Hétfőtől léptek életbe a kéthetes lezárás rendelkezései.

A 444 foglalta össze hétfő reggeli cikkében, hogy a mától március 22-ig érvényes kéthetes lezárás alatt milyen szabályokat kell betartani, milyen boltok lehetnek nyitva, és melyek azok, amelyeknek be kell zárnia. 

Bezárt boltok, utcán csak maszkban - így élünk mától

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Március 8-án a nőnapra való tekintettel a virágboltok még nyitva lehetnek, de keddtől azoknak is be kell zárniuk két hétre.

A következő boltok maradhatnak nyitva a következő két hétben:

élelmiszerüzletek; 

- patikák;

- benzinkutak;

- drogériák;

- dohányboltok; 

- gazdasági, mezőgazdasági, erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat árusító boltok, valamint az állateledelt, takarmányt árusító üzletek;

- piacok és termelői piacok.

A pénzügyi, postai, autószerviz-szolgáltatást nyújtó üzletek nyitva lehetnek, de szinte minden más szolgáltatásnak be kell zárnia a következő két hétre. A magánegészségügyi és szociális szolgáltatások is elérhetőek maradnak a lezárás idején.

Az óvodák és általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig maradnak zárva, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. A gyerekfelügyeletet az önkormányzatok kérésére az óvodákban és iskolákban biztosítani kell, ezt ugyanakkor a szülőnek kell kérvényeznie.

A bölcsődék nyitva maradhatnak, a középiskolákban és egyetemeken pedig továbbra is marad a digitális oktatás.

Továbbra sem lehet az utcán tartózkodni este 8 és hajnali 5 óra között (ez november óta érvényben van, a meghatározott kivételek, mint a munkavégzés, továbbra sem változtak). 

Valamennyi utcán és közterületen kötelező a maszkviselés.

Lehetőség szerint minimum másfél méteres távolságot kell tartani a másik embertől.

A munkavégzés lehetséges, de ahol csak lehet, ott át kell térni az otthoni munkavégzésre. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, ez alól kivétel a védekezésben közreműködők esete.

Szabadtéren lehet sporttevékenységet végezni (másfél méteres védőtávolság megtartásával), az igazolt sportolók edzései megtarthatóak, de meccseket kizárólag csak zárt kapusként lehet tartani.

Az arborétumok, parkok és erdők továbbra is látogathatóak maradnak.

A határátlépést szigorítják, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

