Egy kedd esti online beszélgetésen azt is elmesélte, hogy a férje szerint néha rosszabb volt az órabére, mintha gyorsétteremben dolgozott volna, és bár negyven évig nem kapott elismerést, tudta, hogy jó és fontos, amit csinál -írja a Telex.

Fantasztikus logisztika és rengeteg szakember szakmunkája kellett ahhoz, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinája egy évvel a vírus felbukkanása után az emberek karjában legyen.

Mindent elmondott a Pfizer vakcinájáról Karikó Katalin: ennyi ideig véd, ennyi a mellékhatás
Fotó:Balázs Attila MTI/MTVA

Örülök, hogy az én kutatómunkám benne van a Pfizer és a Moderna vakcinájában. De ezekben a vakcinákban nagyon sok kutató és szakember nagyon sok munkája van benne, akiknek a nevét nem tudjuk. Az én nevemet se ismernék, ha nem lenne ez a járvány, és bárcsak ne ismernék

– mondta Karikó Katalin

A vakcinagyártáshoz egy bizonyos lipid szintézise a nagyon nagy kihívás, derült ki a válaszából. Ahogy fogalmazott,

ez olyan, mint amikor egy ideig két emberre főzöl, aztán szólnak, hogy holnaptól kétszázan jönnek enni. És ahogyan a villanykörte se a gyertya tökéletesítéséből lett, hanem egy új technológiával, ehhez is új technológiát kell kitalálni.

Szintén gyakorlati oka volt annak, hogy miért kellett mínusz 70 fokon tartani a vakcinát – egy kérdésre válaszolva azt mondta:

azért, mert arra volt a legtöbb ismeretünk

Az izraeli tömeges oltás adatai alapján azt is elmondta:

ott 4,7 millió embert oltottak be, súlyos mellékhatás 158 esetben volt, de nincs olyan gyógyszer, aminek ne lenne mellékhatása

Arra a kérdésre, hogy azok, akik már átestek a Covid-fertőzésen, mikor kaphatnak oltást, azt mondta:

korábban azt mondták, hogy 90 nappal a fertőzés után, de ma már nincs ilyen korlát sem. Hogy az oltás meddig véd, azt nem lehet tudni egyelőre, ezekre nincsenek kísérletek.

Tavaly tavasszal már oltottak be embereket, meg kell várni, hogy teljen az idő.

Azt tudjuk, hogy akiket a kezdetekben beoltottak, azok eddig nem fertőződtek meg, mondhatnám, hogy 5 évig véd, de annyi nem telt el, lehet ez 1 év, de lehet 2-3 év

Amit biztosan lehet tudni, az az, hogy vakcinálással tovább tart a védelem, mint a fertőzéssel, a vírusoknak ugyanis

