Megjelent a Magyar Közlönyben a következő két hétre vonatkozó új járványügyi szabályokról szóló rendelet és mint kiderült igaz volt Hadházy állítása is.

A rendelet szerint lakott területen belül mindenhol kötelező lesz a maszkhordás, valamint az is kiderült, mely szolgáltatások lesznek elérhetőek hétfőtől.

FONTOS! Megjelent a rendelet: így változik meg az életünk hétfőtől
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A rendelet már az elején leszögezi:

a védelmi intézkedéseket reggel 5 óra és este 8 óra között alkalmazzák, a rendelet hatálya nem terjed ki a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatókra és a nagykereskedelmi tevékenységre.

A rendelet szerint közterületen, illetve a nyilvános helyen mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

A települések belterületén, az utcán és a közterületen mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

A rendelet felsorolja, melyik boltok lehetnek nyitva és szolgáltatások maradhatnak:

• napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletbe,

• a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb üzletbe, ami a felsorolt áruk alapján drogériát jelent,

• "a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletbe, különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletbe. A szórakoztató és háztartási elektronikát árusító boltoknak viszont be kell zárni.

• Lehet még vásárolni az állateledelt, takarmányt forgalmazó boltban,

• mezőgazdasági üzletben, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat,

• kertészetben;

• piacon, beleértvé a helyi termelői piacokat is,

• gyógyszertárban, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben, és állatgyógyszertárban,

• üzemanyag-töltőállomáson,

• dohányboltban és

• és újságosnál.

Azt is leírják, melyek azok a szolgáltatók, amelyek továbbra is fogadhatnak ügyfeleket:

• bankok és pénzügyi szolgáltatók

• magánegészségügyi szolgáltatók,

• szociális intézmények,

• csomagküldő szolgáltatások

• szerelők, szervízek,

• temetkezési szolgáltatások

• állatorvosok,

• állat-, növény-egészségügyi, élelmiszervizsgálati laboratóriumok,

• élelmiszer-feldolgozási szolgáltatások,

• taxisok, fuvarozók, egyéb közlekedési és a szállítási szolgáltatók,

• állattenyésztők,

• ügyvédek, végrehajtók és közjegyzők,

• biztonsági szolgáltatások,

• épületüzemeltetési és irodai szolgáltatások,

• autó és gépkölcsönzők,

• és ruhatisztítók.

A rendelet emellett tartalmazza a virágüzletek március 8-i nyitva tartását is, ezen a napon a virágüzletek nyitvatartási időben korlátozás nélkül működhetnek.

Az óvodákban szünetet rendeltek el. Az óvodák kivételével minden oktatás átáll digitális oktatásra. A kollégiumok bezárásáról az igazgató dönt.

Forrás: ATV
Címlapkép: Facebook/Orbán Viktor

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
2021 február 21. ˝Dömötör Csaba kiemelte: az egész országot foglalkoztatja, hogy az oltási program előrehaladtával milyen ütemben és hogyan lehet újraindítani az országot, a gazdaságot, és úgy általában az életet. A konzultáció jó lehetőség arra, hogy mindenki el is mondja a véleményét, és a kormány ezt figyelembe is fogja venni.˝
Ennyire hülyének nézik az országot. A 300 forintos budiforradalmárok ütemes tapsban köszönik az ország bezárását, bár ilyen kérdés nem volt a nemzethy inzultációs kérdések között.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
no...lassan kutyák leszünk...van szájkosarunk...oltási igazolványunk...akkor mehetünk ki...ha a gazdi engedi...és ti ennek tapsoltok...semmi nem fog változni...
kissé felnőttem
ez egy dolog a rendelet de a tesze tosza nesztek semmi markoljátok Bpesti menjen Tbányára meg Nagykanizsára a Győri meg Miskolcra van némi rálátásotok a Magyarország térképre nem hiszem mert azt is már régen elloptátok. orbánia alakitott lám
lusta
2021 február 21. ˝Dömötör Csaba kiemelte: az egész országot foglalkoztatja, hogy az oltási program előrehaladtával milyen ütemben és hogyan lehet újraindítani az országot, a gazdaságot, és úgy általában az életet. A konzultáció jó lehetőség arra, hogy mindenki el is mondja a véleményét, és a kormány ezt figyelembe is fogja venni.˝
Ennyire hülyének nézik az országot. A 300 forintos budiforradalmárok ütemes tapsban köszönik az ország bezárását, bár ilyen kérdés nem volt a nemzethy inzultációs kérdések között.
Gazella
No előkeveredtek a szennygeci narancsos trollok :D
Szalay Miklós
A járvány és a hazai politika utóbbi időszakának lényeglátó elemzése:

