Az Európai Néppárt frakciója megszavazta azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nem csak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni a néppárti képviselőcsoportból. A szavazás eredménye után Novák Katalin megerősítette a Twitterén, hogy a Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, közzétette Orbán Viktor erről szóló levelét. A kormánymédia, köztük a Magyar Nemzet egybehangzóan arról írt már órákkal a szavazás előtt, hogy a Fidesz szerdán kilép.

Megszületett a döntés: A Fidesz azonnal távozik az Európai Néppárt frakciójából

Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja szerdán délelőtt megszavazta az új eljárási szabályzatának jóváhagyását, aminek esetére Orbán Viktor korábban kilépést lengetett be. A Telex úgy tudja, hogy

148 képviselő szavazott mellette, 28-an ellene, az elfogadáshoz kétharmados többség kellett.

Novák Katalin ezután a Twitteren jelentette be, nem hagyhatják, hogy elhallgattassák az európai parlamenti képviselőiket vagy korlátozzák őket a szavazati jogukban. Az első számú prioritás az, hogy kezeljék a világjárványt és emberéleteket mentsenek. Ezért az új szabályok elfogadását követően a Fidesz úgy döntött, kilép az Európai Néppárt EP-frakciójából.

A Fidesz ma elhagyja az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját – írta meg szerda délelőtt az Origó és a Magyar Nemzeti is saját információkra hivatkozva.

Ezúton tájékoztatom frakcióvezető urat, hogy amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot

– írta a frakcióülést megelőzően Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek. A levelet korábban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter osztotta meg a közösségi oldalán.

Mint ismert, a Fidesz tagságát 2019 márciusában függesztették fel a Néppárton belül a magyar demokrácia állapotát illető aggályok miatt. A jobbközép pártcsalád azonban azóta sem tudott dűlőre jutni azt illetően, hogy visszafogadja vagy kizárja soraiból a magyar kormánypártot. A konfliktus legutóbb tavaly decemberben lángolt fel, amikor a Néppárt EP-képviselőcsoportja jogfosztottá tette a frakció egyik tagját, Deutsch Tamást gestapós hasonlata miatt. Megvonták tőle a felszólalás jogát az EP plenáris ülésein, valamint megfosztották minden, képviselőcsoporti tagságából eredő pozíciójától a parlamentben.

Forrás: Index, Telex, Privatbankar

Címlapkép: MTI/Szecsődi Balázs

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
A következő nagy sikert jelentő lépés lenne, ha az országgyűlésből és a közéletből is távozna a fidesz! A tíz év alatt tett országpusztító intézkedésük, ebbe az irányba mutat.
Nessy
@Qqberci: Mint a felfüggesztésnél! A döntés előtt 2 perccel "önként" kiléptek. Itthon meg el lehet adni győzelemként. Na, most megy át O.V. végképp "agresszív kismalacba"!
Béla333
Hogy is mondta a pávatáncosunk?

"„A diplomácia táncrendje miatt az elutasítást úgy kell előadni, mintha egyébként barátkozni szeretnénk. Ezek azok a politika művészetéhez tartozó mozdulatok, hogy majd a hét javaslatból kettőre-háromra (úgyis megcsináltuk már, csak ők nem vették részre) rábólintunk, a maradék kettőt pedig, amit nem akarunk, úgy utasítjuk el, hogy a többségét tulajdonképpen elfogadjuk. Ez a bonyolult játék afféle pávatánc.”"
nol.hu/velemeny/20120604-pavatanc-1312137

Lesántult a pávatáncos...
magyar1
Mindenki annak a pártnak a tagja akivel egyetért, ők nem értettek egyet tehát távoztak. Ennyi a történet.
dr. prédikátor
E HÍR HALLATÁN MÉG A nap is szebben süt!!! VEGYÉTEK ÚGY HOGY MOST tapsolok a döntésnek!!!
Pokróc
BrÜsszelt moszkvázzák ,Brüsszelben gestapóznak ,itthon a parlamentben komcsiznak és náciznak .
Mond6om ez a jó diplomácia . Látszik hogy saját magukat nevezték ki és küldték oda ,mert ezeket én nem az biztos .
Nem csoda ami történt .Ki az aki csodálkozik ?
sokanvagyunk
"Mint ismert, a Fidesz tagságát 2019 márciusában függesztették fel a Néppárton belül a magyar demokrácia állapotát illető aggályok miatt." - mivel itthon úgy publikálta a Fidesz hogy ők maguk függesztették fel tagságukat, gondolom, maximálisan egyetértettek a Néppárt említett aggályaival. :)
nezelodo
Jöhetnek az óriásplakátok a nyájnak: Kiéptünk mert nem keresztények, migránssimogatók, és a Soros és a Gyurcsányné irányitja őket.
Béla333
Soros, Brüsszel, ellenzék, mocskos Néppárt!!!
NKF
Na és akkor mi van Weber szarja a demokráciát?
creativehun
@Shikari: Jaa...bátran mint a cigány lova..aki a vaksága miatt nekiment a falnak..majd mikor a vevő ezt szóvá tett...mondván..vak a ló..a cigány így felelt...nem vak ez ..csak bátor! Hát amíg az én bőrömre megy a vásár ..addig ne legyen bátor..az én..a Mi pénzünkön!
RonaGyuri
@RonaGyuri: az hogy "elképzelhető az is, hogy a frakció után az EPP a pártból is kizárja a Fideszt, vagy maguk lépnek ki onnan" nagyon releváns, de az, hogy "utána csatlakoznak egy másik frakcióhoz" már erősen kétséges! Ilyen arrogáns, buta, műveletlen és pofátlan bunkkókra senkinek sincs szüksége! =))
Gyurka80
@Eladott Ország: És akkor ki vezetné az országot?Csak nem az "elqrtuk nem kicsit" gyurcsányi?
Gyurka80
@RonaGyuri: A probléma maga a weber aki tönkretette a néppártot, ahogy jakab a jobbikot!
Aki Én
@Gyurka80: Imádom ezt a videót. Éppen a magafajta agyatlant mutatja be.
Döbbenetes, de még a fideszben is Gyurcsány a legmeghatározóbb politikus.
RonaGyuri
@Gyurka80: te tényleg ennyire értelmi fogyatékos vagy??? =))
Aki Én
@Gyurka80: 14:22 De a túlnyomó többség látványosan őt, és nem a beteg gazdádat támogatja. Megint épp csak a tényeket nem érted, lúzer.
Gyurka80
@Béla333: A nol marha hiteles, ja nem!
Gyurka80
@RonaGyuri: Mit nem értesz ezen.Ahol állandóan csesztetnek, ahelyett, hogy megfontolnák mit mondasz, ráadásul az ellenséggel (libsikkel) szövetkeznek onnan ki kell lépni!
Gyurka80
@Aki Én: Milyen videót? Csókold meg a gyurcsányodat!
magyar1
@Horizont: Majd szépen lassan elfogynak a tagok ebből a néppártnak nevezett idegent kiszolgálókból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.