Minél többen oltatják be magukat, annál kisebb az esélye, hogy újabb koronavírus-mutánsok keletkezzenek – mondta Rusvai Miklós víruskutató az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel. Hozzátette, fenntartás nélkül kell alkalmazni a keleti vakcinákat, mert csak így lehet megfékezni a járvány harmadik hullámát.

Rusvai: A dél-afrikai mutáns ellen a jelenlegi vakcinák is védenek

Fotó: pixabay.com

Kifejtette, hogy nem sokkal ezelőtt még a koronavírus-járvány második hulláma leszálló ágban volt Magyarországon, az új mutánsok terjedése okozta a mostani, újabb felszálló szakaszt. Erős figyelemmel kell ezért kísérni a szennyvízadatokat, mert azok alapján előre megbecsülhető, hogy a következő hetekben milyen tendenciára lehet számítani – hangsúlyozta.

Rusvai Miklós azt mondta: a koronavírusnak számos mutánsa van, de ezek közül csak néhány "tett szert hírnévre", és azokra kell figyelni, amelyeknél a vírus terjedőképessége változik – mint a brit mutáció esetén – , vagy amelyeknél – mint a dél-afrikai variánsnál – a vírus tüskefehérjéje módosul, mert ez befolyásolja a védőoltások hatékonyságát. A dél-afrikai mutánsnál csak kismértékű eltérést mutattak ki, így a jelenlegi vakcinák az ellen is védenek – jelentette ki.

A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a vakcina a fertőzéstől nem véd, de megelőzi a súlyos tüneteket vagy a betegség halálos kimenetelét. Példaként említette, hogy egy németországi idősotthonban több tucat beoltott lakó kapta meg a fertőzést, de egyikük sem halt meg, pedig voltak köztük súlyos társbetegségük miatt is veszélyeztetettek.

Rusvai Miklós emlékeztetett rá, hogy a világban vakcinahiány van, és megjegyezte, hogy a kínai és az orosz vakcinát számos – köztük gazdag – országban használják. Széles körben alkalmazták azokat idősökön, várandósokon is minden szövődmény nélkül – jelentette ki.

Forrás: MTI

Címlapkép: pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
hazudik a köcsög...egy olyan államot mondjon a kínai,meg oroszt vakcina használói közül,ahol demokrácia van...
Qqberci
"a világban vakcinahiány van"

Magyarország qrmánya viszont a számára fenntartott - már raktáron lévő - adagokat sem hívta le az EU-tól:
- 1 millió Pfizer
- 1,4 millió AstraZeneca
- 1,5 Moderna
istván irén
Ha ez igaz lenne az EU is használná,de ez a duma csak arra jó,hogy újabb kétely keltsen. mert máshol is használják ez egy szakembertől igen furcsa vélemény, máshol a kutyát macskát is megzabálják, de mi nem remélem
Rockxy
a fülöp-szigeteki és a pápua-újguieai mutáns már ugrásra készen áll, a cél: Hungary!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.