Forrás: 444

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
" A karantén az, amikor a beteg embereket elzárjuk...a diktatúra az ,amikor az egészséges embereket elzárjuk...a hülyeség pedig az ,amikor nem látjuk a kettő közt a különbséget"...elnézést ha nem pontosan idéztem...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
ez a tipikus kapkodó ,szart sem érő rendelet... felhívnám a maszkosok figyelmét... hogy amíg a szem szabadon van ,ugyanúgy fertőződhetsz...javasolnám nektek indítsatok petíciót a búvárszemüveg kötelezővé tételéért is!!! elképesztő hogy a politikusok majmot csinálnak az emberek jó részéből, akik tapsikolnak ezeknek az ökör rendelkezéseknek, amit úgysem lehet betartatni!!
Pálinkás Pál
" A karantén az, amikor a beteg embereket elzárjuk...a diktatúra az ,amikor az egészséges embereket elzárjuk...a hülyeség pedig az ,amikor nem látjuk a kettő közt a különbséget"...elnézést ha nem pontosan idéztem...
simmering73
Egyszerűbb lett volna felsorolni mi az ami zárva van. Ugyanis az jóval kevesebb, mint ami nyitva van.
division
@Pálinkás Pál: A szemeden keresztül akkor tudsz fertőződni, ha megdörgölöd a kezeddel, amivel előzőleg megfogtál bármit amin meg volt telepedve a vírus. Egy vásárlást, postai befizetést követően ezért kell otthon kezet mosni, és addig a szemhez nem nyúlni, ill. ha mondjuk szemüveges az ember az is segíthet.
Pálinkás Pál
@division: akkor olvass utána...ha cseppfertőzés lenne, akkor utcán felesleges a maszk...,., ha meg levegőben terjed akkor fertőz ha a szemed szabadon van, értekezz róla gyorsan a rokonoddal..,...mondom nagy gáz ha hülyék hoznak rendeleteket, akiknek fingjuk nincs róla...meg persze úgy kell fogalmazni hogy a sok " akadémikus " átlag fidesz szavazó valamit megértsen belőle,...belátom,ez nehéz dolog...
division
@Pálinkás Pál: Szerencse, hogy itt vagy te mint az ész, a virológusok gyöngye, és mindent jobban tudsz a szakembereknél is.Mi is lenne nélküled velünk...
Pálinkás Pál
@division: mit mondott a rokonod hadd halljam??? nemigen látom itt a cáfolatot az állításomra, csak a sekélyes személyeskedést...
division
@Pálinkás Pál: Megmondom: Kicsi az esélye annak, hogy valaki pont a szemedbe tüsszentsen, de az esélye természetesen megvan. A szemét pedig lehetőleg ne dörgölje senki amíg haza nem ér.
Pálinkás Pál
@division: cseppfertőzés szabadban nem terjed...nem fertőz...legfeljebb ha direkt az arcodba köhögnek,köpnek...
division
@Pálinkás Pál: A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Ez lehet a szabadban is, nyilván kisebb koncentrációban lesz jelen mint zárt térben. Ezen kívül a fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, ami aztán az archoz, szájhoz, orrhoz érintve bejuthat a szervezetbe.Tényleg nem kellene foglalkoznod ezzel a témával, maradj a gépek szerelésénél.
Pálinkás Pál
@division: akkor kérdezd meg a rokonodat...feltenné-e a diplomáját arra hogy a cseppfertőzés terjed szabad levegőn...!!??
te értelmezed is amit leírsz??? vazze bárhol vagy ,mindig trilliószám vesznek körbe vírusok ,meg baktériumok...benned , bennem is hemzsegnek állandóan, ha nem lennének nem maradnánk életben!!! téged eddig értelmesebbnek gondoltalak ,mint azok ,akiknek ez a hülye kommunikáció szól szerte a világon.. mondtam már ...szerintem a covid nem fog eltűnni, mivel évtizedek óta velünk is van, csak most valamiért felfújták...és még a leg seggnyalóbb "szakértők " is azt állítják ...marad,... akkor ti a továbbiakban rettegni akartok??? vagy szájkosárban élni??? nektek ez élet, hogy a puhos mondhatja meg meddig és hová mehetsz felnőtt emberként...na ne röhögtess!!!
division
