A Moderna-vakcina drágább, mint a Pfizer, és kedvezőtlenebbek a szállítási feltételei – ezzel indokolta a kormány az RTL-nek azt, miért nem vettek több Moderna-vakcinát írja a Telex.

A Telex csütörtökön arról írt, hogy Magyarország a számításaink szerint csak a felét kötötte le annak a mennyiségnek a Moderna vakcinájából, amelyre az uniós keretből lakosságarányosan lehetősége lett volna.

Orbán azt állította, hogy „az idő fontosabb, mint a vakcina aktuális ára”, ennek ellenére mégis az ár miatt rendeltek kevesebbet
Kép:MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában a riporter kérdésére röviden reagált a felvetésre, amely szerinte szamárság, a válaszából azonban nem derült ki, hogy igaz-e vagy nem, és miért.

Az uniós vakcinabeszerzést koordináló Európai Bizottság november 25-én hagyta jóvá a szerződést a Modernával 80 millió adag lekötéséről, plusz további 80 millió opcionális megvásárlásáról.

Mindez azért is különös, mert az összes többi uniós beszerzésű vakcinából nagy vonalakban a lehető legtöbbet kötöttük le, ahogy ezt a csütörtöki cikkben részletesebben le is írtuk.

A kormány RTL-nek megküldött rövid indokolása azért is érdekes, mert pénteken Orbán Viktor azt állította, hogy „az idő fontosabb, mint a vakcina aktuális ára”. Amikor pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték a kínai vakcina elég magas, darabonként tízezer forintos áráról, ő is megjegyezte, az ár ebben az esetben másodlagos az egészségügyi haszonhoz képest.

Forrás:Telex
Címlapkép:MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Az ok egyszeru, az amerikai vakcinanal nem volt lehetoseg ellopni a penzt, mig a ruszki es kinainal igen, mert azok nem az Unio jovahagyasaval jonnek. Ennyi.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
a szovjet és a kínai még drágább!!! =))
lusta
@RonaGyuri: Nagyon finoman fogalmazva. A Pfizer/BioNTech olyan 15 dollár, míg a Moderna oltóanyaga 18 dollár. Na 6 ezer forint. A kínai meg 18 ezer forint. Akkor ki hazudik?
Yoda69
Az ok egyszeru, az amerikai vakcinanal nem volt lehetoseg ellopni a penzt, mig a ruszki es kinainal igen, mert azok nem az Unio jovahagyasaval jonnek. Ennyi.
justhpeter
Orbán megkezdte a '22-es választási kiampány árát beszedni rajtunk. Sokan vannak, sokba kerülnek. A hazugságok, az álhírek, a primitív lózunkgok mind kísérőzenék e tánchoz.
kereső
Na magyarázza már a "bizonyitványát" az emberi élet kufárja. Bár nagyon sok mindent el tudok képzelni orbánról, de nem gondoltam, hogy az aljasságnak ilyen mélységére tud süllyedni gulyással , toporzékkal együtt.
Útszéli kufárok- ilyen még nem volt a mmagyar történelemben, hogy egy ország miniszterelnöke a saját nárcisztikus, önző, aljas érdekéből vásárra viszi a saját állampolgárainak az életét.
Az ország meg hagyja, az ellenzéki pártok meg "miniszterelnök urazzák"- ahelyett, hogy ott hagynák ezt az útonállót a saját kis kupolás cirkuszában, és végre elmondanák, hogy mi is a helyzet valójában. Nem az atv-ben, hanem az utván- nemzetközi sajtótájékoztatón.Hadd szóljon!!!
verőce21
Ez a cikk aztán már tényleg Gucci-cumi a lipsiknek...!
Gazella
Hazudnak s lopnak is!!
Sőt! Csalnak is!!
csipetke
Az EU-tól nem ingyen kapjuk a vakcinát?Rosszul tudom?Mert akkor orbánnak nem mindegy,hogy melyik mennyibe kerül? De az viszont héccencség,hogy a kínai,és ruszki cuccon rohadtnagyot kaszáltak,csakúgy,mint a raktárakban porosodó lélegeztetőgépeken.
kereső
@csipetke: Nem ingyen kapjuk- bár nem fizetünk közvetlenül érte, mert a lehivott vakcina árát levonják az adott támogatásból. orbánék duplán/triplán nyernek. Ennyivel több támogatás érkkezik "járványvédelemre", miközben dupla áron megveszi a kinait- ami várhatóan javit a nyugdijkassza egyenlegén is- amibe belefér az alkotmányos kőccsség, és verheti a mellét, hogy ő az első. És nem mellesleg kiszolgáltatja az országot kinának.
kereső
Erre kellett Orbánnak az újabb 90 napos felhatalmazás!
➡ A járvány közepén már megint nem az emberek megsegítésére, hanem sportra, világkiállításra és motorversenyre megy a pénz! Nem is kevés: alsó hangon 243 milliárd!
➡ Tegnap este a következő rendeletek jelentek meg a Magyar Közlönyben mint kiemelkedően fontos közérdek célját szolgáló szerződések:
❌ a 2022. évi magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti, szegedi, tatabányai és debreceni helyszíneken történő megrendezése érdekében szükséges beruházások;
❌ a 2020. évi Dubaji Világkiállításon történő sikeres magyar megjelenéshez szükséges beruházások;
❌ a Kelet-Magyarországi Versenypálya Korlátolt Felelősségű Társaság által a Magyarországi MotoGP megrendezésére irányuló vagyoni értékű jog megszerzése.
❗Orbán Viktor és a Fidesz-kormány csak a 4 kézilabda stadionra 157(!) milliárdot különített/költött el, a világkiállításra 21 milliárdot, a motorversenyre pedig 65 milliárdot! És tudjuk, hogy mennek ezek az árak még följebb is.
ómió
L'art pour l'art csak az efftársak "szórják" a pénzt! Önmaguknak!
istván irén
Ha az ár másodlagos akkor miért nincs itt a Moderna ? Azért mert az EUs beszerzésből nem tudnak lopni, a rohadt komcsikkal pedig dübörög az üzlet saját zsebre
Gazella
@kereső: Ez az ! Nem értettem, hogy miért is pofázzák, hogy a modernat azért nem veszik mert drágább?? Holott meg van az EU keret rá! És abból vonják le.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.