Vona Gábort, a Második Reformkor Alapítvány elnökét kérdezte a Blikk.

Vona Gábor visszatér a politikába?
Fotó: MTI-Kovács Attila

Online népszavazást kezdeményeznek, hogy a külföldön dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben. Miért pont ezt a témát emelték ki?

Mert ezt a kérdést még 2021-ben rendezni kell. Nem lehet tudni, hanyadik hullámnál és vírusmutációnál tart majd a járvány a választások idején, de biztosítani kell, hogy ne essenek el a szavazás lehetőségétől a külföldön élő magyarok, akik ezáltal ugyanúgy szavazhatnának levélben, mint a határon túli magyarok. Sok más országban már megoldották ezt a kérdést, ideje itt is lépni. Mintegy félmillió embert érinthet a kérdés, ami 5-10 százaléknyi szavazatot jelenthet.

Hogy kell elképzelni ezt az online népszavazást?

Fontos tudni, hogy nem mi vagyunk az adatkezelők, hanem Svájcban dolgozó magyar informatikusok hozták létre a felületet. Egy e-mailes regisztráció után lehet szavazni arról, támogatja-e a kezdeményezést. A többszörös szavazatokat pedig az IP-címek ellenőrzésével szűrik ki. Maga a népszavazás március 14-én indul és várhatóan három hétig tart. Azt nem tudom megmondani, mennyi szavazattal kalkulálhatunk, reméljük, minél többen fognak szavazni. Ennek érdekében hamarosan civil szervezetek és ismert emberek bevonásával indítunk egy kampányt.

Terveznek majd további kérdéseket?

Igen, a rendszer más kérdések eldöntésére is alkalmas, és egy évben több alkalommal, három-négyszer, de akár ennél többször is meg lehet kérdezni az embereket. Azt szeretnénk, ha idővel alkotmányos jogi kereteket kapna az online népszavazás.

Forrás:Blikk
Címlapkép:MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

surdilloFUJT
Sitten kéne lenned orbánnal együtt 2006 miatt,államellenes összeesküvés garázdaság miatt!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.