@Pálinkás Pál: Ez már nem az a covid, mutáns verziói jelentek meg, és a szennyvíz örökítőanyagában is egyre nagyobb létszámban van jelen, kb.10 nap és megsokszorozódik a betegek száma. Egyre több fiatal betegszik meg, kerül lélegeztetőgépre, és nem csak itt, az egész világon. Írtam, szabad téren kisebb az esély elkapni, de megvan rá, ezért kell az elővigyázatosság. Rokonom annyit mondott, minél előbb oltást mindenkinek, és inkább neki hiszek, mint bárkinek, akinek köze nincs ehhez az egészhez. Ami viszont számomra is elrettentő, hogy a mostani nagy bezárások mellett nyitva látom a papírboltot, villanyszerelési üzletet, 100 - as boltot...Ez lenne a teljes bezárás? Nem, ez messze nem az, a teljes bezárás azt jelentené, hogy minden, még egyszer mondom, minden bezárna két hétre legalább. Az a vállalkozó vagy bárki, aki ennyit nem bírna ki, jobban is tenné ha lehúzná a rolót. Nyáron van pénz egy hónap nyaralásra is, üzlet bezár, most meg megy a sírás két hét miatt? Frenetikus.
Pálinkás Pál
@division: szerintem meg egyáltalán nem kéne lezárás...az oltást meg feltolhatják maguknak, még azt eredeti coviddal sinncsdenek igazán igazolt kísérletek, nemhogy a mutánsokkal...és mondtam neked... ., az oltakozás miatt semmit nem fog változni a helyzet... inkább talán amiatt amit merkely is mondott hogy Magyarország fele kb átesett már a járványon...a fiatalos duma meg egy nagy kamu...aki gépre megy ,azok 96 %-a nem jön le...élve...viszont továbbra is az öreg, vagy súlyos betegek hullanak...amit a két hétről mondtál... ha emlékszel ,már tavaly azt mondtam ,az öregeket zárjuk el addig amíg átfut a vírus a többin gond nélkül...nem ezt történt, halnak is sorban...és a világon mindenhol...sőt ha érdekel,utána tudsz nézni még rasszok szerint is a halálozásnak...USA-ban sem verik nagydobra hogy a fekák, meg a latinok adják a zömét az elhunytaknak...bár ez lehet a szegényebb ellátottság miatt is...USA-ban is egy átlag aktív korú egészséges embernek nem kell tartania semmitől...amit jó pár állam kormányzója már kijelentett...nézz utána, hány államban és hogy változtak a szabályok...és csak úgy megkérdezném, mivel a covid hiszti miatt háttérbe szorítottak mindent...hány ember halt meg a világon ellátottság híján??? /egyébb ,egyébként gyógyítható bajok/...? ezeken te gondolkodtál már???
Lepényleső
...ahogy az elmúlt évben,most is véletlenül a tizenötödike belesett a legdurvább közepébe,ejnye - bejnye?
division
@Pálinkás Pál: Nejem holnap kér egy vizsgálatot, megint nyom a mellkasa, meg gyorsan elfárad. Ugyanez volt vele tavaly októberben, amikor 3 hétig benne volt, lassan eltelik a fél év, na meg szövődmények is visszamaradhatnak a fertőzés után. Szóval az, hogy ha valaki átesett a fertőzésen, még nem jelenti azt, hogy többet nem kaphatja el, vagy nem jelentkezik később bármiféle szövődmény. Az egész világ zár, ez nem politika meg nem Orbán. Amikor a világ nyit, megint tömegesen jön a megbetegedés. Nézd csak meg, idén nincs influenza, pont azért, mert csökkentették a kontaktokat, így nem tudott olyan mértékben fertőzni mint bármikor. A zárás fontos, nem lehet minden idős meg krónikus beteget elzárni a külvilágtól, főleg hogy ezt nem csak ebben az országban kellene megtenni. Egyébként az ATV műsora is igazolja azt, hogy nagy a probléma, pedig ott nem Fideszes ember bájcsevegnek egymással, hanem infektológus, virológus ápoló,stb. Szomszéd városban a tanárok 90% - a lebetegedett, 2 - en kerültek lélegeztetőre, egyikük sem öreg és beteg. Homokba dugod a fejed sajnos túlságosan. Meglátod, a java még csak most jön.
Pálinkás Pál
