Az oltás nem politikai kérdés, hanem hatékonyság és megbízhatóság kérdése – hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Kovács Zoltán: az EU kudarcot vallott, Orbán Viktor példát mutatott
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy miért használja Magyarország az Európai Unión kívüli vakcinákat, azt válaszolta: a kínai, valamint az orosz vakcinát is sok helyen alkalmazzák a világon, és Magyarország bízik a tudósaiban és orvosaiban, akik jóváhagyták ezeket az oltásokat.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott:

"Nyilvánvaló, hogy az uniós stratégia – összehasonlítva az izraeli, vagy akár az amerikai stratégiával – kudarcot vallott."

A brüsszeli bürokrácia nem tudott gyors és azonnali döntéseket hozni, és legalább két hónappal lemaradtunk – mondta a magyar politikus. Hozzátette: mindenki tudja, hogy a harmadik hullámmal szemben – amely jelenleg Magyarországot is sújtja – az egyetlen ellenszer az oltások ütemének felgyorsítása; "az a jó oltás, amit már beadtak".

Kovács Zoltán kifejtette: Magyarország az oltások beszerzésével kapcsolatban is tartja magát az európai előírásokhoz.

"Egyetlen szabályt sem szegtünk meg, hanem kiterjesztettük a stratégiánkat a nem nyugati forrásokra is." A magyar kormány várakozásai szerint mind az orosz, mind a kínai vakcina használatát néhány héten belül jóváhagyja az Európai Unió is

- közölte.

Jelenleg az idővel versenyzünk, mert az újabb koronavírus-variánsok – mint a brit vagy a dél-afrikai mutáció – gyorsabban terjednek, mint az eredeti vírus – tette hozzá az államtitkár. Úgy fogalmazott: "a sürgősség határozza meg a magyar stratégiát."

Azt látjuk a számokból, hogy a harmadik hullám lesz az eddigi legnehezebb – jelentette ki Kovács Zoltán.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság hogyan fogadta az orosz és a kínai vakcinát, Kovács Zoltán kifejtette: vannak akik – ugyanúgy ahogy korábban a nyugati oltások esetében is – szkeptikusak, de "azt látjuk: a magyarok megértik a lényeget, hogy az alól a pszichés nyomás alól, amelyben éltünk az elmúlt egy évben csak az oltás segítségével szabadulhatunk fel".

Az államtitkár hozzátette:

Orbán Viktor miniszterelnök – akit vasárnap oltottak be a kínai vakcinával – példát mutatott, hogy az országban minden elérhető oltás, amelyet magyar tudósok és orvosok engedélyeztek, megbízható és hatékony.

A magyar ellenzék keleti vakcinákkal szembeni tiltakozásával kapcsolatban Kovács Zoltán azt mondta: "mindannyian tudjuk és látjuk, hogy a magyar ellenzék számára semmi sem drága. Ami azt illeti, az a stratégiájuk, hogy minél rosszabb az ország számára, annál jobb nekik".

"Az a sok hazugság, ami az ellenzék részéről elhangzik a nem európai oltásokkal kapcsolatban, azt bizonyítja, hogy alapvetően oltásellenesek, félelmet és bizalmatlanságot gerjesztenek a lakosság körében" – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részéről – válaszul a jogállamisági kritikákra – politikai döntés volt-e a még az Európai Unió által nem engedélyezett keleti oltások használata, Kovács Zoltán azt mondta: minden a kormány által meghozott döntés politikai döntés.

"Az elmúlt évtizedben számtalan kritikát és vádat kaptunk az európai bürokrácia minden sarkából. Ugyanakkor – például a gazdaság és a szociálpolitika területén is – bebizonyítottuk, hogy vannak megoldások az úgynevezett európai megoldásokon kívül is"

- fogalmazott az államtitkár.

Kovács Zoltán hozzátette: "A filozófiánk nagyon egyszerű. Mi vagyunk Európa, tehát nem Brüsszel feladata, hogy megmondja, mit tegyünk. Mi döntjük el, hogy mi a legjobb a magyaroknak és a legfontosabb visszajelzés a választók döntése, akik Orbán Viktor kormányát háromszor is megválasztották, kétharmados felhatalmazással."

(MTI)

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Es ez a gusztustalan majom meg most is huzogatja az oroszlan bajuszat, ket nappal azelott, hogy az EPP ki akarja b..ni oket a partcsaladbol!
Ezek az agybetegeket veszelyerzet-nelkulisegevel, kamikaze modjara rohannak a sajat vesztukbe - ami nem lenne baj - de viszik az orszagot is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
Orbán védi a magyarokat a vírustól. Most az bántja a libsik szemét, hogy ezt hatékonyan teszi és nem halnak meg az emberek tömegesen.
dr. prédikátor
@Shikari: NYIKARI TE MOCSKOS OLÁH BOZGOR!!!TÉGED M EG AZ ÉSZTŐL VÉD A MOCSKOS GAZDÁD !!! TE GECI KLOZETLAKŐ!!! TE PATKÁNYIVADÉK , MEDDIG AKARSZ MÉG A MAGYAROK NYAKÁN ÉLŐSKÖDNI TE SZARKUPAC!!!
Shikari
@dr. prédikátor: Ideges vagy, retkes, anyatoszó komcsi!
kereső
@Giovanni Alba: Nagyon megsértődtek- pedig nem kéne. Mert ők sem veszik figyelembe soha a több mint két millió ember/választópolgár véleményét- akik az ellenzékre szavaznak, az ellenzéket támogatják. Sőt!!- ugy tesznek, mintha az a kétmillió nem is létezne, és az ellenzéki pártok csak úgy magukban vannak- a mögöttük lévő tömeg az meg nincs.
kereső
"Az oltás nem politikai kérdés, hanem hatékonyság és megbízhatóság kérdése "- mondja a himmler reinkarnáció.
Aztán miért is nem? Hiszen az orosz/kinai vakcina vásárlása politikai döntés volt. Ennek a két vakcinának az engedélye politikai döntés nyomán ( nem a vizsgálatok eredményeként) született meg.És ezzel oda a megbizhatóság kérdése is- és a bizalomé. Az irányotokba, és a két emlitett vakcina irányába . A hatékonyságról meg ne beszélj, amikor nem ismertek a teszt eredmények. Akkor a fenti idézett mondattal mit is akartál mondani???
Nessy
@kereső: 14.07 Fogalma sincs, de olyan jól hangzik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.