Drasztikusan nőhet egy doboz cigaretta átlag ára áprilistól – írja a 168.

Adóemelés! – Átlag 1700 forint lesz a dohány ára, füstbe megy a pénz

Foto: Pixabay.com

A kétlépcsős jövedékiadó-emelés első szakaszának köszönhetően, már így is elég magasak a cigaretta árak, ám csupán április elsejéig kell várni a második lépcsőre és ott várhatóan megütjük az 1700 forintos átlag árat.

Ez persze azt jelenti, hogy egy márkásabb termékért akár 1800 forintot is elkérhetnek, hiszen már a januári változással együtt is 130 forint volt az áremelés mértéke – írja a 168.hu.

Elemző cikkében a Világgazdaság.hu fejti ki: 

Az idei kétlépcsős jövedékiadó-emelésnek külső oka van, de a vonatkozó európai uniós szabályozás újragondolása már zajlik. A cikk arra is rámutat, hogy a magyar kormány az adóemelések kapcsán kifejezésre juttatta álláspontját a fennálló közösségi szabályozásról, amelynek alapján Magyarországot a nem teljesítők közé sorolta Brüsszel. A pénzügyminisztérium világossá tette, hogy Magyarországon nem kisebb az adóteher, mint más tagállamokban, de az áfa eltérő szintje miatt az úgynevezett EU-s jövedékiadó-egyenminimum nem teljesült eddig. Az irányelv ugyanis meghatároz egy ilyen mércét, függetlenül a tagállami szinten alkalmazott egyéb közterhektől. Ez arra a kritériumra vonatkozik, hogy a cigaretták adóterhének el kell érnie az áruk 60 százalékát. Ennek a létjogosultsága már korábban is megkérdőjeleződött, ezért belátható, hogy nem járul hozzá a tagállamokban alkalmazott dohányárak harmonizálásához, sőt ellentétes hatást válthat ki

A nagyon drága dohány árak a csempészett, adót elkerülő, feketepiacról származó, sokszor kétes minőségű cigaretták piacának kedveznek. Ha jó értjük a Világgazdaság cikkét, akkor a jövedékiadó emelésével ajánlatos lett volna az áfát csökkenteni ebben az esetben.

Forrás: 168.hu, Világgazdaság.hu

Címlapkép: Pixabay.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Cigaretta áremelésben sikerült Nyugat-Európát utolérni.
verőce21
Nehogy már a dohánytermékek kimaradjanak az átlagos 70%-os áremelésből...! Csak az élelmiszerek? Akkor evés helyett mindenki rászokik inkább a dohányzásra...! :)
RonaGyuri
@RonaGyuri: Egy valóban szemléletes példa

ami nem csak az emberek érzései helyességére, de a KSH manipulációira is utal

A portfolio.hu „Kiderült az igazság a magyarországi fizetésekről” című cikke beszámol arról, hogy „az LMP adatigénylése következtében a KSH kénytelen volt a sokéves sumákolásukat megszakítva közreadni a mediánbér vonatkozó adatokat.”.
Miközben folyamatosan nyomatják az egekbe emelkedő átlagot a középső érték nem érdekelt senkit. Pontosabban – egyébként ugyanúgy, mint az inflációs adatok contra piaci árak – érdektelenek.
A portál egy igazán frappáns példával mutat rá, hogy miért is van az, hogy „a társadalom több mint fele joggal bosszankodik, amikor az átlagkeresetre vonatkozó adatokat meglátja”!
Íme a példa: Adott egy 5fős cég, ahol a 4 beosztott a minimál bért kapja, míg a főnök 1millát, ekkor az átlagbér úgy 330ezer, míg a medián alig több mint a fele: 167! =))
Nos gondolj bele Wazze az ócska fityesz-pribékek sok milliós fizetései, nem is beszélve Lolo sok milliárdos jövedelméről, mennyi éhbérért dolgozóét kompenzálja???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.