@division: Influenza azért nincs mert most aki fluban szenved azt is covidosnak jelentik...de ebbe ne menjünk bele...,mellesleg honnan tudod hogy nincs influenza??? a covidról sem tudnál ha nem tolnák napi 24 órában...aztán miért nem lehet elzárni az idős krónikus betegeket?? őket nem, de mindenkit igen??? ne legyél már gyerek...tavaly tavasz óta mondom,ha nem zárják el a veszélyeztetetteket karanténba,hullani fognak ,bármit csinálnak...igazam lett???...igen...visszanézheted a tavalyi hsz-imet...ergo ez a nyújtsuk el a járványt, a lehető legrosszabb megoldás...semmivel nem fog kevesebb ember meghalni, csak sokkal tovább szenved a többi!!! a politikusokat meg nem csak a fideszesekre értem...az egész világon az összes politikusnak tetszik ez a helyzet, mert mindenhol horribilis pénzek mozognak,szinte ellenőrizetlenül...főleg a "minkféle" országokban.. és arról nem beszélve hogy a WHO-t a markában tartó gyógyszergyáraknak ez hatalmas nagy üzlet...nézz utána a H1N1cirkusz után az EP vizsgálatot akart indítani ez ügyben, de valahogy elsikkadt...,szerinted miért???.. azzal még nem tudták behülyíteni a világot ,most sikerült!!!
division
@Pálinkás Pál: Mást tapasztalok sajnos a környezetemben meg úgy általában, mást mond két olyan ember is, akikben abszolút megbízom (ami érthető). Kíváncsi leszek majd mi lesz a teszt eredménye nejemnél ha meglesz, ugye ő még nem kapott oltást, mert a 6 hónapot meg kell várni, mivel hiteles orvosi papírja van hogy már beteg volt ettől a szartól.
Pálinkás Pál
@division: nejedre visszatérve.. semmi különöst nem látok abban hogy esetleg megint elkapta..., /természetesen nem örömteli esemény../ de nem ismerős??? mint a flu...azt is akár minden évben elkaphatod...megint egy dolog ,ami arra mutat hogy talán mégiscsak a flu egy új mutánsát kiáltották ki covidnak!!!
magyar1
Nekem tetszik a maszk hordása zárt térben, nem lihegnek a nyakamba, nem tüsszögnek, köpködnek és ami a lényeg, hogy a boltok klímái nem keringetik a vírusokat,baktériumokat a szánkba, orrunkba.
Az üzletek klímáinak tisztítása is kérdéseket vet fel bennem, én ugyanis valahol legionella baktériumot szedtem össze 2 éve.
division
@Pálinkás Pál: Igen, csak tudod tavaly amikor kimutatták nála a covidot rendesen levert volt, majd amikor jobban lett, már negatív lett a teszt.
A covid tünetei nem teljesen egyeznek a flu tüneteivel. Egy boltos ismerősömnek 3 hétig nem volt szaglása meg ízérzékelése úgy, hogy abszolút nem volt megfázva, teszt pozitív. Flu esetén a nátha miatt megy el a szaglásod, mert tele az orrod.
Pálinkás Pál
@division: a lényegen nem változtat..ez is csak egy mutálódott flu.. ha jobban tetszik, akkor felső légúti betegség...hívhatjuk bárhogy ,akár covidnak is...
division
@Pálinkás Pál: Én nem tudok arról hogy az elmúlt években az influenza miatt lélegeztetőgépre kellett tenni embereket, boltokat kellett volna bezárni, iskolákat, óvodákat, stb. Mi is most leálltunk 1 hónapra, szerencsére megtehetjük ahogy tavaly is, csak akkor 3 hónap volt. Most majd látjuk mi lesz.
Pálinkás Pál
@division: emiatt sem kéne...sehol a világon nem volt több halott tavaly...mint az előző években...arról nem beszélve,hogy most a "covid " miatt olyanokat is gépre tesznek, akiket egyébként nem raknának..minden orvos tudja hogy a gépről 96-97 %-ék holtan jön le..többségüknél csak a szenvedést hosszabbítják meg...ha az aggokat meg a súlyos betegeket kihagyod a képletből...50 embert nem találsz ,altív korút,...aki csak a covidtól halt meg itthon...ezek után milyen jogos " zárásról " beszélsz?
verőce21
Azt mondja az autókereskedő ismerősöm, hogy 22-ig zárva vannak ők is, de ha valaki akar venni egy roncskocsit, bemennek egy órahosszára amiatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.