Összesen mintegy 660 milliós bírságot kapott három vállalkozás a Gazdasági Versenyhivataltól, amiért különleges orvostechnikai eszközökre kiírt társadalombiztosítási tendereket osztottak fel egymás között írja a Telex.

A GVH közleménye szerint a Medtronic Kft., az Unicorp Kft. és a Medibis Kft. jogsértő módon felosztotta egymás között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ún. neuromodulációs eszközök beszerzésére kiírt (illetve kiírni tervezett) 2014-es, illetve 2016-os központosított közbeszerzési tendereit.

Meglepő: közbeszerzési kartellt leplezett le a GVH, 660 milliós bírságot kaptak a szereplők
Kép:Csudai Sándor/Origo

A hatósági eljárás feltárta, hogy a három cég egyeztetéseket folytatott és információkat osztott meg egymással annak érdekében, hogy a közbeszerzések során meghatározzák az ajánlati áraikat és a nyertes személyét.

A vállalkozások többek között – egymással párhuzamosan – hozzájárultak a tenderkiírás túlspecifikációjához, vagyis ahhoz, hogy az ajánlatkérés korlátozza vagy kizárja egymás termékének indulását, így hasonló nyerési esélyhez juthassanak a tendersorokon. A cégek az ajánlattételi szakaszban is összehangolták tevékenységüket, hogy végrehajthassák a piac felosztását célzó tervüket.

A jogsértésért a három vállalkozás összesen mintegy 660 milliós bírságot kapott. A GVH Versenytanácsa a bírság meghatározásakor figyelemmel volt arra, hogy valamilyen formában mindhárom vállalkozás együttműködött a hatósággal az eljárás során.

Forrás:Telex
Címlapkép:Origo

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.