„Nem volt más választásunk, ezek járványügyi szakkérdések, a szakemberek pedig azt mondták, hogy tragédia lesz, ezért szigorítani kellett”– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában pénteken reggel.

Orbán: adóelengedést kapnak az érintett katások, kijavítják az oltási behívási rendszer hibáit

Fotó: Facebook, Orbán Viktor közéleti oldala

A kormányfő hozzátette, hogy a későbbi, húsvéti nyitáshoz most zárni kellett – ismételte el a csütörtökön nyilvánosságra hozott kormányzati álláspontot Orbán, akit a közpénzekből üzemeletett hirado.hu idézett.

A miniszterelnök elmondta, hogy ez a harmadik hullám még a másodiknál is erősebb lesz, ezért döntöttek úgy, hogy az általános iskolákban és az óvodákban digitális oktatásra állnak át, de a bölcsődéket egyelőre nem kell bezárni.

A szolgáltatások közül az élelmiszerboltok és barkácsboltok nyitva lesznek, de mindenki másnak zárnia kell. Ez nagy nehézséget okoz majd a virágosoknak, de ezek az üzletek a hétfői nőnapra kivételt kapnak. Ezután azonban a virágboltoknak is be kell zárni.

Az állami tulajdonban lévő üzlethelyiségeket bérlőknek március egészére elengedik a bérleti díjat.

Orbán Viktor kiemelte: a csütörtöki kormányülésen a kormány arról is döntött, hogy a bértámogatást minden olyan ágazatra kiterjesztik, amelyeket érint a korlátozás.

„A katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra, az egész márciusi hónapra megkapják a bértámogatást és az adókedvezményeket. Az önkormányzati bérlőknek elengedik a bérleti díjat az egész március hónapra”

– mondta a kormányfő.

A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy akik erre készülnének, a luxusvakációkat halasszák el, mert hazahozhatnak ismeretlen mutánsokat, amelyekkel másokat is bajba sodorhatnak – írja a hirado.hu.

(A hirado.hu nem említi, de pénteken látott napvilágot egyik kormányzati csúcsvezető nyilatkozata, amellyel elítélte a fideszes nagyurak urizálását. "Aki nem tud lemondani a luxusról, a méregdrága órákról, a sportkocsikról, a luxusutazásokról, az egész egyszerűen ne álljon politikusnak" – jelentette ki Fürjes Balázs miniszterelnökségi államtitkár.)

„Az operatív törzs reggeli ülésén egész hajnalban az oltások körüli kérdésekkel foglalkoztunk. Az oltás nem kötelező, de már szép számban, több mint 2,8 millióan regisztráltak. Május elején 4,7 millió oltásig juthatunk, míg június elejéig 8 millióval tervezünk”

– közölte Orbán Viktor.

„Péntekre 6369 új fertőzöttet azonosítottak, és elhunyt 143 honfitársunk. Lélegeztetőgépen 677-en, míg kórházban 6877-en vannak. Jelen pillanatban az látható, hogy ez a szám fog felmenni, felmehet akár 20 ezerre is”

– közölte Orbán Viktor.

Kiemelte: többféle tervet is kidolgoztak a fertőzöttek számának kezelésére.

„Lesz elég ágy, lesz elég lélegeztetőgép és lesz elég ember”

– fogalmazott a kormányfő.

„A régivágásúak közé tartozom, ezért fordultam a kínai vakcinához”

– fogalmazott a kormányfő. Hangsúlyozta: a kínaiak időben szállítanak, az oroszok tartják az ütemet, ellenben az uniós szállítmányok folyamatosan késnek, és megbízhatatlanok.

Orbán Viktor közölte: a háziorvosoknál eddig személyes ismertség alapján történt az oltás, most azonban a tömeges oltással át kell állni az adatalapú oltásra.

„Itt előfordultak hibák, ezért egy külön operatív csoport állt fel, hogy kijavítsa ezeket a hibákat. Előfordulhatott, hogy olyan embereket hívtak be, akik egyszer már kaptak vakcinát, vagy megváltozott a lakhelyük”

–mondta a miniszterelnök.

A kormányfő közölte, hogy pénteken közzéteszik azt a telefonszámot, ahol közvetlenül lehet jelezni a rendszerben a felmerült kérdéseket.

A kormányfő beszámolója szerint az oltási terv átalakítása egyelőre nem jelentett gondot.

„Kevés idő telt el, mióta alkalmazzuk a vakcinákat, ezért kevés a gyakorlati ismeretünk is. Arról, hogy mennyi idő teljen el az első és a második oltás között, a tudományos álláspont jelenleg az, hogy ez 21 napnál több lehet. A kínai vakcináknál ezért is tudjuk kitolni az oltások határidejét”

– mondta.

