A lap szerint tervben van, hogy tovább szűkíti a kormány az önkormányzatok jogkörét, hogy beleszólhassanak abba, mi épül a területükön.

A Népszava egy birtokába került tervezetre hivatkozva arról írt, hogy a kormány tovább szűkítené az önkormányzatok mozgásterét. 

A fővárosi és megyei önkormányzatok kezéből a településszerkezeti terv készítésének jogát vennék ki, de az is elképzelhető, hogy a kerületi és a települési önkormányzatok építési szabályzat alkotási jogkörét is korlátoznák. Mint ismert, tavaly márciusban már elvették az önkormányzatoktól az építési hatósági jogköröket.

Népszava: újabb jogkört vonhatnak el az önkormányzatoktól

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Budapesten a kétszintű önkormányzati rendszer miatt kissé más a helyzet a lap szerint, itt a főváros készíti el a településszerkezeti tervet, amelyben több minden meg lehet határozni (például egy adott terület beépítési kereteit: hol legyen lakópark, park, gyár, stb.).  A kerületek pedig ennek a tervnek megfelelően készítik el a saját építési szabályzataikat, és ezek alapján adják ki az építési engedélyeket például.

Amennyiben ezek a jogkörök kikerülnek az önkormányzatok alól, akkor a cikk szerint a helyhatóságoknak gyakorlatilag semmi beleszólásuk nem marad, hogy mi épüljön a területükön.

"A kiszivárgott információk szerint a településszerkezeti tervek készítését egy kézbe adnák, Budapest esetében ez lehet akár a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ is. A hivatalos indok a hatósági ügyintézés egyszerűsítése, illetve a bürokráciacsökkentés. Budapest vezetése azonban az önkormányzati rendszer, illetve a főváros elleni újabb támadásként értékeli a kormány törekvését. A főváros egyébként más önkormányzatoktól, illetve az érintett kamara képviselőitől értesült arról a jogalkotói szándékról, amely megújítaná a településfejlesztési terveket és településrendezési eszközöket érintő jogszabályi környezetet. Ennek előkészítése a hírek szerint már meg is kezdődött"

- olvasható a cikkben.

A Népszava megszerzett egy levelet, amelyben Karácsony Gergely főpolgármester Gulyás Gergely minisztertől vár részletes tájékoztatást a tervezet kapcsán, másrészt arra kérte a minisztert, hogy a fővárost soron kívül vonják be a jogszabályváltozás véleményezési eljárásába.

A lap megkereste a tervezet kapcsán a Miniszterelnökséget, ám választ nem kaptak kérdéseikre.

A lapnak egy kerületi főépítész elmondta, irdatlan nagy káoszt hozna, ha tényleg megvalósulna a tervezet, mert már az építési engedélyezési eljárásokkal is alig bírnak megbirkózni a kormányhivatalok, és esetenként olyan építkezések is engedélyt kapnak, amik semmiféle szabályzatnak nem felelnek meg.

Forrás: Népszava

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Ezzel akarják elejét venni, hogy az EU-s pénzekről az EU közvetlenül az önkormányzatokat támogassa. Az önkormányzatiság volt az 1989 utáni kevés demokratikus megvalósulásnak igen fontos hozadéka. Ezt teszi most tönkre a felcsúti rém. Javaslom, hogy a Fidesz bukásának napja legyen 3 napos nemzeti ünnep.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
solidedge
Ezzel akarják elejét venni, hogy az EU-s pénzekről az EU közvetlenül az önkormányzatokat támogassa. Az önkormányzatiság volt az 1989 utáni kevés demokratikus megvalósulásnak igen fontos hozadéka. Ezt teszi most tönkre a felcsúti rém. Javaslom, hogy a Fidesz bukásának napja legyen 3 napos nemzeti ünnep.
solidedge
@Shikari: Bocsánat, csak kijavítom az elírásodat, ILLIBEK.
silber13
@Shikari: nem lesz szép és főleg nem lesz egységes! Arról a csúti eszement minszterelnökünk gondoskodk.
solidedge
@Shikari: Ki börtönözi be a libsiket, ha az összes illipsi börtönben lesz?
1984
Most éppen az önkormányzatiságot nyírja ki Orbán, és az EU mélyen hallgat...
csak úgy....
@1984: szerinted miért pont az eu ne hallgasson,ha a magyar atyafiak is hallgatnak?
ómió
Az efftársak inkább egy havi fizut, na jó, meg 1-2 havi nyugdíjat vettek el!
NKF
Olvassátok a szarszavát az mindig tudja a tutit!Aláírom a Fidesz is tele van mindenféle
jellemtelen alakokkal!De, az úgynevezett összefosás koalíció még undorítóbb!
ómió
@Horizont: Tudod, aki nem bolsi, az nem törli el a multat. Végképp meg pláne nem! Sőt! Azt átlátva, ahhoz viszonyít, napláne világosan látja, hogy a "múlt bajnokai" visszatértével a mult megismétlődne! Amitől Isten ments! Érted, idiótája!? És itt kapcsolódik a mult a mához! Vagy ez "bolsiul magas"?
Nessy
Már eddig is az eredeti engedélytől eltérve épültek nem oda illő házak, társasházak. Ezek után a családi házak közé is lehetne toronyházakat építeni,ha Garancsi, vagy más haver óhajtja. A műemlék épületeket már úgysem védi senki, semmi a hiénáktól.
Lepényleső
Ugyan mit szűkítene ezen,- ha önkormányzatnak nevezni a bán óhaját is tréfa régen?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.