Magyar Orvosi Kamara elnöksége levélben jelezte Jenei Zoltán Országos Kórházfőigazgatóhoz, hogy nem elfogadható számunkra az ügyeletnek a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása, valamint elfogadhatatlan, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár. Mindezt az MTI írta meg a kamara közleménye alapján.

Magyar Orvosi Kamara szerint az új szerződések és feltételek elfogadhatatlanok

Fotó: Pixabay

Az orvosoktól kapott információk alapján az új szerződések aláírásakor a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt az orvosoknak kevesebb lesz az órabére, mint a rendes munkaidőben, és elfogadhatatlannak tartják, hogy a jogszabályban kötelezően elrendelt, az ügyeletet követő pihenőnap nem fizetett, így jövedelem vesztéssel jár.

Ezért kérik a főigazgatót, hogy saját hatáskörében hozzon megnyugtató, igazságos döntést a minimálisan adható ügyeleti díjak megemelésével, a pihenőidő anyagi elismerésével. Mint írják: sokak számára ez a kulcskérdés az új jogviszony aláírása tekintetében.

Nem elfogadható számukra az ügyelet 70-80-90%-os díjazása, hiszen okkal tartják a kollegák abszurdnak azt, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt kevesebb az órabérük, mint a rendes munkaidőben. Ez a legtöbb helyen visszalépést is jelent, azaz a béremelés jövedelemnövelő hatását csökkenti – bizonyos helyeken semmissé teszi

– áll a levélben.

Elfogadhatatlannak tartják továbbá, hogy az ügyelet jövedelemvesztéssel jár, mert az ügyelet utáni kötelezően kiadandó pihenőidő az OKFŐ kiegészítő utasítása szerint levonandó az alapbérből.

Ellenkező esetben a hozzánk eljutó hírek és megkeresések alapján a legtöbb helyen már elkészült márciusi beosztások ellehetetlenülnek, az alá nem írók, illetve az önként vállalt túlmunkát nem vállalók száma miatt a folyamatos betegellátás veszélybe fog kerülni

– mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Forrás: MTI, 24.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Akkor pedig ultimátum,- mint minden amit ők szerződésként mondanak,s rajtuk kívül mindenkinek csak ártanak?
ittott
menjenek a büdös picsába. a túlmunka önkéntes. mindenhol többet fizetnek érte.
Nessy
Ilyen idióta rendelkezés csak kis hazánkban lehetséges! Ügyeleti pótlék helyett csökkentett bér, kötelezően kiadandó pihenőnap fizetetlen. Nem tudom ki fia, borja ez a Jenei Zoltán, de hogy fogalma sincs mit jelent egy kórházi ügyelet, egyáltalán bármilyen túlmunka végzés, az fix. Vagy ha volt is, ebben a beosztásban törölte a memóriájából!
TollerBela
Mégis, hogyan képzelte valaki, hogy most nem lesz ott a darabka kaki a szép, fehér asztalon ? És még akkor is ott lesz (ha nem ez a darab, akkor egy másik), ha most megijed a kormány. Ezek nem bírnak valamit jól megoldani ...
ómió
Nem baj, hogy a ti "efftársi sugallatotokra" születtek? Vagy épp ez volt a cél?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.