„A baloldal a vírus helyett a kormánnyal küzd, szerintem ez egy hiba. A vírus ellen kellene küzdenie mindenkinek. A baloldal az egyik nap lezárná az országot, a másikon újranyitást követel. Attól függ, mit mondanak nekik Brüsszelben. Ha azt mondják, hogy az orosz vakcina rossz, akkor ők is azt mondják, ha azt mondja Brüsszel, hogy jó, akkor szerintük is jó”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte: „kétféle politikát lehet követni. Az egyik a nemzeti érdekek érvényesítése, amit a kormány is tesz, ezért is küldi a képviselőit Brüsszelbe. A baloldal viszont Brüsszel érdekeit képviseli Magyarországon”.

A kormányfő elmondta, a legnagyobb probléma azokkal a szerződésekkel, amelyeket az Európai Bizottság kötött a nagy gyógyszergyártókkal az, hogy nem kikényszeríthetők. Úgy fogalmazott:

„egy ügyvédbojtárt elég hamar elbocsátanának egy ilyen szerződésért”.

Forrás: hirado.hu

Címlapkép: Facebook

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Micsoda szakértelem!
.
Jobbjárú a belügyér, baljárú a kupakjani!
Qqberci
„A régivágásúak közé tartozom, ezért fordultam a kínai vakcinához”

Fordulnál inkább felfelé...

"Itt előfordultak hibák, ezért egy külön operatív csoport állt fel, hogy kijavítsa ezeket a hibákat."

Lett volna idő rendesen, időben megcsinálni...

„egy ügyvédbojtárt elég hamar elbocsátanának egy ilyen szerződésért”

Egy szakvizsga nélküli személy, aki még csak ügyvédbojtár se volt, csak ne ugasson!
justhpeter
Istennek, vagy bárkinek hála túl vagyunk az ökörkör mai szösszeneteinek ismertetésén. A külön szervezett hibajavító bizottságot üdvözöljük.
simmering73
De egy demokratikusan működő, normális országban benneteket is elbocsátottak volna már kilenc évvel ezelőtt.
namihami
Röhej, hog, ezeknek a Mekkmestereknek, legyen az bármi, utólag mindig minden dolgát ""kijavítani"" kell. Annyi ""szakértőt"", államtitkárt és a Jóisten tudja milyen léhűtőt tartanak (tudom, csak elhelyezik a haverokat) és a törvények, döntések mégis állandóan sz@rok és ""kijavításra"" szorulnak. Még nem akadt olyan, ami elsőre sikeres lett volna. Kivéve azok, amiket saját célra hoznak. Azok általában mindig lézerpintossággal ülnek. Jellemző persze, hogy még azok között is vannak olykor ""elkósázottak"".
Clavigo
Egy külön operativ törzs, ahibák kijavítására..? Természetesen a hibákat elkövető eddigi barmok a helyükön maradnak,,veled együtt,te Faszfej.Asszem,,megyek egyet luxusvakációzni,,ha szabad a ' nemqrmánygép"...
134.bátor
Iszonyatos pènz lehet ebben a kínai vakcinában,hogy ennyire erőlteti! Most olvastam,az oroszok is beadták az EU gyógyszerhatóságához engedèlyeztetni a Szputnyikot. A " kínaiak nem mertèk". Így îrja
kissé felnőttem
Adóelengedés ??? röhögni való a gépjármű sulyadója is +- 100-200 ft azt eltérés ja kevés a kasszába mindenkijét a nav megsulyozza ? csak szeretetből? 2 milliónyi autósnál ugye egyszer most egyszer meg ősszel misi ez hogy néz ki ?: ne mi fizessük hé!!!
van nektek jegybankotok nyomtassatok mi nem tudunk
Pági
Ez az ember nem régi vágású,hanem begyöpösödött!
kissé felnőttem
@namihami: kontároktól mit lehet várni ?
17 szakember nem lehet köztük csak haver rokon meg habzó száju hazudozó politikus na meg a 10 parancsolat ?
kereső
@kissé felnőttem: 09:50 A nagy számok törvénye alapján a kerekitési szabályok miatt ez költségvetési oldalon nem eredményez többlet bevételt. Csak az egyes embereknél jelent többlet fizetést , vagy kevesebb fizetést. A NAV az általános szabályok szerint ezer Ft-ra kerekitve szedi be az adókat.- kivéve a magánszemély által fizetendőket( a Tv.-ben tétetelesen fel van sorolva). Na ezt mulasztotta el a jogalkotó, a magánszemélye által fizetendő gépjármű adót berakni a kivételek közé.Nem a NAV hibája!!, ők törvényesen járnak el. Ez a pénzügy minisztérium- mint jogszabály alkotó, és igazságügy minisztérium, mint jogszabály felülvizsgáló- összehangoló hibája.
Béla333
Olyan okos a fényestekinTETŰ, hogy ma reggeli hír szerint:

"Rendszerszintű technikai problémák miatt ideiglenesen leállították a tömeges oltást"
telex.hu/

Miközben hétfőtöl meg lezárják az országot...??? Leállítják a tömeges oltásokat... HmHm...
Aki Én
Az adóelengedésnek komoly létmentő és vásárlóerő hatása van.
Marha...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.