Továbbra is hatalmas különbségek vannak a hazai jövedelmek között.

A gazdaságkutató ismertetése szerint a legalsó tizedbe tartozó háztartások a jövedelmek csupán 3 százalékát, az alsó 30 százalékba tartozók pedig 14 százalékát birtokolták.

„A valóságban még rosszabb a helyzet, hiszen a leggyorsabban gazdagodó rétegek jövedelmei csak részlegesen szerepelnek a statisztikákban, a külföldi bevételek például nem minden esetben látszanak”

– hívta fel rá a figyelmet a GKI.

Több mint kétmillió magyar él a létminimumon

Mindez azt jelenti, hogy

még a gazdasági növekedés csúcspontján is több mint 2 millió magyar állampolgár a létminimumot jelentő havi 101 ezer forint – vagy egy gyermekes családok esetében fejenként havi 81 ezer forint – alatti jövedelemmel rendelkezett

– összegezték.

A GKI felhívta a figyelmet arra is, hogy míg 2010 óta a bérek nominálisan közel 100 százalékot, addig a nyugdíjak csupán 33 százalékot nőttek, a szociális juttatások pedig szinte semmit nem emelkedtek. „Ezek legtöbbje a mindenkori minimálnyugdíjhoz van kötve, amely 2010 óta változatlanul 28 500 forint” – tették hozzá.

Cikk- és címlapkép: MTI/Vajda János

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csipetke
Csak a címre:- és miilyen sokan alatta!
ágimami
FELHÁBORÍTÓ hogy ilyenekre vannak milliárdok, mikor döbbenetes számok szólnak a létminimumon, vagy alatta élő emberekről!!
Nem erre kellene fordítani? Látszik, mennyire törődjenek az emberekkel, sajnos az emberek a béka s...gge alatt vannak náluk!!!

hvg.hu/gazdasag/20210217_komolyzene_kormany_tamogatas
Nessy
Arra hiába várnak, hogy ez a korosztály kihal, mert egyre több "termelődik". ha évtizedeken át minimálbérre jelentették be,-ha egyáltalán- , ha közmunkán volt, ha részmunkaidőben foglalkoztatták. Arról nem beszélve, hogy a %-s emelés, a jelenlegi egy hetes kifizetés már ijesztően nyitja a ollót a 2000 előtt 40 után nyugdíjba mentek és a ma nyugdíjba menők között. És hiába dolgozott, akkoriban annyi volt a fizetés.
ómió
Ezen legutóbb, bizony, a Böszme-féle fizu- meg nyugdíjlenyulás "lendített nagyot"!
csipetke
A 3 ezer milliárdos magánnyugdíj -lenyúlás se volt semmi a fidesztől. Sok-sok embert rövidítettek meg vele,sok ember életét tették tönkre

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.