Az oltás nem politikai kérdés, hanem hatékonyság és megbízhatóság kérdése – hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Kovács Zoltán: az EU kudarcot vallott, Orbán Viktor példát mutatott
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy miért használja Magyarország az Európai Unión kívüli vakcinákat, azt válaszolta: a kínai, valamint az orosz vakcinát is sok helyen alkalmazzák a világon, és Magyarország bízik a tudósaiban és orvosaiban, akik jóváhagyták ezeket az oltásokat.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott:

"Nyilvánvaló, hogy az uniós stratégia – összehasonlítva az izraeli, vagy akár az amerikai stratégiával – kudarcot vallott."

A brüsszeli bürokrácia nem tudott gyors és azonnali döntéseket hozni, és legalább két hónappal lemaradtunk – mondta a magyar politikus. Hozzátette: mindenki tudja, hogy a harmadik hullámmal szemben – amely jelenleg Magyarországot is sújtja – az egyetlen ellenszer az oltások ütemének felgyorsítása; "az a jó oltás, amit már beadtak".

Kovács Zoltán kifejtette: Magyarország az oltások beszerzésével kapcsolatban is tartja magát az európai előírásokhoz.

"Egyetlen szabályt sem szegtünk meg, hanem kiterjesztettük a stratégiánkat a nem nyugati forrásokra is." A magyar kormány várakozásai szerint mind az orosz, mind a kínai vakcina használatát néhány héten belül jóváhagyja az Európai Unió is

- közölte.

Jelenleg az idővel versenyzünk, mert az újabb koronavírus-variánsok – mint a brit vagy a dél-afrikai mutáció – gyorsabban terjednek, mint az eredeti vírus – tette hozzá az államtitkár. Úgy fogalmazott: "a sürgősség határozza meg a magyar stratégiát."

Azt látjuk a számokból, hogy a harmadik hullám lesz az eddigi legnehezebb – jelentette ki Kovács Zoltán.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság hogyan fogadta az orosz és a kínai vakcinát, Kovács Zoltán kifejtette: vannak akik – ugyanúgy ahogy korábban a nyugati oltások esetében is – szkeptikusak, de "azt látjuk: a magyarok megértik a lényeget, hogy az alól a pszichés nyomás alól, amelyben éltünk az elmúlt egy évben csak az oltás segítségével szabadulhatunk fel".

Az államtitkár hozzátette:

Orbán Viktor miniszterelnök – akit vasárnap oltottak be a kínai vakcinával – példát mutatott, hogy az országban minden elérhető oltás, amelyet magyar tudósok és orvosok engedélyeztek, megbízható és hatékony.

A magyar ellenzék keleti vakcinákkal szembeni tiltakozásával kapcsolatban Kovács Zoltán azt mondta: "mindannyian tudjuk és látjuk, hogy a magyar ellenzék számára semmi sem drága. Ami azt illeti, az a stratégiájuk, hogy minél rosszabb az ország számára, annál jobb nekik".

"Az a sok hazugság, ami az ellenzék részéről elhangzik a nem európai oltásokkal kapcsolatban, azt bizonyítja, hogy alapvetően oltásellenesek, félelmet és bizalmatlanságot gerjesztenek a lakosság körében" – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részéről – válaszul a jogállamisági kritikákra – politikai döntés volt-e a még az Európai Unió által nem engedélyezett keleti oltások használata, Kovács Zoltán azt mondta: minden a kormány által meghozott döntés politikai döntés.

"Az elmúlt évtizedben számtalan kritikát és vádat kaptunk az európai bürokrácia minden sarkából. Ugyanakkor – például a gazdaság és a szociálpolitika területén is – bebizonyítottuk, hogy vannak megoldások az úgynevezett európai megoldásokon kívül is"

- fogalmazott az államtitkár.

Kovács Zoltán hozzátette: "A filozófiánk nagyon egyszerű. Mi vagyunk Európa, tehát nem Brüsszel feladata, hogy megmondja, mit tegyünk. Mi döntjük el, hogy mi a legjobb a magyaroknak és a legfontosabb visszajelzés a választók döntése, akik Orbán Viktor kormányát háromszor is megválasztották, kétharmados felhatalmazással."

(MTI)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Es ez a gusztustalan majom meg most is huzogatja az oroszlan bajuszat, ket nappal azelott, hogy az EPP ki akarja b..ni oket a partcsaladbol!
Ezek az agybetegeket veszelyerzet-nelkulisegevel, kamikaze modjara rohannak a sajat vesztukbe - ami nem lenne baj - de viszik az orszagot is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@gina: Sajnos, ahogy @kereso: baratunk mondja. Es az a szomoru, hogy ez a masfelmillio (mar nincs 2 millio, elolvadtak) fideszbirka MIND el fog menni szavazni, amig nagyon sok idekommentelo ellenzeki meg nem! (Najo, en sem, de en igazoltan vagyok tavol)
ómió
Igen, de efftársilag ezt "most pingálnák át"!
dr. prédikátor
@Shikari: NYIKARI TE MOCSKOS OLÁH BOZGOR!!!TÉGED M EG AZ ÉSZTŐL VÉD A MOCSKOS GAZDÁD !!! TE GECI KLOZETLAKŐ!!! TE PATKÁNYIVADÉK , MEDDIG AKARSZ MÉG A MAGYAROK NYAKÁN ÉLŐSKÖDNI TE SZARKUPAC!!!
kereső
@Giovanni Alba: Nagyon megsértődtek- pedig nem kéne. Mert ők sem veszik figyelembe soha a több mint két millió ember/választópolgár véleményét- akik az ellenzékre szavaznak, az ellenzéket támogatják. Sőt!!- ugy tesznek, mintha az a kétmillió nem is létezne, és az ellenzéki pártok csak úgy magukban vannak- a mögöttük lévő tömeg az meg nincs.
kereső
"Az oltás nem politikai kérdés, hanem hatékonyság és megbízhatóság kérdése "- mondja a himmler reinkarnáció.
Aztán miért is nem? Hiszen az orosz/kinai vakcina vásárlása politikai döntés volt. Ennek a két vakcinának az engedélye politikai döntés nyomán ( nem a vizsgálatok eredményeként) született meg.És ezzel oda a megbizhatóság kérdése is- és a bizalomé. Az irányotokba, és a két emlitett vakcina irányába . A hatékonyságról meg ne beszélj, amikor nem ismertek a teszt eredmények. Akkor a fenti idézett mondattal mit is akartál mondani???
Nessy
@kereső: 14.07 Fogalma sincs, de olyan jól hangzik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.