van egy trükkjük, amivel az emlékezősejteket gyengítik

Forrás:Telex
Címlapkép:MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
GeoCravker
Azt is elmondta, hogy ezt a GMO vakcinát eredetileg nem erre találták ki, és éppen ezért akár nagy is lehet az autoimmun kockázata?
Azt is elmondta ez a szent asszony, hogy anyagilag is érdekelt az eladásokban, mint a Biontech vezetőségi tagja?
Azt is elmondta ez a csodalény, hogy egyetlen tüskefehérje, azaz valószínűleg egyetlen törzs ellen immunizál, miközben éppen ez a fehérje valószínűleg a legváltozékonyabb is?
Gazella
Az a rengeteg munka nem 1 éve kezdödött el, hanem már évekkel ezelött elkezdetetek kisérletezni és 1 év bedobtátok a mélyvízbe azaz élesbe a szert. Magyarul a vírust.
Pálinkás Pál
Azt elfelejti hozzátenni hogy ez a vakcina bizonyos "génmanipulációt " hajt végre... a sok hülye aki vérre menne hogy ne legyen génmódosított élelmiszer, ehhez meg tapsikol!!! komolyan ..kezdem azt hinni hogy az emberiség jó része agyhalott lett... lehet ez volt a cél az elmúlt évtizedekben...ha globális IQ tesztet csinálnának, szerintem a 70 pontot nem érné el az emberiség...
Pálinkás Pál
" Az Európai Unió tagállamai is felelősséget vállalnak a koronavírus elleni oltóanyagok gyártóival együtt abban az esetben, ha a jövőben perek indulnak az esetleges mellékhatások miatt. Ez szerepel abban a titkos záradékban amelyről a Financial Times számolt be először és amelynek létezését most az Európai Bizottság szóvivője is megerősítette." nocsak- nocsak... csak nem tartanak valamitől???
Csizmás Kond
@GeoCravker: " hogy egyetlen tüskefehérje, azaz valószínűleg egyetlen törzs ellen immunizál, "
azt már előbb mondta, hogy azért a töskét vették célpontnak mert a tüskenálküli víruusoknam már van ellenszere.
...amúgy ma a 21. században művelt ember nem kételkedik az orvostudományban...
emerencia
@Pálinkás Pál: "Az Európai Unió tagállamai is felelősséget vállalnak a koronavírus elleni oltóanyagok gyártóival együtt abban az esetben, ha a jövőben perek indulnak az esetleges mellékhatások miatt."
Nos, ez az. Több-kevesebb mellékhatása bármelyik vakcinának lehet. A felelősségvállalás miatt ragaszkodom az EU által elfogadott vakcinához. Az orosz és a kínai oltások esetleges mellékhatásai esetén legfeljebb az orbáni hibrid rezsim igazságszolgáltatásához fordulhatunk ami olyan mesze áll az európaitól mint Makó Jeruzsálaemtól.
GeoCravker
@Csizmás Kond: 1/ Azért a türkefehérje, mert az felkelős a sejtmembránhoz kötődéshez, és az egyik legjobb antigén. (GOTO Google: Coronaviridae) ;Viszont a monotipusos vakcináknak mindig a törzskeletkezés a legerősebb "ellenfele". Viszont biztos gazdasági vállalkozás, mert minden új törzs ==> új vakcina iránti szükséglet.
2/ Ha ezt nekem szántad "a 21. században művelt ember nem kételkedik az orvostudományban." akkor vagy szövegértési problémád van, vagy szimplán elragadta a fejed a kötözködhetnék.
Csizmás Kond
@GeoCravker: ...bármit is képzelsz az írásod alapján azt lehet feltételezni, hogy nem hiszel Katalinnak...márpedig ő volt a feltalálók egyike...és az egész úgy hangzott mint a Kolumbusz tojása...
GeoCravker
@Csizmás Kond: 1/ Az mRNS technológia fejlesztésében K. Katalin nem feltaláló, hanem egy kutatócsoport egyik tagja;
2/ Ha az a kérdés, hogy a vírus valamennyi fehérjéje ellen immunizáló, és így a törzsek ellen szélesebb antigén-talajon álló vagy az egyetlen, ráadásul a törzseknél valószínűleg legváltozékonyabb vakcinát gondolom hatásosabbnak, akkor egy biológiai okokból gyors törzsképződésre hajlamos vírus esetében nem az utóbbit;
3/ Ha az a kérdés, hogy a vakcinagyártóknak a jövőbeli eladások reményében melyik éri meg jobban egy garantált piac (mint pl. Európa pánikkal is sakkban tartott lakossága) megléte esetén, akkor valószínűleg az utóbbi;
