Az Európai Néppárt megszavazta az új eljárási szabályzatát, de a Fidesz nem várta meg a felfüggesztését.

Ahogy korábban megírtuk az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) csoportja megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet – közölte Pedro Lopez de Pablo, az EPP EP-frakciójának alelnöke szerdán a Twitteren.

A módosítás többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén. A 148 támogató, 28 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadott alapszabály lehetővé teszi egész delegációk kizárását és tagságuk felfüggesztését, amíg korábban ezekre csak adott képviselő esetében volt lehetőség. A szöveg megtartotta azt a szabályt, amely a kizárásról szóló döntéshez kétharmados többség meglétét írja elő.

A módosított működési szabályzat szerint egy tag vagy egy teljes képviselőcsoport jogainak ideiglenes, meghatározott idejű felfüggesztésének elfogadásához szintén kétharmados többség szükséges.

Szerda délelőtt Orbán Viktor levélben értesítette a néppárt frakcióvezetőjét, hogy a Fidesz EP-képviselői kilépnek az EPP frakciójából. Így reagált a párt arra, hogy a néppárti frakció 84 százalékos többséggel olyan új szabályzatot fogadott el, amelynek alapján az eddigieknél könnyebben rakhatnák ki a frakcióból a fideszeseket.

Az új szabályzatot kifejezetten a Fideszre szabták, világosan látszott, hogy ha a fideszesek nem mennek, akkor felfüggesztik a tagságukat – írja a 444. A lap hozzáteszi,

a fideszesek azért lépnek ki a frakcióból, mert nem akarták megvárni, hogy kirakják őket.

Fidesz: antidemokratikus és méltatlan a Néppárthoz

A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását

- jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben az Origo cikke szerint.

Megszabadult a fideszesektől a néppárt: Deutsch Tamásék így reagáltak a mai szavazás után

Fotó: YouTube/Fidesz

Gál Kinga és Deutsch Tamás elmondta, sajnálatos és politikailag elfogadhatatlan, hogy egy naponta több ezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP-frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait.

A fideszes európai parlamenti képviselők hozzátették, hogy jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Álláspontjuk szerint, minden körülmények között, maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

Forrás: Origo, MTI, 444

Címlapkép: YouTube/Fidesz

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
"Álláspontjuk szerint, minden körülmények között, maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését".. no kingácska..ti mikor tartottátok tiszteletben annak az elsöprő többségnek a véleményét aki nem rátok szavazott ,és azóta is kerül mint a leprást??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Szeparepa2: most legalább a "Fityisz" oda került ahova való! A "jobbpopulista" pártok szemétdombjára! El lesznek
egymással,hiszen azok is lassan küzdötték le magukat a pöcegödör aljáig!! (;-))
CsipkeRózsa
A fideszesek képesek arra hivatkozni, hogy a járvány idején történik ez a törvénymódosítás, hiszen Orbán most a járvány idején hozott mennyi szemét döntést, többek között az egész egészségügy ellehetetlenítését, további lezüllesztését. Na, és a százmilliárdok kijátszását egymás között, és a határon túliak részére.
kokopelli
Foschik a Tompika,hogy a annyira jobbra kerülhetnek,hogy az ő széke már csak a folyosón fog helyet kapni!
Még az összetákolt félnáci német AfD-től is jobbra! A folyosó már igen huzatos neki? Vigyen magával egy kaput!
(beléptetheti magát mindenkor)
CsipkeRózsa
@nusika: Szerintem azért maradtak, hogy a Néppártban is legyen, aki képviseli Orbánt.
verőce21
Méltatlanná vált a Néppárt arra, hogy tagjai között legyen a FIDESZ.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok