Az oltás nem politikai kérdés, hanem hatékonyság és megbízhatóság kérdése – hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Kovács Zoltán: az EU kudarcot vallott, Orbán Viktor példát mutatott
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy miért használja Magyarország az Európai Unión kívüli vakcinákat, azt válaszolta: a kínai, valamint az orosz vakcinát is sok helyen alkalmazzák a világon, és Magyarország bízik a tudósaiban és orvosaiban, akik jóváhagyták ezeket az oltásokat.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott:

"Nyilvánvaló, hogy az uniós stratégia – összehasonlítva az izraeli, vagy akár az amerikai stratégiával – kudarcot vallott."

A brüsszeli bürokrácia nem tudott gyors és azonnali döntéseket hozni, és legalább két hónappal lemaradtunk – mondta a magyar politikus. Hozzátette: mindenki tudja, hogy a harmadik hullámmal szemben – amely jelenleg Magyarországot is sújtja – az egyetlen ellenszer az oltások ütemének felgyorsítása; "az a jó oltás, amit már beadtak".

Kovács Zoltán kifejtette: Magyarország az oltások beszerzésével kapcsolatban is tartja magát az európai előírásokhoz.

"Egyetlen szabályt sem szegtünk meg, hanem kiterjesztettük a stratégiánkat a nem nyugati forrásokra is." A magyar kormány várakozásai szerint mind az orosz, mind a kínai vakcina használatát néhány héten belül jóváhagyja az Európai Unió is

- közölte.

Jelenleg az idővel versenyzünk, mert az újabb koronavírus-variánsok – mint a brit vagy a dél-afrikai mutáció – gyorsabban terjednek, mint az eredeti vírus – tette hozzá az államtitkár. Úgy fogalmazott: "a sürgősség határozza meg a magyar stratégiát."

Azt látjuk a számokból, hogy a harmadik hullám lesz az eddigi legnehezebb – jelentette ki Kovács Zoltán.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság hogyan fogadta az orosz és a kínai vakcinát, Kovács Zoltán kifejtette: vannak akik – ugyanúgy ahogy korábban a nyugati oltások esetében is – szkeptikusak, de "azt látjuk: a magyarok megértik a lényeget, hogy az alól a pszichés nyomás alól, amelyben éltünk az elmúlt egy évben csak az oltás segítségével szabadulhatunk fel".

Az államtitkár hozzátette:

Orbán Viktor miniszterelnök – akit vasárnap oltottak be a kínai vakcinával – példát mutatott, hogy az országban minden elérhető oltás, amelyet magyar tudósok és orvosok engedélyeztek, megbízható és hatékony.

A magyar ellenzék keleti vakcinákkal szembeni tiltakozásával kapcsolatban Kovács Zoltán azt mondta: "mindannyian tudjuk és látjuk, hogy a magyar ellenzék számára semmi sem drága. Ami azt illeti, az a stratégiájuk, hogy minél rosszabb az ország számára, annál jobb nekik".

"Az a sok hazugság, ami az ellenzék részéről elhangzik a nem európai oltásokkal kapcsolatban, azt bizonyítja, hogy alapvetően oltásellenesek, félelmet és bizalmatlanságot gerjesztenek a lakosság körében" – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részéről – válaszul a jogállamisági kritikákra – politikai döntés volt-e a még az Európai Unió által nem engedélyezett keleti oltások használata, Kovács Zoltán azt mondta: minden a kormány által meghozott döntés politikai döntés.

"Az elmúlt évtizedben számtalan kritikát és vádat kaptunk az európai bürokrácia minden sarkából. Ugyanakkor – például a gazdaság és a szociálpolitika területén is – bebizonyítottuk, hogy vannak megoldások az úgynevezett európai megoldásokon kívül is"

- fogalmazott az államtitkár.

Kovács Zoltán hozzátette: "A filozófiánk nagyon egyszerű. Mi vagyunk Európa, tehát nem Brüsszel feladata, hogy megmondja, mit tegyünk. Mi döntjük el, hogy mi a legjobb a magyaroknak és a legfontosabb visszajelzés a választók döntése, akik Orbán Viktor kormányát háromszor is megválasztották, kétharmados felhatalmazással."

(MTI)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Es ez a gusztustalan majom meg most is huzogatja az oroszlan bajuszat, ket nappal azelott, hogy az EPP ki akarja b..ni oket a partcsaladbol!
Ezek az agybetegeket veszelyerzet-nelkulisegevel, kamikaze modjara rohannak a sajat vesztukbe - ami nem lenne baj - de viszik az orszagot is!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tothjani
"A fasiszta vezér magát az ég/sors/Isten földi helytartójának gondolta, akinek mindig igaza van, és aki – egyedüliként – tudja, hogy mi a helyes, és mit kell tenni. De nem csak ő hitt saját kiválasztottságában, hanem követői is így tekintettek rá, és vakon hittek benne. Amit a vezér mondott, azt valamiféle felsőbb, égi gondolatnak tartották, és bármilyen képtelenség is volt, kritika nélkül elfogadták. Akkor is, ha teljesen szembement a valósággal, a tényekkel, vagy netán a vezér saját korábbi megnyilvánulásaival. Szentként tisztelték a vezért, akinek mindig igaza van, mindig helyesen cselekszik. A fasiszták nem pusztán cinikus hazudozók voltak – maguk is hinni akartak, és hittek is a hazugságokban.”
(Federico Finchelstein, argentin történész)
karma1
Es ez a gusztustalan majom meg most is huzogatja az oroszlan bajuszat, ket nappal azelott, hogy az EPP ki akarja b..ni oket a partcsaladbol!
Ezek az agybetegeket veszelyerzet-nelkulisegevel, kamikaze modjara rohannak a sajat vesztukbe - ami nem lenne baj - de viszik az orszagot is!
solidedge
Van bőr a pofáján. Nyíltan az emberek arcába hazudik. Ez aljas dolog.
Nessy
Azt hiszem, ha Kovács csendben maradt volna, bölcs maradt volna! Tényleg már olimpiát rendeznek a fideszesek, ki tud nagyobbat mondani. Nem baj, ha a tényekhez semmi köze. Sőt, annál jobb!
Gazella
Hazug kis pöcs vagy , putin seggnyaló dagadék eresz mászó kurafija EUpénzhaszon lesö faszika.
nezelodo
Azért nem kellene elfelejteni, hogy a kormányunk szavahihetőségének rendesen megágyazott a járvány során a kórházak kiűritésének ténye, a "szakemberek általi járványkezelés", a Covid 19 kétvállra fektetése, (az egy hétvégén a teljes lakosság beoltása), de leginkább az ezer sebtől vérző lélegeztető gépek beszerzése. Azt már nem is kell említeni, hogy a Kásler vezette színtársulat milyen marhaságokkal traktálta a lakosságot a maszviselés, és egyéb egészségügyi szabályok ajánlásával, a vezérünk meg első ijedségébena 20 millió raktáron lévő maszkot emlegetett, amiből három hétig nem látott a lakosság a gyógyszertárakban egyet sem, mert "helikopter lett belőle".
A vakcinák hazai bevezetésében az engedélyezés során az erre hivatott szakmai szervezetek gyakorlatilag a sűrű bólogatás szerepére kényszerültek. Vajon miért kellene fenntartás nélkül minden, sokszor önmaguknak is ellentmondó kijelentésüket komolyan venni?
