió lejáró jogosultságának meghosszabbítását kellett megtagadnia, közülük volt olyan, amely elnyerte ugyanazt a frekvenciát egy új pályázaton, volt, amely másik frekvencia pályázatát elnyerve új helyen szólt tovább, volt, amely internetre költözött és volt, amely befejezte működését. A rádiós piac mindig mozgásban van, mivel a rendelkezésre álló frekvenciák korlátos állami erőforrások, amelyeket időről időre újra kell pályáztatni – magyarázta.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Karas!
Milyen jogsértés az, amit 30 ezer forintra büntetnek?
Es ki az az idióta, aki 30 ezer forintért bíróságra megy?
Legyünk mar egy kicsit komolyabbak a kérdésben. Egyértelműen latszik, hogy koncepciós eljárásról van szó, csakúgy, mint az 50-es evekben. Mar elore megvan az itelet, meg a vad felolvasasa elott.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Madácsi Pali
Perszehogy mindenkit egyformán, "'fideSS" mércével mérnek! Vagy esetleg van közöttük nem fideSS delegált? Esetleg el tudná valamelyikuk árulni, milyen adatszolgáltatási határidőt sértett a Klubrádió akkor amikor a hatájos törvények nem tartalmaztak határidőt?
TollerBela
Az elsők között kellene ezt a bagázst hidegre tenni, megszüntetni ! A csúsztatás, mint állami magatartásforma ! A többszöri figyelmeztetés - mondjuk áramszünet esetén, hogy kapcsolja fel a villanyt - pusztán formai, sanda, gyanus ! A jogsértés egy nemlétező jogszabály esetén - szintén gyanus. Ha egyszer nincs határidő, azt nemigen lehet számonkérni, hja, hacsak utólag nem. És persze a tartalom ...Végül is, mi a fenére kellett az a sok adat ? Meséljenek már, mire használták fel azokat ? Főleg azoknál a rádióknál, amelyek soha sem adtak le ilyeneket ! És hogy van az, hogy a bíróság nem foglakozik az egyik peres fél érveivel ? Előjogai lennének az egyiknek? Cinikusnak tetszik lenei ? Aljasnak netán ?
nezelodo
Olyan ez, mint amikor a magántanulói státuszt felszámolták. Szeptember 1-én lépett életbe a törvény, de egyetlen iskolaigazgató sem "ért rá", (nem merte), a következő évre elfogadni a beiratást, holott a törvény hónapok múlva lépett érvénybe. Ez Orbánia, hamis, hazug és álszent.
kissé felnőttem
Mosom kezeimet ről szólt mindez? akkor egy felesleges szintársulat ha se mozgástere sem beleszólása mindezért még dijazás is jár?
Nyírfa
Következmények nélkül jogsérteni kizárólag a fidesznek szabad.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.