Elképesztő: február 15-én életbe lépett az a tiltás Paloznakon, amely gyakorlatilag megtiltja az építkezés bármilyen formáját: nem enged meg a faluban új telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani. 

Mi történt? Mindenféle építkezést betiltottak ezen a Balaton-parti településen

Fotó: Pixabay cco

A Paloznaki JazzPiknikről is ismert falu polgármestere, Czeglédy Ákos azzal indokolta a döntést a Balatonitipp nevű honlapnak, hogy olyan építési láz tombol egy ideje a településen, amelynek véget akar vetni.

"Az a cél vezet bennünket, hogy megőrizzük Paloznak falusias jellegét”

– mondta a polgármester a döntésről.

Mi nagyon szívesen fogadunk mindenkit, de azt szeretnénk, hogy Paloznakon azok építkezzenek, akik itt akarnak letelepedni, lakni. Megértjük azt is, ha valaki nem tud állandóra ideköltözni, de akkor nyaralót is csak akkor építsen, ha minden szabad hétvégéjét Paloznakon szeretné eltölteni.

- tette hozzá a falu első embere, majd tovább részletezte a helyzetet a honlapnak. 

Úgy látjuk, hogy boldog-boldogtalan épít, mert pillanatnyilag jó ötletnek tűnik neki, meg befektetésnek se rossz. Közben nem gondolja végig, hogy valóban kell-e neki ez ház, ki tudja-e használni, és hosszú távon mit okoz a községnek azzal, hogy üresen áll az épület.

Azért is le kell csillapítanunk az építkezési lázat, mert a közművek nem bírnak kiszolgálni ekkora igényeket. Nyáron és ősszel kéthetes rendszerességgel voltak csőtörések az ivóvíz vezetéknél. De ugyanígy gond van a szennyvízhálózattal is, ami 25 évvel ezelőtt feleennyi állandó lakosra épült ki, a nyaralókról nem is beszélve. Gond van az áramellátással is, az E.ON nem győzi bővíteni a hálózatot. Volt olyan építkezés, ahol azt mondták, hogy három év múlva tudnak megfelelő áramot biztosítani egy nagyobb fejlesztéssel.

Forrás: Balatonitipp

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Hát, nem egy "fejlődéspárti", az biztos! Igaz, ha már 50 évet lemaradtunk a "rothadó kapitalizmus" mögött. miért is ne fokozhatnánk!?
kissé felnőttem
hát tán faluvezetőt kéne cserélni.Milyen a vízhálózat a gerincvezeték ? meg a bekötések? hogy 2 hetente javitandók. 21 sz. itthon legalább 50 helyen gyártanak pemü néven változó méretben csöveket akár öntöződobokra is meg feles -3/4 es akár 1-2 coll-osat is ja menjek árkoljam is ki.?? Nálunk 1990 tavaszán rakták le azóta max a trehányabjánál kellett a vizórát cserélni mert az volt a leggyengébb láncszem mert a - 10-18 fokot takarás, védelem nélkül nem birta ám igaz a 10 ujgazdából vagy 7-8 nál ám. Mert pufajkájuk ha volt nem tettek rá semmit. meg 70-80 cm az nem fagyhatár. anno 180 cm en van a gerinc letéve, nálam meg még kapott egy fedlapot 30 cm föld körbe takarásával. simán + 8-10 fokos a telekben takargatás nélkül. szergely f ...gyerek nem fagy meg A leolvasók szokták megjegyezni ezzel nem lesz gond!!! télen. ha már van becsülje meg az ember
Nyírfa
www.youtube.com/watch?v=7xMBVZOSY_8

Keresgéltem videókat a faluról, de csak néhányat találtam. A településből nem sokat látni, de a hangulat remek. Nem tudtam, hogy Paloznak ilyen felkapott hely.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.