A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete tavaly decemberben 449 400 forint volt, 10,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A KSH szerint bruttó 450 ezer forint volt a decemberi átlagkereset
Fotó: Pixabay

2020-ban a bruttó átlagkereset 403 600, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 268 400 forintot ért el, mindkettő 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A reálkereset 6,2 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző évhez mért 3,3 százalékos növekedése mellett – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A decemberi reálkereset 7,7 százalékkal voltmagasabb az egy évvel korábbinál a 2,7 százalékos inflációval számolva. Az átlagkereseteket átlagosan 66 100 forinttal növelték a nem rendszeres kereseti elemek. A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 383 300 forintra becsülhető, 10,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A decemberi nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 298 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 308 000 forintot ért el.

A vállalkozásoknál 472 900 forint volt a közfoglalkoztatottak nélkül számolt bruttó átlagkereset, 11,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az alkalmazásban állók létszáma 71 ezerrel, 3,2 százalékkal volt kevesebb. A költségvetési szektorban 6,5 százalékos volt a keresetek közfoglalkoztatottak nélkül számolt emelkedése és bruttó 425 800 forintot tett ki, az alkalmazottak száma 0,2 százalékkal nőtt.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
KSH - mint független hiteles szakhatóság!?!?!?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
Hápersze. Nyilván úgy jött ki ez az összeg,hogy a közmunkásoktól kezdve az oligarchákon,strómanokon át mindenkinek a bevételét átlagolták, így kijöhetett ennyi. Ahogy Kovács András Péter mondta.- Én kopasz vagyok,a feleségemnek seggigérő haja van,ennek az átlaga a válligérő haj...
csipetke
Azé milyen érdekes,amikor ilyen felmérést csinálnak,talán még a mai dátumot is hozzáadják,amikor a munkájukat vesztett emberek végre,hónapok után kapnak valami pénzt,akkor meg összemegy a lóvé,mintha hidegvízben mosták volna
szaboria1
A kamu KSH szép adatott közölt aminek nincs köze a valósághoz.
ómió
És efftársilag mennyit kell belőle lehazudni!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.