Tavaly novemberig bezárólag 78 szerződést kapott meg a Hírklikk arról, hogy a járvány elején milyen eszközbeszerzésekre költött a kormány a Külügyminisztériumon keresztül.

Három hónapos küzdelem után a Hírklikk végre megszerezte a Külügyminisztériumtól, hogy 2020 novemberéig mennyit költöttek a világjárvány elleni védekezésre. 

Tavaly novemberig 428 milliárdot költött a járvány miatt a kormány eszközbeszerzésre

Fotó, címlapkép: Facebook/Orbán Viktor

A lap összesítése szerint 428 408 400 070 forint (428 milliárd 408 millió 400 ezer 070 forint) ment el az eszközbeszerzésekre. 

A Hírklikknek azért kellett 90 napot várnia a szerződésekre, mert a kormány a második hullám idején 90 napra növelte a közérdekű adatigénylések teljesítésére önmagának adott időt. 

A lap birtokába került szerződések egyike alapján csak a Gyömrői Sarok Kft. nevű céggel öt szerződést kötöttek egyéni védőeszközök beszerzésére, de a rossz minőségű szkennelés miatt nem lehet pontosan tudni, hogy mit is vett a kormány a cégtől. 

"Az első megállapodás alapján 50 millió darab védőeszközt szállítottak le. A rossz szkennelés miatt nem látszik, hogy pontosan milyen terméket takar, de – az árából ítélve – vélhetően maszk lehet. Ez a tétel darabonként 17 dollárcentbe került, vagyis 8,5 millió dollárt fizetett érte a külügy. Egy másik szerződés alapján 30 millió FFP2-es maszkot vettek, az egyiket 44 dollárcentért, a másikat pedig 1,8 dollárért. A két tételért összesen 26 millió dollárt fizettek. Egy harmadik szerződés alapján, 58 millió maszkot vettek, összesen több mint 27 millió dollárért. A szerződéseket kétszer módosították, de az árakon nem változtattak, vagyis csak ez a cég összesen 61 millió dollárért szállított maszkokat a védekezéshez, ami magyar pénzre átszámítva, most 17,9 milliárd forint"

- olvasható a cikkben.

A lap azt ígéri, hogy folyamatosan fogja nyilvánosságra hozni a 78 szerződés adatait, amint sikerült azokat feldolgozni.

Forrás: Hírklikk

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Eszméletlen pénzszórás, azaz közpénzlopás!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Eszméletlen pénzszórás, azaz közpénzlopás!
CsipkeRózsa
@Horizont: Szerintem a maszkokat kiküldték az üzletekbe, ahol mi megvettük pénzért.
Gazella
@CsipkeRózsa: tovább adták keletebbre pénzért. Mi azt a boltokban nem láttuk.
kissé felnőttem
eszközre szép tág és főleg megfoghatatlan szó nekem egy 20 milliós autó is egy közlekedési eszköz egy óvszer is, igen kotonra gondoltam Mint Bodrogi - Hernádi A kabaréban megelőzéshez eszköz annyi mindenre lehet ráfogni hogy ihaj tyuhaj. konkrétabban a hiányzó összegekre is illene a tartozik követel témában a lop-az lop-ez spanyolositott szolid formációja is lehet
Lepényleső
...amiből 427 milliárd a családban maradt,- a maradék sajnos alibiből másoknak horgára akadt?
ómió
428 milliárdos eszközbeszerzés? Böszméék anno, ennél azért többet vontak ki az eü-ből!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.