Hétfőtől léptek életbe a kéthetes lezárás rendelkezései.

A 444 foglalta össze hétfő reggeli cikkében, hogy a mától március 22-ig érvényes kéthetes lezárás alatt milyen szabályokat kell betartani, milyen boltok lehetnek nyitva, és melyek azok, amelyeknek be kell zárnia. 

Bezárt boltok, utcán csak maszkban - így élünk mától

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Március 8-án a nőnapra való tekintettel a virágboltok még nyitva lehetnek, de keddtől azoknak is be kell zárniuk két hétre.

A következő boltok maradhatnak nyitva a következő két hétben:

élelmiszerüzletek; 

- patikák;

- benzinkutak;

- drogériák;

- dohányboltok; 

- gazdasági, mezőgazdasági, erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat árusító boltok, valamint az állateledelt, takarmányt árusító üzletek;

- piacok és termelői piacok.

A pénzügyi, postai, autószerviz-szolgáltatást nyújtó üzletek nyitva lehetnek, de szinte minden más szolgáltatásnak be kell zárnia a következő két hétre. A magánegészségügyi és szociális szolgáltatások is elérhetőek maradnak a lezárás idején.

Az óvodák és általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig maradnak zárva, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. A gyerekfelügyeletet az önkormányzatok kérésére az óvodákban és iskolákban biztosítani kell, ezt ugyanakkor a szülőnek kell kérvényeznie.

A bölcsődék nyitva maradhatnak, a középiskolákban és egyetemeken pedig továbbra is marad a digitális oktatás.

Továbbra sem lehet az utcán tartózkodni este 8 és hajnali 5 óra között (ez november óta érvényben van, a meghatározott kivételek, mint a munkavégzés, továbbra sem változtak). 

Valamennyi utcán és közterületen kötelező a maszkviselés.

Lehetőség szerint minimum másfél méteres távolságot kell tartani a másik embertől.

A munkavégzés lehetséges, de ahol csak lehet, ott át kell térni az otthoni munkavégzésre. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, ez alól kivétel a védekezésben közreműködők esete.

Szabadtéren lehet sporttevékenységet végezni (másfél méteres védőtávolság megtartásával), az igazolt sportolók edzései megtarthatóak, de meccseket kizárólag csak zárt kapusként lehet tartani.

Az arborétumok, parkok és erdők továbbra is látogathatóak maradnak.

A határátlépést szigorítják, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

Forrás: 444

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
" A karantén az, amikor a beteg embereket elzárjuk...a diktatúra az ,amikor az egészséges embereket elzárjuk...a hülyeség pedig az ,amikor nem látjuk a kettő közt a különbséget"...elnézést ha nem pontosan idéztem...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyar1
Nekem tetszik a maszk hordása zárt térben, nem lihegnek a nyakamba, nem tüsszögnek, köpködnek és ami a lényeg, hogy a boltok klímái nem keringetik a vírusokat,baktériumokat a szánkba, orrunkba.
Az üzletek klímáinak tisztítása is kérdéseket vet fel bennem, én ugyanis valahol legionella baktériumot szedtem össze 2 éve.
division
@Pálinkás Pál: Igen, csak tudod tavaly amikor kimutatták nála a covidot rendesen levert volt, majd amikor jobban lett, már negatív lett a teszt.
A covid tünetei nem teljesen egyeznek a flu tüneteivel. Egy boltos ismerősömnek 3 hétig nem volt szaglása meg ízérzékelése úgy, hogy abszolút nem volt megfázva, teszt pozitív. Flu esetén a nátha miatt megy el a szaglásod, mert tele az orrod.
Pálinkás Pál
@division: a lényegen nem változtat..ez is csak egy mutálódott flu.. ha jobban tetszik, akkor felső légúti betegség...hívhatjuk bárhogy ,akár covidnak is...
division
@Pálinkás Pál: Én nem tudok arról hogy az elmúlt években az influenza miatt lélegeztetőgépre kellett tenni embereket, boltokat kellett volna bezárni, iskolákat, óvodákat, stb. Mi is most leálltunk 1 hónapra, szerencsére megtehetjük ahogy tavaly is, csak akkor 3 hónap volt. Most majd látjuk mi lesz.
Pálinkás Pál
@division: emiatt sem kéne...sehol a világon nem volt több halott tavaly...mint az előző években...arról nem beszélve,hogy most a "covid " miatt olyanokat is gépre tesznek, akiket egyébként nem raknának..minden orvos tudja hogy a gépről 96-97 %-ék holtan jön le..többségüknél csak a szenvedést hosszabbítják meg...ha az aggokat meg a súlyos betegeket kihagyod a képletből...50 embert nem találsz ,altív korút,...aki csak a covidtól halt meg itthon...ezek után milyen jogos " zárásról " beszélsz?
verőce21
Azt mondja az autókereskedő ismerősöm, hogy 22-ig zárva vannak ők is, de ha valaki akar venni egy roncskocsit, bemennek egy órahosszára amiatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.