Azt a korosztályt kell vele oltani, akiknél az alkalmazás hatása nem nagyon ismert.

A Népszava cikke szerint ódzkodnak a háziorvosok is a kínai vakcinától, mivel egyelőre csak a kínai termékismertető magyar fordítását kapták meg a gyógyszerészeti hatóságtól. Ennek a vakcinának adta meg az engedélyező hatóság rendkívüli könnyítéssel a hazai felhasználási engedélyt.

A háziorvosok sincsenek elragadtatva a kínai vakcinától

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a Magyar Orvosi Kamara kérte korábban, hogy hozzák nyilvánosságra a Sinopharm vakcina alkalmazási előírását, mert anélkül nem tudják ajánlani a háziorovosoknak. Ehhez képest jelent meg aztán a gyógyszerhatóság honlapján az a dokumentum, ami nem egy független szakértők megállapításain nyugvó irat, hanem csak a kínai termékismertető fordítása. A Népszava megkereste az orvoskamarát, hogy hozzáfűznének-e valamit a korábbi nyilatkozatukhoz a most megismert információk fényében, de a kamara nem élt ezzel.

A Sinopharm vakcinából és a brit AstraZeneca oltásból a héten országszerte 275 ezret fognak kapni a háziorvosok, hogy azzal oltsák be a körzetükben élő krónikus betegeket.

A Népszava két háziorvost is megkérdezett arról, hogy ajánlani fogják-e a pácienseknek a kínai vakcinát.

A lap kérdésére két háziorvos is jelezte, nem fogják ajánlani a kínai szert, és csak akkor adják be, ha azt a páciens külön kéri.

Keszthelyi Gyula cserépváraljai háziorvos azt választolta, hogy csak a szabályos, 

az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltunk. A Pfizer oltásra beküldöm a betegeimet az oltópontra, az egyéb oltások alkalmazásához nem biztonságosak a szakmai körülmények, nem rizikózom a beteg életével. A kínait nem fogjuk ajánlani egyetlen betegnek sem, de le sem beszéljük őket róla, ha kéri megkaphatja.

Keszthelyi arra is kitért, hogy nem tartja etikusnak, hogy miközben van több, az Európai Gyógyszerhatóság által jóváhagyott vakcinája az országnak, aközben egy olyannal kell oltani az embereket, amelynél csak a gyártó leírása olvasható a magyar hatóság honlapján.

Komáromi Zoltán budai háziorvos a lap kérdésére elmondta, ő már elküldte 55 betegnek a kínai vakcina betegtájékoztatóját azzal, hogy ha elolvasta és kéri az illető az oltást, akkor hétfő délután 5-ig jelezzen vissza. Komáromi doktor azt nehezményezte, hogy alig van adat az oltás kapcsán arról, hogy a 60 pluszos korosztálynak mit okoz, a kormány mégis ennek a korosztálynak az oltását javallja a kínai vakcinával. A háziorvos hozzátette, megpróbál hazai szakemberekkel is konzultálni.

A cikk szerint Kökény Mihály egykori egészségügyi miniszter is a korcsoporti kérdést feszegette a közösségi oldalára feltett bejegyzésben, mert hogy a kínai vakcinát a 18-59 év közötti korosztályoknál alkalmazták eddig, a 60 pluszos korosztálynál való alkalmazásról nincsenek nagyon információk.

Forrás: Népszava

83 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@Pálinkás Pál: És bizonyára ezért is rendelt Kina még januárban 100 millió Pfizert!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1984
@ómió: Teljesen érthetetlen és összefüggéstelen vagy.

Miért is jobbak a fasiszták a kommunistáknál?
Még mindig nem értem.

Hallgassunk zenét, amíg kitalálod a jó választ:

www.youtube.com/watch?v=a_cHddNaKQo&list=RDMM&index=9
1984
@ómió: Érzed ritmust?
Nem?
Ez legyen a te problémád te koravén geci!
verőce21
Ez jó! Akiken úgy "suhant" át a vírus, hogy észre sem vették, azoknak 11.000 Ft-ért kell tesztet csináltatniuk, hogy igazolják.
Majd 3.000 Ft-ért megkapja a "túlélő" kártyáját.
simmering73
@1984: Koravén geci:DDD Szerintem túlhordták, azért ilyen kretén ez a szattyános geci.
ómió
@1984: És mondd csak, bolsiék fajkreténje! Melyik elmeosztályon deliráltál olyat, hogy a fasiszták jobbak a kommunistáknál!? Ez még akkor is síkbaromság lenne, ha - ahogy van - nekik eddig még nem sikerült bolsiék 100 millió áldozatát "reabszolválniuk". Szóval, a "zenét, a ritmust", efftársék elmebetege, hallgasd csak tovább, hátha még - ha ez kell hozzá - "űberolhatod" saját csúcskreténségedet is!
ómió
@simmering73: Na! Már versenyben hazudjátok fajkretén önmagatokat másokra, efftársak!? Ez lenne az "efftársi munkaverseny a'la XXI. század"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.