A világ, Európa és Magyarország is roppant nehéz helyzetben van, mondta a mai sajtótájékoztatón Müller Cecília, kiemelve, hogy rendkívül dinamikusan nőnek a járványügyi adatok, köztük az új fertőzöttek száma.

Müller Cecília: A dél-afrikai vírusmutáns is megjelent Magyarországon, új oltási stratégiára vált Magyarország

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Péntek délelőtt is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: hazánkban is azonosították a dél-afrikai mutáns vírust. Ez az, amitől Orbán Viktor azzal óvná, óvta volna a magyarokat, hogy nem engedi őket Afrikába.

A következő hetekben új oltási stratégiára vált Magyarország, hogy minél több embert beolthassanak legalább egyszer.

Eddig egy főnél mutatták ki a dél-afrikai mutációt, a megfertőződött személy korábban egy olyan munkatársával érintkezett, aki Zambiában járt.

Ennek a variánsnak az egyik legfontosabb jellemzője, hogy ellenállóbb az antitestekkel szemben és nehezebb megküzdeni vele.

418 embernél mutatták ki a brit mutációt, amelynél a jelenlegi tapasztalatok szerint a korábbinál hosszabban zajlik le a betegség, többen számolnak be lázról és nagyobb fokú fáradékonyságra panaszkodnak az érintettek.

A cseh variáns 9 főnél jelent meg, ezen kívül még 34, más típusú mutációt mutatott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ezek viselkedése azonban nem tér el a Covid-19 eddig ismert változatától.

Nagyon megnőtt az egészségügyi intézmények terheltsége is – tette hozzá Müller.

Ezért különösen fontos, hogy az elkövetkező időszakban szigorúan betartsuk az eddigi megelőző intézkedéseket.

Megjegyezte, hogy csütörtökön 74 400 adag AstraZeneca és 40 800 adag Moderna vakcina érkezett az országba.

Az elhunytak számának csökkentésében fontos szerepe van a védőoltásoknak és mivel folyamatosan új információk jelennek meg a védőoltásokról, ezért folyamatosan tudják változtatni az oltási stratégiát azért, hogy minél több embert tudjanak legalább egyszer beoltani.

Arra a kérdésre, hogy fontolgatják-e a változtatást a védőoltások beadási stratégiájában, Müller Cecília igennel válaszolt, főleg, hogy az AstraZeneca esetében megjelentek ezzel kapcsolatban biztató hangvételű közlemények.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a budapesti VII. kerületben három különálló lakásban szerveztek házibulit. A helyszíneken összesen 55 külföldi és egy magyar állampolgárt vontak felelősségre. Kiss Róbert felhívta a figyelmet arra is, hogy egy magánszemély egy közösségi oldalon február 28-ra gyülekezésre hívta fel a lakosságot, a jelenlegi szabályok szerint azonban ez tilos.

Megkezdődött az utazási szabályok szigorításának előkészítése

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére megkezdődött az utazási szabályok, határforgalom-ellenőrzési rendelkezések szigorításának előkészítése, tekintettel az egész Európát érintő koronavírus-járvány harmadik hullámára – jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes jelezte, hogy a döntésekről a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Az alezredes közölte, hogy csütörtökön a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 130 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, így a vonatkozó kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 26 612 rendőri intézkedés történt a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt.

Kiss Róbert elmondta, hogy csütörtökön 94 ember szegte meg a tízezer lakosúnál nagyobb településeken az önkormányzati rendeletekben elrendelt maszkviselési szabályokat, közülük 6 embert figyelmeztettek, 43-an helyszíni bírságot kaptak, 45 ember ellen szabálysértési feljelentést tettek.

Forrás: Portfolio, 24.hu, MTI, 444

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Talán a ""stratégiát"" végre el kellene felejteni és elkezdeni ""dolgozni"" a vírus visszaszorításán vagy megszüntetésén.
Csakhogy az Orbánnak az érdeke pontosan ezt a követhetetlen helyzetet igényli. Amíg nincs tiszta helyzet, addig azt és úgy jelenthet vagy vezethet be, amit akar. és ez a pénzek szétszórására még fokozottabban igaz. A pandémiakasszába bármit beletehet. Bele is tesz.
Neki ez most az új ""migráncs-helyzet"". Az már lefutott, itt van ez helyette. Mintha az Erdő Péter kérte volna a főnökétől, olyan jól és hasznosan jött. Szerintem csak azért imádkozik a katolikus pap és református miniszterelnök EGYÜTT, hogy legalább 2022 tavaszig így is maradjon.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
Nyonyoka.. nincs se afrikai se brit se cseh mutans... hanem egysegesen mutalodott a virus... na de nyanyoka... hazugságokat hiresztelni nem illő dolog... Ha van virus akkor mindenhol egységesen támad. Vagy a narancs kormány utasítására...
Azért igen kiváncsi lennék arra, hogy hol eresztették ki a biológiai szert az influenza vírussal együtt.
Ugyanis jővőre újra fog támadni az influenza a tök tudja melyik nemzetiségű tudósok szerint.
Qqberci
"folyamatosan tudják változtatni az oltási stratégiát"

Hogyan? Van stratégia???...
sgl
Tudtommal megjelent HunCovid-21 a Karmelitában van a gócpont.
Nessy
@Qqberci: Nincs, ezért könnyű változtatni! Nem kerül semmibe!
Clavigo
Új stratégia,,,,??? Ez rögtön fizetésemelést jelent ,,a parlamentben ülő csürhének...
tudode
No!
.
Akko a konzjultálók, vagy a járvány fokozódása alapján dönt az, aki pár hónapig volt sorkatona?
.
Nagy falat számára a járvánnyal járó döntésmechanizmus, még akkor is, ha a szakemberek isszák a szavát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.