Összesítették a kormányhoz tartozó miniszterek, államtitkárok, biztosok és egyéb pozíciók havi bruttó bérezését.

A hvg.hu összesítette Stumpf István kormánybiztosi kinevezése kapcsán, hogy 2021-ben hány vezetője is van az államnak. Ennek alapján az jött ki, hogy 308 miniszter, államtitkár, helyettes államtitkári, biztosi és megbízotti pozíció van a kormányban. 

Évente több mint 5 milliárdba kerül a kormányzati vízfej

A házszabálytól való eltérésről szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. február 15-én

Fotó, címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

A cikk szerint a hatalmas apparátus rengeteg pénzébe kerül az adófizetőknek, a 2020-as és 2019-es adatok szerint a kormánytisztviselők bruttó havi bérezése:

Orbán Viktor kormányfőként havi bruttó 1,507 milliót keres, országgyűlési képviselőként ez bruttó 2,6 millió forintra nő.

A miniszterek fizetése 1,979 millió forint, de a képviselőként is dolgozó miniszterek (Varga Mihály, Gulyás Gergely, Rogán Antal például) közel 3,1 milliót keresnek havonta bruttóban.

A tárca nélküli minsizterek (Süli János atomügyi miniszter és Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter) 5-5 milliót, míg Novák Katalain családügyi miniszter és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes fejenként 1,9-1,9 millió forintot keres bruttóban havonta.

Az államtitkároknak 1,75 millió forint a fizetése (kivéve az országgyűlési képviselőket, nekik ugyanis az államtitkári illetményük 1,3 millió forint havi bruttó), a helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok 1,3-1,65 millió forint közötti összeget keresnek bruttóban.

A kormánybiztosok 1,5 és 1,9 milliót, a közvetlenül Orbán Viktor alá tartozó miniszterelnöki megbízottak 1,3 milliót keresnek bruttóban havonta a cikk szerint. 

A kormány jelenleg 

- 1 miniszterelnökből,

- 14 miniszterből,

- 69 államtitkárból,

- 118 helyettes államtitkárból,

- 68 miniszterelnöki és miniszteri biztosból,

- 17 miniszterelnöki megbízottból,

- és 21 kormánybiztosból áll a cikk szerint.

A hvg.hu összesítése szerint ha csupán a tisztésgviselői fizetéseket veszik (és abból is az alapot, semmi extrajuttatást nem számolnak), akkor is havonta közel 450 millióba, évente nagyjából 5,4 milliárd forintba kerülnek a kormánytagok az adófizetőknek.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani 308 fős létszám már csak azért is megdöbbentő, mert 2010-ben az Orbán-kormány adminisztrációja 184 fővel indult, azaz tíz év alatt 67 százalékkal nőtt a kormányzati tisztviselők száma.

Forrás: hvg.hu

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
De Böszméék "vízfeje" azért, ennyiért csődbe is döntötte! Sőt! Szét is lopta!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@kereső: Övéké ...na nem a mennyek országa hanem Magyarország és bármikor kitehetik a táblát, hogy game over miután majdnem minden az övéké már vagy alapítvány vagy bebetonozott vezető 9 évre legalább. Mindent 2/3 -osba tettek és ha nem lesz meg a győztes ellenzéknek ez akkor majd annyi is lesz.
csak úgy....
még elképzelni sem tudom, hogy mi lenne akkor ha nem lennének ennyire puritánok.
..de ez köll a buta magyarnak, ugye tibi!?
Afra
@ómió: Tudod te azt,beeeeirkafej! Annyira vicces,hogy Gyurcsányt nem tudod megemészteni,nem nyócéve,tízenegyedik éve ,nem megy le a szaros torkodon...Bruhaha...
Akadjon is meg,mint a szálka,te gyökér biiiirka...
Afra
@Shikari: @ómió: Vízfejű kloákák...
Afra
@Shikari: Ja,a szemedet is kilopják, kormány barma...
Afra
@1984: Gondolat? Ha egyszer nincs mivel...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.