A kórház így nem tudja vállalni a gasztroenterológiai és vérző ellátást, és a peremterületek mellett a XVIII. kerület általános belgyógyászati ellátását sem.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház II. számú belgyógyászatán a 15 orvosból csak három írta alá a márciustól érvényes szerződését, ezért a kórház főigazgatója bejelentette a Nemzeti Népegészségügyi Központnál (NNK), hogy az egyik osztály működésképtelenné vált – írta meg a Telex hétfőn késő este egy birtokukba került levélre hivatkozva.

15-ből 3 orvos írt csak alá, leáll az egyik osztály működése egy fővárosi kórházban

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a kórház így nem tudja vállalni a gasztroenterológiai és vérző ellátást, valamint a peremterületek mellett a XVIII. kerület általános belgyógyászati ellátását sem.

Mint ismert, az orvosoknak hétfő éjfélig kellett aláírniuk az új munkaszerződéseiket (a közalkalmazotti jogviszonyt az egészségügyi szolgálati jogviszony váltja), amely bár jelentősen emeli az alapilletményüket, sok részletkérdés (ügyeleti díjak, bérkiegészítések) sok helyütt tisztázatlan maradt, az orvosok egy része emiatt nem akarja aláírni az új szerződést. Az aláírás elmaradásával viszont kiesnek az adott kórház munkarendjéből, amely így ellátási problémákhoz vezet a cikk szerint. 

A Telex birtokába jutott levélben (amelyet a linkelt cikkben el lehet olvasni) a kórház orvosigazgatója, Dobosi Zsolt (aki a főigazgató általános helyettese) arról számolt be az NNK-nak, hogy 

„2021. március 01. napjával a II. Belgyógyászati Osztály szakorvosainak 20%-a (azaz 3 orvos) írja alá az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt, így a II. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai osztály működésképtelenné vált/válik.”

Az orvosigazgató azt írja, hogy extrém teher hárul az I. és III. belgyógyászati osztályra az eddigi terhelésen túl, tekintettel arra, hogy 400 ezer fős területi ellátási kötelezettségük van, a területen élő lakosság egészségi állapota pedig igen rossz.

„Ennek tudatában a mai nappal kénytelenek vagyunk lemondani a teljes gasztroenterológiai és vérző ellátást, valamint a perem területek mellett Budapest Főváros XVIII. kerületének általános belgyógyászati ellátását is. Kérem kérésem támogatását.”

A Telex egy másik, hétfő esti cikkében arról is beszámolt, hogy a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában a 300 orvos nagy része csak úgy írta alá az új munkaszerződését, hogy ha május 31-ig nem teljesítik a feltételeiket, akkor felmondanak. Az új szerződések aláírása más városokban is problémás, sok helyen tervezik a felmondásokat.

Forrás: Telex

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@dr. prédikátor: Nem nagyon kell találgatni. A rendeletek a "különleges jogrend" alatt születtek- amely orbánnak egyszemélyi teljhatalmat biztosit. Az eü átalakitásával, melynek a része ez a rendelkezés is, pintér belügyminiszter/rendőr van megbizva- felhatalmazva. "ennyike".
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@csipetke: Tényleg, hol van ilyenkor Cser Ágnes?? A Gyurcsány kormány alatt ennél kevesebbért is már sztrájkot szervezett- sikeresen.
ágimami
Ez már tényleg agyrém!!
Most akkor melyik cikk valós???

www.origo.hu/itthon/20210301-a-szent-imre-korhazban-dolgozok-tobb-mint-90-szazaleka-visszakapcsolta-a-villanyt-bedros-jrobert.html
(Ez a főigazgató nyilatkozata!!!???)

Ennyire tényleg nem kellene hülyének nézni az embereket, lesz itt még nagyon nagy baj, hisz hol van még a vége!!
Giovanni Alba
@ágimami: ma, 08:35 Relativizálás, süketelés, magyarázom a bizonyítványom.
"Tény, hogy más egészségügyi intézményekhez hasonlóan, a Szent Imre Kórházban is szinte csak a legjobban leterhelt ellátási területen jelentkeztek problémák. Az új jogviszony kapcsán kizárólag az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon került sor nagyobb arányú pályaelhagyásra. Az ott dolgozó 28 orvos közül 4 orvos és két rezidens távozik. Ami az ápolási területet illeti, az ott dolgozó 54 kolléga közül 17-en döntöttek a távozás mellett. A szerződések aláírása előtti időszakban folyamatosan egyeztettünk a kollégákkal és olyan megegyezést sikerült elérnünk, amely mindkét fél számára egyértelműen előnyös."
"Úgy tudjuk, hogy a távozók a végkielégítésük kézhezvétele után nagyrészt a magánegészségügyben dolgoznak tovább, vagy másik állami intézményben, egy részük pedig pályaelhagyóvá válik. Az ellátás zavartalansága házon belüli átcsoportosításokkal biztosított. Az intenzív részleg vezetését az eddigi osztályvezető-helyettes főorvos vette át, az ápolásszakmai irányítást pedig a korábbi helyettes főnővér végzi. Az üres álláshelyek betöltése folyamatos."
"Még egy osztály igényelt lényegesen kisebb humánerőforrás-átszervezést. Az érsebészeti terület a sebészet szakmai felügyelete alatt működött és működik jelenleg is, az érsebészeti osztályról távozó munkatársakat az ügyeleti ellátásban a zömmel érsebészeti szakvizsgával is rendelkező sebész kollégák helyettesítik, így szakmai szempontból is zavartalan az osztály működése."
Különösen tetszik a házon belüli átcsoportosítás. Elmegy az érsebész, majd helyettesíti egy sebész, akinek van érsebészeti szakvizsgája, legfeljebb a gyakorlat hiányzik, de ugye ügyeletben úgysem történik semmi, az egyfajta jutalomüdülés. Csak egy a kérdés, ha a sebész az érsebészeten ügyel, akkor a sebészeten ki? A fül-orr-gégész?
kereső
@Horizont: Mi lenne? Gyurcsány..., meg emuttnyocév, meg baloldal- és minden meg van oldva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.