www.egyvilag.hu/index.shtml#jarvanypolitika
creativehun
Ahhoz tartom magam amit egykor Orbán mondott...ne azt nézzék mit mond..hanem,hogy mit cselekszik...ergo..ez a mostani rendelet..bármit is kommunikáljon a kormány egy vicc. Ha majd tényleg komoly lenne a helyzet..akkor az élelmiszerboltokon a patikákon és a benzikutakon kívül semmi nem lehetne nyitva. A jelenlegi állás szerint gyakorlatilag csak az elektronikai és a ruházati boltoknak kell zárva tartani..és tök értelmetlenül..köztéren kötelező a maszk..ami kurvára életszerűtlen..ilyen slendrián megfogalmazásban..mert ennek alapján ha Józsi bácsi kimegy az utcára Bugyberekben...ahol a lakosság lélekszáma 150 fő..és ha kimész az utcára sanszos ,hogy a kóbor kutyákon kívül senkivel sem találkozol...nos ..ebben az esetben is kötelező a maszk. Inkompetens kormány inkompetens intézkedései..
rokker33
A korona teszt Magyarországon miért kerül 10ezer forintba??Én tegnap voltam Ausztriába minden tesztelés ingyenes és minden embernek adnak havonta 5 darab otthon felhasználható tesztet...
RonaGyuri
@RonaGyuri: Ez nem meglepő, sőt inkább evidencia

Szinte mindenkinek tele van a hócipője Orbánékkal, de a legnagyobb elán a lengyelek és az CSU részéról volt tapasztalható

Mottó:
Ha valaki azt hitte, hogy az emberi/politikusi
pofátlanságnak vannak/lehetnek határai,
az nagyon tévedett és erről most is meggyőződhetett
a magyar állampárt és az EPP kapcsolata kapcsán

A Népszava – egy egyébként érdekes – írásában „Bajor pofon a Fidesznek” csodálkozott rá a tényre, hogy „Igen kemény bírálatot kapott a magyar kormánypárt, a CSU-tól”!
Markus Söder bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke nyilatkozott a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolatáról a Süddeutsche Zeitungnak. A „Söder fordert Rauswurf von Orbans Fidesz aus der EVP” címmel megjelent nyilatkozat meglehetősen egyértelműen hangzik. A katehórikus címen túl - nem MTI-s fordítás szerint – „a Fidesz véglegesen búcsút intett a kereszténydemokrata értékeknek és alapelveknek … Az utazót nem szabad feltartóztatni”.
A Népszava cikke beszámol arról, hogy hogyan lett
„a bajor keresztényszociális párt volt Orbán Viktor egyik legnagyobb pártfogója” –tól
„Orbán Viktor demokrata, aki túlzásba esett az unióellenes kampányban” –on keresztül,
egészen idáig, hogy „Markus Söder bajor miniszterelnök nem egyszer illette éles bírálattal a magyar miniszterelnököt a demokráciaellenes intézkedések miatt”!
Nos a dolog úgy áll, hogy az elemzésből két meghatározó momentum kimaradt
egyfelől; Manfred Weber alapvetően a CSU egyik vezető politikusa
másfelöl; a legutóbbi bajor választásokon a párt keményen kapott Orbánék miatt!
Apropó kilépés a frakcióból és a pártcsaládból: olvastad Wazze, hogy a 168óra munkatársai – nem lévén jobb dolguk – olvasgatván az állampárt Fidesz alapszabályát, igencsak érdekes dolgokra lettek figyelmesek:
egyfelől; az alapszabály egyértelműen kimondja, hogy „tagja az Európai Néppártnak és társszervezeteinek”, valamint, hogy „az Európai Parlamentbe választott képviselői, az Európai...
RonaGyuri
@RonaGyuri: folyt ...
egyfelől; az alapszabály egyértelműen kimondja, hogy „tagja az Európai Néppártnak és társszervezeteinek”, valamint, hogy „az Európai Parlamentbe választott képviselői, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának részét alkotják”! Ergo a kilépés előtt az alapszabályt módosítani kellett volna.
Másrészt, az sem piskóta, hogy: Sem pártelnöknek, sem pedig a felkent libájának nincs semmilyen önálló döntési jogosultsága olyan ügyekben, mint a párttagság egyoldalú felfüggesztése, vagy éppen az európai pártcsalád frakciójából történő kilépés!!!
Ergo – na jó az egész bagázsban együtt nincs ennyi karakánság – biztosak lehetünk benne, hogy a Pártból ezt
senki sem meri kifogásolni, nemhogy jogi útra terelni!! =))
simmering73
A virágboltokra meg az elektronikai cikkeket árusító boltokra haragszik nagyon a kedves vezető.
Cicamama55
Egy napos műtétek elhalasztása, iskolák és az óvodák bezárása, s a maszkok kötelező viselése..Miért nem ezt mondták? Ez az a nagy lezárás?! Azért napok múlva csak kiderülnek a konkrétumok.
istván irén
Ez az agyhalott barom most ébredt fel téli álmából?
lusta
@Cicamama55: Az elég érdekes és árulkodik a mi imádott Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunkról, hogy előbb bejelentették, majd megszakértették, végülis mit jelent amit mondtak és egy pár nap múlva mást nyomtattak ki, mint amit bejelentettek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.