Elkészült a felfüggesztést kérő levél.

Elutasítják Orbán zsarolását: Hat kereszténydemokrata párt vezetője írt levelet Webernek, amelyben a fideszesek tagságának felfüggesztését kérik

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az északi és balti országok hat kereszténydemokrata pártjának vezetője tegnap este nyilatkozatot adott ki, amelyben kezdeményezik a Fideszhez tartozó EP-képviselők tagságának felfüggesztését. A Népszava értesülései szerint

erről levél is készült Manfred Weber frakcióvezetőnek címezve.

Az Európai Néppárt (EPP) képviselői szerda délelőtt szavaznak az új rendtartásról, amely lehetővé tenné, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. A szabályok elfogadásához a tagok kétharmadának a szavazata szükséges, a minősített többség meglétét a Népszava által megkérdezett, több EPP-hez közelálló forrás is biztosra veszi.

Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációjának vezetője a lapnak elmondta: „A párbeszéd híve vagyok, s azon dolgozom, hogy közös megoldásokat találjunk, de elutasítom, hogy Orbán megint megpróbáljon megzsarolni minket, és ismét minket vádoljon”, mondta a politikus, aki tavaly decemberben a gestapózó Deutsch Tamás kizárásának egyik kezdeményezője volt. Társaival együtt akkor annyit ért el, hogy a fideszes delegációvezető tagságát felfüggesztették. Ekkor alakult meg a Néppártban az eljárási szabályzat frissítésén dolgozó munkacsoport.

Othmar Karas szerint Orbán Viktor vasárnapi levele – amelyben a fideszesek kilépésével fenyegette meg a néppárti frakciót – nem változtatott sem a hangulaton, sem az eljárási szabályzat szavazásra kerülő tervezetén. Továbbra is az szerepel a szövegben, hogy egy képviselő vagy képviselőcsoport kizárásához, illetve tagságának ideiglenes felfüggesztéséhez a frakció többségét kitevő néppártiak kétharmadának a szavazata kell. Kivétel ez alól, ha az EPP pártcsalád már kizárta vagy felfüggesztette az adott pártot, ebben az esetben képviselőik eltávolításához, illetve tagságuk felfüggesztéséhez elég az szavazók egyszerű többsége.

Karas szerint az EPP sok időt ölt a Fideszbe, amely soha egy jottányit sem engedett, és nem volt hajlandó nyitni a többiek felé. Othmar Karas és a Népszava által megkérdezett, névtelenséghez ragaszkodó EPP-sek egyöntetűen azt hangoztatták, hogy a Fidesz frakciótagságának felfüggesztését a pártcsaládból való kizárásnak kell követnie.

Forrás: Népszava, 24.hu

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kokopelli
@RonaGyuri: Kirúgni,hogy berúghassanak!!! (igaz,hogy az sem látszik meg rajtuk!) (;-))
Qqberci
Agressziv kismalac eltanyázik a biciklivel. Odamegy a jótündér:
- Malacka, nagyon megütötted maga?
- Kuss, én így szoktam leszállni!!!...
Aki Én
@Qqberci: Nekem is ez jutott eszembe. Meg a ,,...baszd meg a porszívódat..."
Ha ,,önként" kilépnek, az jobban kommunikálható a szektának.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.