Az 1945-ös kitörésről készített ismeretterjesztő oldalt Ungváry Krisztián történész, ennek a Facebook-oldalát tiltotta le a közösségi oldal, miután egy szélsőjobbos rádió fejlenetést tett náluk.

A Szent Korona Rádió feljelentette gyűlöletbeszéd miatt, emiatt a Facebook letiltotta Ungváry Krisztián történésznek az 1945 eleji budai kitörésről készített honlapja Facebook-oldalát, erről maga a történész számolt be a Facebook-oldalán hétfőn este – olvasható a 444 cikkében

Letiltották az ismert történész ismeretterjesztő oldalát egy szélsőjobbos rádió feljelentése miatt – ezzel foglalkozott az oldala

Fotó, címlapkép: Facebook/Ungváry Krisztián könyvei

Ungváry Krisztián azért hozta létre a cikk szerint a kitoresnapja.hu oldalt, hogy hiteles és tudományosan megalapozott információkkal lássa el a téma iránt érdeklődőket, illetve idén a járvány miatt elmaradó Kitörés Emléktúra helyett egy virtuális túrát kínáljon fel a honlap látogatóinak. Szerinte azért van erre szükség, mert a tragikus eseményeket egyesek aktuálpolitikai célokra használják és emiatt eltorzítva mutatják be az akkor történteket. 

Szerinte a honlap célja nem a megosztás, hanem a felvilágosítás, és minél több embert szeretne elérni az oldallal, olyanokat is, akik eddig másként gondolkodtak a történtekről. 

A Szent Korona Rádió az oldalán számolt be arról, hogy "leírhatatlan" érzés volt, amikor meglátták, az ő feljelentésükre tiltotta le a Facebook Ungváry vonatkozó oldalát. 

A 444 szerint az algoritmus valószínűsíthetően csak a második világháborús egyenruhákat érzékelte a posztokban, de a kontextust nem vizsgálta. Ungváry Krisztián jelezte, hogy minden létező fórumon panasszal él az intézkedés ellen.

A cikk szerint Ungváry kezdeményéezésével az a baja a szélsőjobboldaliaknak, hogy a történész "az ateista materializmus táptalaján állva, mint egy rossz marxista történész, egyszerűen ki akarja siklatni a kitörés emlékezetpolitikai normalizálódását", és amiatt akarja átvenni a téma irányítását, mert a kitörésben meghalt katonákat nem hősöknek, hanem legfeljebb áldozatoknak tartja. A cikk szerint hasonló szemléletű írás jelent meg a napokban a kormánypárti Magyar Nemzetben is.

Forrás: 444.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
van még egyáltalán valami amit még nem magyaráztak félre?
kulabombaafityiszre
Ebben az országban még a szart is lehet ételnek nevezni.
kajálja is az ilyen shikari meg ómió féle gyagyás.
Nessy
Szent Korona rádió? Atyavilág, ki mindenkinek van már frekvenciája! A szomszédasszony macskájának még nincs, pályáznia kellene.
Aki nem élte végig Budapest ostromát, az könnyen mesél! És most nem Ungváryra gondolok!
Lehet, ha légiriadó az utcán érte volna, és az életéért fut, a legközelebbi óvóhelyig, ha éjszaka arra riad kisgyerekként, hogy ég a ház a feje felett a gyújtóbombától, kicsit másképp látná a dolgokat! Aztán a berobbantott hidak miatti Csillaghegyi árvíz miatt a padláson töltött éhezés nem hangol a dicsőítésre!
Gauntlet
Szomorú. Mellesleg hogy lehet hős akik tevőlegesen mészárlasban vettek részt
(Délvidék, Kemenyec Podolszk, Holokauszt...) ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.