A nyájnak még az sem gyanús, hogy amikor a vakcina útlevél kritériumai kerülnek szóba, az a válasz, majd nem lesz bejegyezve, milyen oltást kapott a polgár! Kár hogy nem tette hozzá a vezér, amit cinikusan gondol, "hogy jönnek az ügyvédek és elintézik, oszt' jónapot!".
Ezzel nem csak azt az EU-t szeretné hülyére venni, amely tömörülésben tagok vagyunk, és tartja a markát a támogatásért, ráadásul amely szervezetnek "példát mutat", hanem saját polgárait is.
RonaGyuri
Zottyant zotyóka legalább a hazugságokról ne pofáznál! =))
justhpeter
Amit Kovács előad, az a legszánalmasabb seggnyalás amit ember elkövethet.
dr. prédikátor
te kis buzi HIMMLER utánzat!!! NE HAZUDOZZ A KURVA ANYÁDAT TE GECI!!!
Béla333
Hazudnak ésm lopnak!
Csak és kizárólag az érdekli a maffia tagokat, hogy a számukra jutalékot jelentő, de Uniós engedéllyel nem rendelkező keleti vakcinából minél többet használjanak el a magyar orvosok.
Az emberek nyomorából is ők csak az ellopható pénzeket látják.
Aljas szemét, népnyúzó banda!
Sámannus
No bunkókám a pofádat enni használd, ha nem tudod hogy mit beszélsz. Az oltási igazolványotok szart sem ér, mert a kutyáknak is több védelme van ilyen igazolással, mint amit ti a magyaroknak adtok. Az ellenzéknek mindenben is igaza van. Jogos minden kritikájuk.
Alávaló szaremberek vagytok.
csipetke
Ez a kovács tényleg ilyen hülye,vagy valami tanfolyásra is jár,hogy ezt fokozza?Aszongya,hogy tudósok,orvosok engedélyezték ezeket a vakcinákat.A gond az,hogy maga a nemzeti kakadu döntött úgy,hogy ez nekünk jó.Az "oltási könyvben" vajon miért nem lehet feltüntetni,hogy ki mivel van oltva?A magyar oltási könyvvel legfeljebb Bibalybasznád-alsóra utazhatsz,külföldre nuku.Gyanítom,hogy így akarnak fogalmat csiholni mészáros,és a nemzeti töklámpás vejkó szállodáiba.
Ha már egyszer felújítottuk nekik KÖZPÉNZBŐL
karma1
@nezelodo: Azert gondolj bele, hany emberhez jut el a TELJES info? (Ugy ertem: minden egyes disznosagukrol?) Es ha mar eljut, fel tudjak-e fogni, megertik-e az emberek, hogy mekkora mocskok huznak beloluk hasznot? Szerintem csak egy bizonyos muveltsegi szinten ertik meg az emberek, mi folyhat folottuk - mert szerintem nemhogy a valasztok, de maguk a fideszes vezetok se latjak at a TELJES kepet - ugyanis ha atlatnak, akkor akar megtalalhatnak a puhos gyengejet is, es kiuthetnek ot a tronbol.
Meg a nagyon okos, dorzsolt lezerjanko sem tudott mindent minden ugyrol, igy nem is tudta, hogy mi lehet a puhos kovetkezo lepese, (de inkabb otlete). Mondjuk azert is kellett ot nagyon gyorsan eldugni, mert kezdett nagyon nyiltan a fo"ni baberjaira torni,.
kereső
Ez a lényeg kérem. A CNN vigye hirül az egész világban, hogy orbán már megint az első- már megint példakép, már megint kudarcot vallott az Eu, és csak orbán a helikoffer. Minden más lényegtelen- az, hogy ebbe az "elsőségbe", "példamutatásba" esetlegesen ezrek/tizezrek halnak bele, vagy végletesen romlik az egészségügyi állapotuk- kit érdekel. Lényeg, hogy orbán az első, az első, az első, az első...
simmering73
Hű de nagy a mocskos pofánk, ha a gazdag nagybácsi finanszírozza a hatalmunkat.
nezelodo
