Az Európai Néppárt megszavazta a módosítást, ami lehetővé teszi a Fidesz teljes tagságának felfüggesztését. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, kormányközeli lapok értesülései szerint a Fidesz ma elhagyja az EPP európai parlamenti frakcióját. A most elfogadott módosítás lehetővé teszi, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat.

Bréking: Nagy többséggel megszavazta a néppárt azt a szabályt, ami miatt a Fidesz belengette a kilépést

Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor a hétvégén levélben figyelmeztette Manfred Weber frakcióvezetőt: ha szerdán megszavazzák a módosításokat, a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot. A Magyar Nemzet pedig ma reggel tényként írt arról, hogy a Fidesz kilép a frakcióból.

Szerdán az Európai Néppárt (EPP) tagsága megszavazta új eljárási szabályzatát, frissítve a 2013 októbere óta hatályos rendelkezéseket. A változtatás minősített többséggel fogadták el

– írta meg a pártcsalád honlapján.

Az új szabályzat lehetőséget ad a fideszes képviselők eltávolítására a frakcióból

– hangsúlyozza a 444.

Az új szabályok mától lépnek hatályba, és nem alkalmazzák őket visszamenőleges hatállyal. Az új szabályok bevezetését 148-an támogatták, 24-en (köztük a fideszesek) ellenezték és 4 fő tartózkodott.

A Fidesz azt ígérte, hogy ha a kifejezetten a párt képviselőire szabott szabályok átmennek, akkor kilépnek a frakcióból.

A néppárt és a Fidesz között már több mint két éve tart a huzavona az együtt maradásról.

A kormánymédia a szavazás előtt órákkal egybehangzóan azt írta, hogy a Fidesz szerdán kilép a frakcióból.

A kormánypárt eközben szerda késő délelőtt megerősítette: a Fidesz ma elhagyja az EPP európai parlamenti frakcióját. A most elfogadott módosítás lehetővé teszi, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat.

A 24.hu hozzáteszi, hogy Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak:

jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ.

Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Forrás: 444, 24.hu, Telex

Címlapkép: MTI/Szecsődi Balázs

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Úgy tűnik a Néppártba nem fér bele egy tagország, amelynek csak kofaszintű képviseletre jutott, amelyre talán az EU megalakulása óta nem volt példa, értékes időt igénybevéve a Tavares, a Sargentini jelentéstől kezdve, a Libe Bizolttságon át!
.
Micsoda képeSS beszéd, áthárítva nemzetére a "hadicseleit""
.
----- Orbán Viktor: Magyarország nem fog engedni a zsarolásnak - ECHO TV
www.youtube.com/watch?v=tu6zt9eUiMA&t=16s
----------------------------------------
.
A magyar népnek ennyire tellett!
Béla333
Hát...Ez jó sokáig tartott...
Most már mehetnek ahová valók: Putyin palota picsijei közé... A szélsőjobbra.
dr. prédikátor
REPÜL A REPÜL A REPÜL A FITYMA PÁRT!!! végre valahára utol érte őket a picsán rugás!!!O'1NG LEIRTAK EURÓPÁBA!!!
csipetke
Megkönnyítették a Néppárt dolgát,nem nekik kell azzal szarakodni,hogy kipaterolják a maffiózókat. Sehol nincs olyan renitens izéékre szükség akik folyton szembemennek mindennel, egyfolytában szapulják-köpködik az EU.-t,de a pénzük zsákszámra az viszont kellett.Még jól is jönnek ki a dologból,mert az M1-en,és rozsdamarón szocializálódott fidesznyákoknak ez így jobban hangzik. A Néppárt még így is az EU legnagyobb pártja
csak úgy....
fideszék a türk tanácsba valók,oda is csak mint "szemlélök"..
Eladott Ország
"És itt a süketek párbeszédének vége." a NER széthullása az EP választások napján kezdődött, azóta folyamatosan tart és nem hiszem, hogy meg lehet állítani. Most jön a neheze, mert rúgnak-csípnek-harapnak, de vége lesz ennek belátható időn belül. Jó lenne most téli álomra vonulni és csak akkor felébredni, amikor az Origón főcím lesz: Orbán megbukott. Kár, hogy erre nincsen mód, kénytelenek leszünk végigszenvedni ezt az időszakot is.
teuton57
Akarhogy szamolom, ez 86%! Tehat ennyien vagtak ki a fitymaszt, mint a macskat szarni! Kicsit több, mint a szavazatok 40%-aval elert 2/3...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.