A kormány szerdán döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. A legfontosabb részleteket egy pénteken megjelenő kormányrendelet rögzíti – közölték a kormány honlapján péntek este.

Jön a koronavírus elleni védettségi igazolvány – a legfontosabb tudnivalók
Vadányi Zoltán megkapja az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának első adagját Patocskai Anna Tünde háziorvostól Szegeden, a szőregi városrészben lévő háziorvosi rendelőben 2021. február 11-én. MTI/Rosta Tibor

A kormany.hu oldalon azt írták: a kormányrendelet alapján háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget:

ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.

Kiemelték: ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét – tették hozzá. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigéngyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje vagy tesztjei voltak.

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert például tünetmentes vagy enyhetünetes volt és otthoni karanténban maradt –, akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja.

Közölték: a védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni.

A tájékoztatás szerint ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 ezer forint. Emellett ki kell fizetni a védettségi igazolvány kiállításának 3000 forintos összegét is.

Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy valaki korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap

- írták. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton – a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon – vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

Hozzátették: a védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ-számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.

A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza – áll a közleményben.

(MTI)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
És akinek nincs igazolványa azzal mi lesz? Nem mehet be a boltokba, éhen hal, netán felakasszák?
amaramaistanna
Az igazolvánnyal, ha olyan oltóanyagot kapott valaki ( orosz, kínai) melyet nem engedélyeztek az Európai Unió-ban átlehet-e lépni a határt? Tartok tőle, hogy nem. Egységes EU igazolvány kell.
amaramaistanna
@simmering73: Nem hinném, maximum teszteket kell majd végeznie meghatározott időtartamban, akit nem lehetett beoltani, vagy nem engedte beoltani magát. Nagyon selejtes és ellentmondásos a tájékoztatás.
Pálinkás Pál
ez csak valami havernak pénzosztás...mert unioban ilyen formában nem lesz érvényes...azt már csak halkan kérdezem...félévente jártok majd " műszaki vizsgára "?
Málna
@simmering73: Pontosan ez lesz. Ebben a sorrendben...
division
@Pálinkás Pál: Azért lassan kezdesz már te is megijedni, nem? Na nem a vírustól:-) Gondolj csak bele, ha majd mindenhol kérni fogják, különben nem mehetsz sem dolgozni, sem máshova.
karma1
Megvarom, amig az Ecserin 5000 lesz egy oltasigazolvany...:)
Pálinkás Pál
@division: te kicsit hülye vagy...nem fogják kérni...ugyanis az unio nem engedi a diszkriminációt...csak az ország bénulna le tőle ...örülhettek ha a fideszhíveket be tudjátok oltani őszig...mert az orosz,meg a kínbai szar a raktárban fog rohadni...lehet hogy a cigány próbálkozik, de hamar zavargások lesznek...
Béla333
"A vakcinaigazolványnak nem lesz érvényességi ideje, de fel lesz rajta tüntetve az oltás ideje és a védőoltás típusa is – derült ki a péntek éjjel közzétett kormányrendeletből."
telex.hu/koronavirus/2021/02/13/a-vakcinaigazolvanynak-nem-lesz-ervenyessegi-ideje

Mi van akkor, ha a tökfejek által erőltetett, de Uniós engedéllyel nem rendelkező orosz vagy a kínai vakcinát nem fogadják el az Unióban? Csak azt fogadják el, amelyiket az Unió hatóságai engedélyeztek?
kereső
@division: @Málna: És "vakcina igazolványt" csak az kap, aki az orosszal/vagy kinaival oltatta magát??? Mert ez nagyon úgy hangzik.
kereső
@Béla333: Talán az lesz, hogy aki nem orosszal /kinaival oltatta magát, az mehet a Lajtán túlra, de az oroszokhoz nem.:))))))))))
tudode
Ez az un. koronavírus elleni védettségi igazolvány legalább olyan zavaos, mint őfőméltósága gondolkozás módja!
.
Előfordulhat, hogy divatba jöhet még a birkanyáj imunitás előtt a nóta
.
.---- Bilicsi Tivadar : Kinek nincsen kocsija
www.youtube.com/watch?v=ETu6KbyyirQ
--------------------------------
.
Vidáman kell tönkremenni!
division
@Rockxy: Ezek nem igazi orvosok, virológusok, szimplán pánikkeltők.
division
@Pálinkás Pál: Nem kell félni az orosz vakcinától, ahogy a kínaitól sem lesz semmi bajod, de te, mint szakértő biztosan jobban értesz ehhez is.
Pálinkás Pál
@division: nekem nem kell egyik sem...nekem van immunrendszerem...akinek meg szar..annak bármilyen vakcinát adhatsz...
division
@Pálinkás Pál: Tévedsz. Pont azoknak kell a legjobban, akik krónikus betegek, ezáltal az immunrendszerük sem olyan erős, neked, aki meg elpusztíthatatlan vagy, azért kell, hogy egyrészt neked se legyen bajod, de főleg ne fertőzz meg másokat.
Pálinkás Pál
@division: buta vagy...ez vírusfertőzés, ami ellen nincs gyógyszer...kérdezd csak gyorsan a rokonod, hogy működik ez a vakcina...de segítek picit...reagálásra, antitest képzésre ösztökéli az immunrendszered...de ha az eredendően szar..akkor literszámra vakcinázhatod...nem véletlenül nem lehet beteg embernek beadni...és nagyösszegben lefogadom...továbbra is nagyjából ugyanannyi öreg fog elmenni...
division
@Pálinkás Pál: Buta vagy te, csak nem tudsz róla. Vannak még így sokan:-)
Pálinkás Pál
@division: tehát igazam van...gondolom a virológus rokonaid is megerősítették...mellesleg ha te valóban átestél rajta...akkor neked teljesen felesleges volt..
division
@Pálinkás Pál: Nekem negatív volt a tesztem, nejemé volt pozitív, így a fene sem tudja. Az a baj, hogy sokszor a kis enyhe tünetek is lehetnek miatta.
1984
Nem kell tőled semmi!
Nekem nem lesz igazolványom, mert nem akarok oda menni ahova a sok istentelen magyar paraszt akar menni!

Akárhová megyek, istentelen büdös magyar parasztokkal lennék körülvéve.

Kurvára nem vagyok kíváncsi az istentelen büdös magyar parasztokra semmilyen szinten !!!

(ha megérzem a közelséged, szétfejellek - kinek hiányzik ez a bűnügy?
csak a papírmunka van vele.)
1984
Oké, én nem megyek oda, ahol te vagy te seggarcú fideszes, de te se jöjj oda, ahol én vagyok. Így rendben leszünk és senkinek nem kell meghalnia.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.