Elindulhat az otthoni favipiravirterápia a koronavírusos betegek egy részénél. Az eljárást eddig csak kórházakban alkalmazták írja az Index.

Tájékoztatót küldött a gyógyszerészeknek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés- Egészségügyi Intézet (OGYÉI), amelyből az derül ki, hogy az eddig csak kórházakban alkalmazott favipiravirterápiát a koronavírusos betegek számára az otthonaikban is lehetővé teszik.

Eddig nem látott mértékben változik a koronavírusos betegek otthoni kezelése
Kép:Pixabay.com

Az országos tiszti főgyógyszerész, El Koulali Zakariás tájékoztatása szerint

Kidolgozták a favipiravir hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítmények alkalmazásával kapcsolatos szakmai protokollt, amelyet mostmár nemcsak kórházakban lehet alkalmazni, de a koronavírusos betegek meghatározott köre otthon is igénybe veheti a terápiát

A terápia otthoni alkalmazásával az egyik cél, hogy minél kevesebb koronavírusos beteg kerüljön kórházba.

A levélben felhívják a gyógyszerészek figyelmét, hogy a gyógyszer kiadása vényköteles, amelyhez tájékoztatót, illetve belegyező nyilatkozatot is alá kell írniuk a gyógyszert kiváltó személynek a gyógyszertárban.

Emellett a gyógyszerészeknek szóbeli tájékoztatást is kell nyújtani arról, hogy a favipiravir magzati károsodást okoz, alkalmazása várandós nők körében nem javasolt, illetve a fogamzóképes nők és férfiak is csak megfelelő fogamzásgátlás mellett használhatják.

Arról már tavaly tavasszal a kormányzati oldal is tájékoztatást adott, hogy összesen négy ország, köztük Magyarország kapott vásárlási lehetőséget a favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer vásárlására, amely a kínai és japán adatok alapján jelentősen csökkenti a koronavírus-betegség időtartamát, javítja a vírus által megtámadott tüdő állapotát.

Forrás:Index
Címlapkép:Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
El Koulali Zakariás shikari, pegero, ómió kedvenc főgyógyszerésze.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.