Nyílt levelet írtak Vidnyánszky Attilának.

Kemény hangon üzentek a középiskolás diákok Vidnyánszkynak és felsorolták, hogy miért nem felvételiznek az SZFE-re

Fotó: ATV

A hvg.hu írta meg, hogy a középiskolás diákok reagáltak az SZFE-t tulajdonló kuratórium vezetőjének azon állítására, hogy a tanárok agitálták a diákokat, hogy ne felvételizzenek.

A nyílt levél aláírói leszögezik: nem igaz, hogy tanáraik győzködték volna őket, ne felvételizzenek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre (SZFE).

Az átalakítással elvették tőlünk az egyetlen olyan továbbtanulási lehetőséget, ami még független művészi értékeket képviselt, ahol tere volt a fantáziának, a szabadságnak: és ami sok évig mindannyiunk álma volt. Most nincs hová felvételizni, hiszen ezen kívül nem létezik színművészeti felsőoktatás Magyarországon

- többek között ez szerepel a tizenkét középiskolai diák által aláírt, Vidnyánszky Attilának címzett nyílt levélben.

Hozzáteszik:

Annyira bátran mertük kijelenteni az elmúlt években, hogy »a Színműre akarunk menni«. Mi, normális körülmények között most, ’21-ben felvételiznénk, de már a repertoáros mappára is rossz szájízzel nézünk rá.

"S csak azért nem megyünk külföldre tanulni, mert itthon szeretnénk alkotni. Most tanácstalanul állunk, várva a csodát, a hírt egy másik, alternatív Színműről, ahol azzal foglalkoznánk, amivel érdemes: a művészettel, nem a politikával" – írják most az ország három legnevesebb, drámaszakot is indító középiskolájában tanuló diákok.

Hozzáteszik:

Mi, az aláírók idén nem felvételizünk. A mi döntésünk volt, senki nem befolyásolt, a nevünket ezért vállaltuk. De mindhárom iskola mindegyik diákjának nevében beszélünk

Azt írják,

Gondolkodunk, érzünk. Erre neveltek minket az iskolában azok az emberek, akik az "SZFA" jelenlegi tanári karának háromnegyedével ellentétben konyítanak a művészethez. Ezen a pályán dolgoznak, és tanítják a szakmát. Különleges a kapcsolatunk Velük: szülőkként, mesterekként és barátokként tekinthetünk rájuk.

Forrás: hvg.hu

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Ez a büdös bogár szarik a diákok/emberek véleményére.
Ő csak egy gondolkodás nélküli pártkatona, aki a lelkét is eladja 5 Forintért.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Nessy: ...ne szegénykézz...
Nekem a színház egy történetfeldolgozás lejátszása, és nem a jelen érdekel amiben élek hanem a múlt amiról tudok is valamit...a jövő egyáltalán...többször sem szoktam megnézni valamit mert nekem általában egyszer elég hogy lássam, ezért amikor valami új feldolgozásban. újfajta kivitelben, mai felfogással és jelmezzel adnak elő egy multszázadi akármit ..hát az nálam ki szokta verni a biztosítékot.
A jelenlegi Nemzetiben rég nem jártam, nem más okból csupán mert nem vagyok BP-i és így legtöbbször beérem holmi vidéki színházzal...
...és ízlés...milyen ízlésre vall mások kritizálása így látatlanban ?
Pipás
@Csizmás Kond: "és ki nem szarja le a kis buzijelölteket" Erkölcsileg és szellmileg is egy mélypont vagy,
Nessy
@Csizmás Kond: Elnézést, nem pejoratív értelemben használtam a "szegénykém" kifejezést. És amikor felsoroltam pár színházat, pont ilyen darabokra gondoltam. Víg színház: Danton halála., Molnár Ferenc Játék a kastélyban. Katona: Molnár Ferenc : A testőr. Mert a beírásodból erre tippeltem. Ezeket kb. egy éve láttam. Szeretem Molnár Ferenc darabjait.
Csizmás Kond
@Nessy: ...amúgy nemzeti színház...szerinted az Alföldi rendezte " ismét vérest szartam" darabok pont odavalóak voltak ?
Nessy
@Csizmás Kond: Miután nekem problémás volt későn hazajönni olyan messziről, nem voltam,. csak a Vidnyánszki féle két darabot azért néztük meg a barátnőmmel, mert látatlanba nem illik kritikát mondani.
Ebből az egyik magyar volt, a másik Ibsen: Vadkacsák c. darabja. Alföldi rendezéseit az Átrium színházban láttam, és mindegyik jó volt. "Az igenis miniszterelnök úr" c. darab miatt a " jobboldali hívek" kiakadtak, pedig az egy 1985-s angol tv sorozat volt, amit aztán az írója színpadra is adaptált.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.