Magyarországon egy szűk csoport kezében összpontosul az agrártámogatások jelentős része.

Telex: Mészáros Lőrinc Magyarország legnagyobb földesura

Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, politikaközeli oligarchák és a nagybirtok uniós támogatását kritizálják az európai zöldek, akik szerint Brüsszelnek sokkal jobban oda kellene figyelnie, hogy kik kapják Kelet-Közép-Európában az EU-s mezőgazdasági támogatásokat. Magyarországon a földbirtokosok 10 százalékához megy a brüsszeli agrárpénzek 90 százaléka – írja terjedelmes cikkében a Telex.

Az európai zöld pártszövetség most azt vizsgálta meg, hogy öt kelet-közép-európai tagállamban kik a fő kedvezményezettjei az EU agrártámogatásoknak.

A jelentés a Csehországba, Szlovákiába, Romániába, Bulgáriába és Magyarországra érkező támogatásokat vizsgálja, elsősorban azt, hogy hogyan erősíti a rendszer a sokszor politikához is közeli gazdasági elitet.

A zöldpárti jelentés szerint Csehországhoz és Szlovákiához hasonlóan Magyarországon is egy szűk csoport kezében összpontosul az agrártámogatások jelentős része – olvasható a Telex cikkében.

Kritikájuk szerint a keleti tagállamok agrárügyei túl messze vannak Brüsszeltől, az elmúlt évek folyamatai ezért nem kaptak elég fényt, ezért veszik most górcső alá a helyi viszonyokat.

A támogatási rendszernek és földbirtokainak köszönhetően Csányi Sándor agrárérdekeltségei húzzák be a legtöbb EU-s forrást Magyarországon. Az OTP elnök-vezérigazgatójához köthető cégháló a K-Monitor adatgyűjtése szerint 2019-ben 4,74 milliárd forint agrártámogatásban részesült.

Csányi érdekeltségei kilenc év alatt, 2011 és ’19 között mai árfolyamon számolva összesen 26 milliárd forintot kaptak.

Simicska Lajos politikai bukása után a volt fideszes oligarcha agrárcégei nagyrészt Nyerges Zsolt, majd Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerültek. Mostanra a Simicska földjeit megszerző Mészáros Lőrinc Magyarország legnagyobb földbirtokosa.

Mészáros agrártámogatásai 2019-ben 3,2 milliárd forintot tettek ki.

Forrás: telex.hu

Címlapkép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Nincs ezzel semmi probléma, kormányváltás után mindent elkobozni,tőle ,meg a családjától...amelyiknek nem tetszik ,annak életfogyt...ennyi...tudomásul kell venni, ezt az ellopott horribilis összeget ,jogilag sosem lehet visszaszerezni,csak erővel elvenni!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Nem tartozik szorosan ide, de nagyon elgondolkoztató, ennek a szarházi tolvaj bandának a jelleme, ha létezik ilyen ezeknél! Orbán évente 50 milliót segélyt vesz fel az Uniótól földjei után. Azaz több mint 4 millió forint segély havonta, holott az ordibálja, hogy "Nem kaphat munka nélkül pénzt senki sem!"
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/155037390_1062771434202763_7990065469069813548_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=3&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=uEIglSNU_bQAX_zfYtB&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=72314fb22e8dfe23d986955dfba95f37&oe=6063BF70
134.bátor
@Pálinkás Pál: Tökéletesen egyetèrtek Veled Palikám! Azzal a kitètellel,hogy ha tetszik,ha nem èletfogytiglan!! Annyi kárt okoztak ennek az országnak,hogy èvtizedek kellenek a helyreállîtásához. Az emberèleteket pedig már nem lehet visszahozni.
CsipkeRózsa
@jesz: Akkor Mészáros, a három bölcs majom, egy személyben.
namihami
Így már érthető, hogy a hajnali napfelkelte már kinn találja és az esti naplemente pedig még mindig ott éri szegényt, kapával a kezében. Mindössze az a néhány perc pihenés jut neki, mialatt megeszi azt a kis szalonnát, kenyérrel és hagymával, egy fa alatt ülve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.