Megkezdődik a Székesfehérváron őrzött királyi maradványok vizsgálata – jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn az egykori koronázó bazilika helyén lévő Nemzeti emlékhelyen, ahol megnyitották az osszáriumot (csontkamra) és felszínre hozták az első, csontokat tartalmazó fémládákat.

Dühöng a harmadik hullám, eközben Káslerék megnyitották a csontkamrát Székesfehérváron

Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy 1848 decemberében indult meg az egykori bazilika feltárása, ami mindig a kor színvonalán történt. Ugyanakkor az archeogenetika létrejötte lehetőséget teremtett arra, hogy most már nagy pontossággal vizsgálhassák meg a királyi maradványokat és olyan összefüggéseket derítsenek fel, amelyekre addig nem volt lehetőség – tette hozzá az MTI jelentése szerint.

A miniszter elmondta, hogy az Árpád-ház férfivonala jellegzetességeinek meghatározása a Mátyás templomban őrzött, Székesfehérvárról odaszállított, feltételezett királyi maradványok vizsgálatával indult el. Az Árpád-házi genom meghatározása után lehetőség nyílt a kutatások kiterjesztésére a székesfehérvári osszáriumra is, ahol további Árpád-házi királyok csontjai nyugszanak azonosítatlan módon. Mivel a legkorszerűbb genetikai módszertan rendelkezésre áll, lehetséges lesz meghatározni a Fehérváron nyugvó többi magyar király csontvázát is.

Kásler Miklós hangsúlyozta: mindvégig hitt benne, hogy amit

"a szerencsétlen körülmények évszázadok alatt elpusztítottak, azt meg lehet találni, fel lehet lelni, azonosítani lehet és a királyok végakaratának megfelelően olyan nemzeti emlékhelyet lehet kialakítani, ahol az idők végezetéig nyugodni tudnak".

Köszönetet mondott a vizsgálatokat is végző Magyarságkutató Intézet munkatársainak, hogy felkarolták ezt a "nemzeterősítő gondolatot", és reményét fejezte ki, hogy a képességeikkel, a rendelkezésükre álló tudományos módszerekkel ugyanúgy eredményesen zárják a kutatásokat, mint korábban a Hunyadiak esetében tették.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök arról beszélt, hogy a múlt feltárása és alapos megismerése fontos feladat, mert "a múltba kapaszkodnak a jelen gyökerei, onnan jönnek a hagyományok, a hit és erkölcs ereje".

Dühöng a harmadik hullám, eközben Káslerék megnyitották a csontkamrát Székesfehérváron
Fotó: MTI

Jelezte, hogy az egyház készségesen állt a kutatás mellé a teljes igazság megismerése érdekében a magyarság egyik legszentebb helyén is, amely az idők során híres zarándokhely lett és ahol megszületett a "Mária országa" eszmény a Szent István-i felajánlás nyomán.

Spányi Antal rámutatott, alázattal és tisztelettel nyitották fel az osszáriumot, hogy a magyarság közelebb kerülhessen szentjeihez és történelmi nagyjaihoz, de várják vissza az ereklyéket a tudományos kutatás végeztével.

Cser-Palkovics András polgármester az osszárium megnyitását történelmi pillanatnak nevezte a nemzet történelmi bölcsőjében, a magyar államiság keletkezésének helyén, ahol a legfontosabb döntések és a legfontosabb szertartások, a koronázások és temetkezések zajlottak, s közvetve ennek köszönhető a magyar nyelv megmaradása, a magyar kultúra megléte, illetve a magyar szentek jelentős része is.

Mint mondta, sajnálatos, hogy nem lehet bejárni ezt a szent építményt, ahogy más nemzetek hasonló helyeit a világban és Európában, de ez nem ment fel senkit a felelősség alól, hogy igenis a lelkekben és fizikailag is építeni kell ennek a helynek a jelentőségét.

A városvezető felidézte, hogy 2013-ban elindult az Árpád-ház program, amelynek azóta több eleme is elkezdett megvalósulni Székesfehérváron, s ennek egy újabb lépcsőfoka az itt őrzött királyi csontok tudományos vizsgálata.

A Kásler Miklós vezette kutatócsoport 2013-ban kezdte meg a vizsgálatokat, majd sikeresen meghatározta az Árpád-ház genetikai markerét III. Béla és Anna királyné, illetve II. (Vak) Béla csontjainak azonosítása után. Az azonosításokhoz szükséges DNS-profilok száma nemrég bővült a Hunyadiak genomjával Corvin János és Kristóf mintáinak köszönhetően, akiknek földi maradványai egy horvátországi pálos kolostorban nyugszanak.

A Magyarságkutató Intézet az archeogenetikai kutatás során több mint 600 koponya és majdnem ugyanennyi vázmaradványt vizsgál, amelyek összesen több mint 900 egyén maradványait jelenthetik.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1984
Annál jobban nem lehet megszégyeníteni egy embert, minthogy országnak-világnak mutogatod a maradványait.
Nem szégyellitek magatokat, ti barbár állatok!?
Ha most élnének ezek az emberek, mit tennének veletek, ha látnák, hogy mit tesztek velük?
Cafatokra tépnének benneteket!

Undorítóak vagytok a puszta létetekben!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@fergeteg: Megkérdezhetem, hogy mit csinál mostanság, ilyen járványos időkben a román egészségügyi miniszter?
CsipkeRózsa
Furcsa, hogy egy cikkben említik a csontokat és a járvány terjedését.
istván irén
Na ebből a keretből megint jó sokat el lehet lopni. Az ország nemzeti múltjáról csak annyit /csak a szépre emlékezem/, de volt ott 1-2 fekete folt is ,csak úgy mondom, keresztényileg
ómió
Hát, ez tényleg nem internacionalista "dobás"! Hogy támogathatná egy "haladó"!?
1984
@ómió: Te tényleg pénzt kapsz ezért a szar dumáért?
Egy hülye fideszes semmit nem ért a süketelésedből.
Csak mi (libsik) értjük meg, hogy aztán megállapítsuk, hogy mennyire hülye vagy.
Vagyis nem tudom kinek címzed a hozzászólásaidat, de minden esetben célt téveszt.
ómió
@1984: Te pénzért hinted az idiotizmusodat? Jól állhat az efftársi kassza, ha a lopottból még mindig "fussa"! Eszerint csak bolsikból lett anarcholiburnyákék szemét csípi a valóságra tett utalás! És, hogy az "alfaj" saját idiotizmusa sáncai mögül ilyenkor mindig másokat hülyéz le, már napi rutin! Az meg, hogy nálatok a valóság mindig "célt téveszt", már megszokott!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.