Vis maior támogatásra nyújt be pályázatot Eger a várban szerdán leomlott támfalszakasz helyreállítására – közölte a Dobó István Vármúzeum pénteken.

Kormányzati segítséget kér Eger a vár leomlott támfalszakaszának helyreállítására
Fotó: Facebook/Mirkóczki Ádám

Az intézmény tájékoztatása szerint a történtek óta tartanak a műszaki felmérések és konzultációk a Szép bástya délnyugati támfalszakaszának kárelhárítási, majd helyreállítási munkáinak mielőbbi megkezdése érdekében. A megyeszékhely önkormányzata és a működtető vármúzeum közös célja, hogy a szakemberek gyors megoldást találjanak az esetleges további károk megakadályozására és a lehető leghamarabb megkezdődhessen a bástya megerősítése, a támfal rekonstrukciója – közölték.

Mindezzel párhuzamosan jelenleg is tart annak a pályázatnak az előkészítése, melynek jövő hétre tervezett benyújtásával a fenntartó az állami vis maior keretből igényel támogatást a beruházáshoz – jelezték.

A közlemény kitér arra is, hogy a hatályos rendelkezések értelmében a műemléki épületegyüttes továbbra is zárva tart, oda kizárólag a vár területén kivitelezési munkát végző cég munkatársai, a felmérést, kárelhárítást végző szakemberek, valamint a Dobó István Vármúzeum dolgozói léphetnek be.

A vár Szép-bástyájának mintegy 20 méter hosszú támfalszakasza szerdán, a kora délelőtti órákban omlott le Egerben. A történtek során nem sérült meg senki. A helyszínen dolgozó szakemberek véleménye alapján az omlást valószínűleg a sok csapadék és fagyás okozta.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Előbb jön ide tízezer janicsár kubikolni, minthogy ti állami segítséget kapjatok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Előbb jön ide tízezer janicsár kubikolni, minthogy ti állami segítséget kapjatok.
jesz
az hogy a lófaszban van, hogy ötszáz évig nem omlott le, most meg a korszerű technikával felújított szakasz ledőlt?

Pedig akkoriban a kis kezükkel dolgoztak a közmunkások szinte az éhezés határán...
Vagy most is?
csipetke
Nem stadion ez,hogy csakúgy szórják rá a lóvét...
NKF
Majd szólunk a janicsároknak,most már bevehetik Eger várát!Ki volt a kivitelező?
Ja,az a cég már megszűnt!A lóvét lenyúlták,felelős nincs magyar módra.
ómió
A garanciális javítás "haladóéknál" már nem divat?
kissé felnőttem
@jesz: eccerű valaki - nek a rokona tudod építkezhetett a közelben ??? erre nem gondolsz akkor kérdésem AZ M-7 es miért volt olyan mint a Hitler sztráda? minden dillatációnál hupogott? ja nézz utána kik épitkeztek arrafelé akkoriban?1965-80 -ig na? lám és ..." Az egri kislány mind büszke ha büszke büszke "
kissé felnőttem
@jesz: mészkő volt anno meg kecsketej azzal kötött a falazás ...
ómió
@Eladott Ország: Na! Az Athina Híradó legújabb "promója"!? És legalább Korózs efftársad "narrálja"? Látom, bolsi fajgörény, úgy beszoptad, már kívülről fújod! És a Lenin Díjad még mindig késik?
ómió
@Eladott Ország: Látom, "szép összeállításaid" vannak az Athina Híradó "archívumából", Kun Béla huszár! És a Lenin Rended még mindig késik? Hát, mire várnak az efftársaid? A proli internácizmus eljövetelére?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.