4/ K. Katalin tényszerűen az utóbbinak nem csak egyik fejlesztője, de cégtagként közvetlen haszonélvezője is;
5/ Ha ennek fényében az a kérdés, hogy K. Katalint objektív és elfogulatlan szakértőnek tartom-e, akkor nem, nem tartom annak. Ahogy nem tartom a fia révén szintén anyagilag érdekelt Duda emeritust sem annak. Amitől még a vakcina lehet hatásos, K. Katalin lehet okos, és nem baj az sem, ha a maga lovát dicséri, mint egy kupec. De lehessen tudni róla, hogy az ő lova;
6/ Amúgy nem tudom, hogy miből mit olvasol ki, ugyanis a gyógyászatról alig szóltam, csak azt vontam kétségbe, hogy tényleg a teljes igazságot mondta el ez a kémcső-virtuóz.
GeoCravker
@Csizmás Kond: Amúgy meg dolgoztam kutatásban, és egy átlag konferencia átlagos résztvevőit, illetve az eredmények résztbirtokosaként a piaci szférába elvándorló kutatók számosságát tekintve K. Katalin alapvetően 12 egy tucat kategória. S ezen az sem változtat, ha szentté avatják. Elég a Nobel-díjasokat nézni. Nullától jelentősen különböző azok száma akik egy nem egy esetben nemzetközi, agyszivattyúval verbuvált kutatócsapat falkavezéreként kaptak díjat.
Csizmás Kond
@GeoCravker: A lényeg az, hogy van egy vakcina ami hatásosnak van nyilvánítva. Az hogy Katalinnak ebben mi a szerepe az mellékes, a lényeg, hogy a vírussal szemben van amiben kapaszkodni...amúgy vannak más oltóanyagok is amelyekhez semmi köze és azok is hatásosak, viszont azon lovagolni, hogy a saját lovát dicséri, hát istenkém miért ne tenné ?...az dicsekedjen aki jobbat csinált vagy részt vett abban...a lényeg hogy van mert mi lenne ha nem lenne ?
GeoCravker
@Csizmás Kond: Mi lenne? Lenne más. Ahogy van is.
Amúgy sajátos a véleményevolúciód. Olvasgasd a saját hozzászólásaidat, ha nem hiszed.
"márpedig ő volt a feltalálók egyike"
"Az hogy Katalinnak ebben mi a szerepe az mellékes,"
Egyébként meg eltévedtél. Pont azt írtam, hogy dícsérje nyugodtan a saját lovát. Csak lehessen tudni, hogy az ő lova, és nem egy külső objektív vélemény az övé.
Csizmás Kond
@GeoCravker: ...szerintem neked Katalinnal van valami bajod...akkor elnézést.
Az én véleményem róla az, hogy bár nem tudom mekkora szerepe van a kutatásban és nem is vállalta csak saját magára az egész kutatást, hanem csak mint részkutatóként vallott szerepet, és nem is önkét furakodott a kamerák elé hanem mindig valaki kérdezi ...dicséret a munkájáért és ki hogy van vele de jó hallani hogy nem szégyelli a magyarságát.
kokopelli
@GeoCravker: Nekem "malacom" volt,mert a hírt először nem magyarul olvastam,ami nem befolyásolta a nem-
zetiségi részlehajtást! Őt "vice elnöknek" titulálták a Mainz-i BioNTech-nél! Az volt az érdekes,hogy a hozzászó-
lásoknál (máshol) egy török kommentelő sem verte a mellét azért,mert az Ugur Sahir és Özlem Türeci házaspár
mint a labor vezetői törökök! ...annyira szerencsétlenek nem lehetünk,hogy a politikusoknak kellene a hasonló
híreket soviniszta csomagolásban kitálalni! Sajnos a túlbuzgó politikusok mindent elß@rnak!
GeoCravker
@Csizmás Kond: Google a barátod. Valamiért Te bele vagy szeretve a személyeskedő attitűdökbe annyira, hogy mindenki másról is azt tételezed fel.
verőce21
Most egy órája beszéltem az egyik körzeti orvossal. Azt mondta, meg vannak húzatva az emberek a Pfizer-rel. Az Ő körzetében, több, mint 400 ember a Pfizer vakcinára vár, nem fogadnak el mást!

Valószínű pedig, nem fogják tudni kielégíteni - egyhamar - az oltási igényeiket...
csak úgy....
@verőce21: gondolom, dolog idöben (unalmukban) a körzeti dokik veled szoktak trécselni...
naponta hány körzeti orvossal szoktál beszélgetni? :)
verőce21
@csak úgy...: Jól van, jól megaszontad, Bugsy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.