@karma1: Jobb ha nem tudja a talajmanti káderek tömege mi van a háttérben. Nem is tulajdonítanak jelentőséget olyaminek, hogy pl a bányakapitányság katasztrófavédelem alá rendelése, az ANTSZ átszervezése stb. Az előnyeit, a döcögését viszont élvezhetjük, A hiányos gyerekkor, amikor kimaradt a katonásdi játék kalandja, most meg pótolva leszen...
gina
Undoritó egy börtöntöltelék kinézetü, amilyen kivül olyan belül.. és még hiszi a sok baromságot amiket mond..
gina
@kereső: Hisz is valaki ennek mocskos kuruzslónak??? mindenki tudja hogy egy elmebeteg...
kereső
@gina: Igen. Több mint kétmillió hisz neki/nekik.Meg az EPP!, meg Merkel, meg a CDU/CSU.
Giovanni Alba
@kereső: ma, 09:17 Azért az nagyon érdekes elszólás, önleleplezés volt a Veresné Novák Katalin által közreadott "Orbán-levél"-ben, hogy most a Néppártból való kirúgásuk esetén kétmillió ember véleményét nem veszik figyelembe. Egy ilyen botlásért, azaz hogy nem mimagyarok, vagy egész Magyarország lett megsértve, valószínűleg már repült a szövegíró, mert miféle dolog az, olyan értelmezésre lehetőséget adni, hogy nem áll teljes mellszélességgel, egységesen a vezér mellett/mögött az ország népe. Nem mellesleg milyen kétharmad egy kb. tízmilliós országban a kb. kétmillió szavazó? Azt tudom, hogy a fidesz kreálta választási törvény ad rá lehetőséget, és "csak" a parlamentben kétharmad, de ezt valahogy nem szokták kihangsúlyozni, éppen ellenkezőleg, a hírharsonák a kétharmados választási győzelmet zengik, pedig ez nem igaz. Márpedig valótlanságot tudatosan terjeszteni, az köznyelvileg hazugság
karma1
@gina: Sajnos, ahogy @kereso: baratunk mondja. Es az a szomoru, hogy ez a masfelmillio (mar nincs 2 millio, elolvadtak) fideszbirka MIND el fog menni szavazni, amig nagyon sok idekommentelo ellenzeki meg nem! (Najo, en sem, de en igazoltan vagyok tavol)
ómió
Igen, de efftársilag ezt "most pingálnák át"!
dr. prédikátor
@Shikari: NYIKARI TE MOCSKOS OLÁH BOZGOR!!!TÉGED M EG AZ ÉSZTŐL VÉD A MOCSKOS GAZDÁD !!! TE GECI KLOZETLAKŐ!!! TE PATKÁNYIVADÉK , MEDDIG AKARSZ MÉG A MAGYAROK NYAKÁN ÉLŐSKÖDNI TE SZARKUPAC!!!
kereső
@Giovanni Alba: Nagyon megsértődtek- pedig nem kéne. Mert ők sem veszik figyelembe soha a több mint két millió ember/választópolgár véleményét- akik az ellenzékre szavaznak, az ellenzéket támogatják. Sőt!!- ugy tesznek, mintha az a kétmillió nem is létezne, és az ellenzéki pártok csak úgy magukban vannak- a mögöttük lévő tömeg az meg nincs.
kereső
"Az oltás nem politikai kérdés, hanem hatékonyság és megbízhatóság kérdése "- mondja a himmler reinkarnáció.
Aztán miért is nem? Hiszen az orosz/kinai vakcina vásárlása politikai döntés volt. Ennek a két vakcinának az engedélye politikai döntés nyomán ( nem a vizsgálatok eredményeként) született meg.És ezzel oda a megbizhatóság kérdése is- és a bizalomé. Az irányotokba, és a két emlitett vakcina irányába . A hatékonyságról meg ne beszélj, amikor nem ismertek a teszt eredmények. Akkor a fenti idézett mondattal mit is akartál mondani???
Nessy
@kereső: 14.07 Fogalma sincs, de olyan jól hangzik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.