Orbán Viktor miniszterelnök január 15-én a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy pár napon belül több mint egymilliónyi kínai, koronavírus elleni vakcinát tudnának az emberek rendelkezésére bocsátani, ha a magyar hatóságok ezt engedélyezik.

Február 16-án Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta a Facebook-oldalán megosztott videóban, hogy

a februárra korábban vállalt félmilliónál is többet, 550 ezer adag vakcinák szállított Magyarországra a kínai Sinopharm gyógyszergyártó.

Orbán a Kossuth Rádióban egészen pontosan úgy fogalmazott:

„Úgyhogy én a hatóságokat arra kérem, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban járjanak el, és mondjanak a-t, vagy b-t, mert itt van több mint egymilliónyi kínai vakcina, amit holnap reggel – kicsit túlzok –, néhány napon belül az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani, csak nincs meg hozzá a hatósági papír.”

A hatóságok alatt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, az OGYÉI-t értette.

Az OGYÉI január 29-én engedélyezte a Sinopharm-vakcinát Magyarországon. A várható mennyiségről már régebb óta is kommunikál a kormány, de a mennyiségek meglehetősen képlékenynek tűnnek:

December 22-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy még 2020-ban félmillió adag jöhet belőle, ha engedélyt kap (a Sinopharm is kétdózisos oltás).

A kínai vakcinák beszerzéséről szóló előzetes megállapodás bejelentésekor, január 14-én ugyanő azt mondta, az első szállítmány akár egymillió adagos is lehet, ha a vakcina engedélyt kap.

Orbán egy hónapja még egymillió kínai vakcina érkezésére számított, Szijjártó most a felének is örül

A január 28-i kormányinfón pedig megint visszaugrottunk félmillió adagra, Gulyás szerint ennyi jöhet belőle a következő hónapban.

Végül kedden érkezett meg az első vakcinaszállítmány Pekingből. A szerződés ugyan nem nyilvános, de a külügyminiszter videójából kiderült, hogy a kínaiak félmillió adagot vállaltak február végéig, ennél pedig valóban több az 550 ezer adag, de nem „több, mint egymillió”. Összesen ötmillió adag Sinopharm-vakcinát vásárolt a kormány, a felhasználás előtt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még külön is ellenőrizni fogja a kínai vakcinákat.

Gulyás Gergely február 11-én az orosz vakcinák beszerzéséről azt mondta, hogy a megígért adag egyharmadát tudják csak leszállítani februárban. „A lekötött 2 millió adag orosz vakcinából februárban 200 ezret vár Magyarország” – mondta a miniszter.

Forrás: 444.hu

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Ha az EU-ból érkezik kevesebb, akkor felháborodnak, ha Kínából akkor örülnek. Ez zavarodott elméjű embereknél természetes, de felelős kormánytól elfogadhatatlan.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
solidedge
Ha az EU-ból érkezik kevesebb, akkor felháborodnak, ha Kínából akkor örülnek. Ez zavarodott elméjű embereknél természetes, de felelős kormánytól elfogadhatatlan.
Gazella
Kommunikációból 1-s. Simán hazudnak mint a vizfolyás.
Nessy
@nezelodo: Már lassan a második oltás is esedékes, de a múlt héten értesítettek, hogy regisztráltam, és a háziorvos fog értesíteni az oltásról. Jobb későn, mint soha!
kissé felnőttem
összementek kissebbre tőményebbek? ja nagy az igénylési lista nem a fél világnak kőll az egésznek ám!
ómió
Egyelőre több jött, efftársak, mint szerződés szerint járna! A sivalkát hagyjátok későbbre!
Lepényleső
...főleg mert így háromszorosába került,nekünk adózóknak,- a különbözet meg a lebonyolítónak?
Ez így magánosítása a közvagyonnak,amiért valaha valahol akár akasztottak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.