Teljesen érthetetlen, hogy miért nem publikálja a szerződéseket a kormány – ezt a 444.hu írja abban a cikkében, amelyet arról írtak, mekkora bonyodalmakkal jár az orosz és kínai vakcinaszerződések adatainak megszerzése.

Piszkos aktatologatási trükkök: a kormány így titkolja el a közvélemény elől az orosz és a kínai vakcinaszerződéseket

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Azt senki nem vonja kétségbe, hogy a szerződések legfontosabb adatai közérdekű adatok, tehát azt nyilvánosságra kellene hozni.

A 444.hu adatigényléssel próbált hozzáférni a szerződésekhez, de nem járt sikerrel.

Még február 4-én fordultunk közérdekű adatigényléssel a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, hogy adják ki az orosz és a kínai vakcinaszerződéseket. Azért próbálkoztunk ennél a minisztériumnál, mert végig Szijjártóék kommunikálták a tárgyalásról és a beszerzésről szóló híreket. Ehhez képest váratlan fordulat volt, hogy az adatigénylés határidejének legutolsó napján a külügy azt közölte, hogy nem ők az illetékesek

- írja a portál szakújságírója. Azt nem árulták el a lapnak, hogy hol vannak a szerződések, kihez kell fordulni az adatigényléssel.

A 444.hu hasonlóképpen járt a Miniszterelnökséggel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Azt közölték, hogy nem ők az illetékesek.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 444.hu-nak azt nyilatkozta: 

A kormány az ezzel kapcsolatos szerződéseket nyilvánosságra fogja hozni. Ha bármit ebből nem hozunk nyilvánosságra, az csak üzleti titoknak köszönhető. De az egyes vakcinák ára mint állami költségvetésből kifizetett pénz nem minősülhet közérdekű adatnak, úgyhogy a véleményem nem változott. Az, hogy mennyi idő alatt tesz eleget a közérdekű adatigénylési kérelemnek az illetékes hatóság, erre törvényi határidő áll rendelkezésre. Azon belül kell eleget tenni

- idézi a minisztert a 444.hu, amely megjegyzi: valószínűleg azt akarta mondani, hogy "a költségvetésből kifizetett pénz nem minősülhet üzleti titoknak".

Megkérdezték ezért Gulyást, melyik állami szerv az adatkezelő. Azt válaszolta:

Mindig az, amelyik a szerződést kötötte

Gulyás szerint tehát a szerződés közérdekű adat, oda is adják időben, ha kikérjük, de nem árulja el, honnan kell kikérni.

És akkor itt a kör bezárult.

A szerződés publikálása két dolgot mindenképpen segítene tisztázni – írja a portál. – Az egyik, hogy valóban 50 milliárd forintot fizettünk-e az ötmillió adag kínai vakcináért, és 5,7 milliárdot a kétmillió oroszért.

A másik fontos elem: publikus lenne a szállítási határidő. Ez különösen az oroszok esetében érdekes, mert ők már az első szállítás ütemmel megcsúsztak, és 30 százalékkal kevesebb oltóanyagot szállítottak le. Legalábbis ahhoz képest, amit Szijjártó mondott a szerződés aláírása után az ütemezésről.

Forrás: 444.hu

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Nyilván nincs simli a háttérben, nem szokott...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Nyilván nincs simli a háttérben, nem szokott...
Yoda69
Hutlen kezeles, hazaárulás, nemzetvesztes es KORRUPCIO.
O1G es a fideSS legfobb bunei, amivel jovore szembesitsitjuk oket.
Nessy
@Aki Én: Nálunk svindli??? Ilyen még álmukba sem jut eszükbe! (Csak ébren!!)
Klubtag
Szvsz azért, mivel az ilyen szerződésekben tisztázni szokták a jutalék (alkotmányos költség...o:((() mértékét és azt is, hogy ki kapja...nem új dolog ez az fidesz-kdnp kormányzat eszköztárában...
human
Nagyjaink úgy gondolják, hogy mi dolgozunk ő értük és nem ők dolgoznak mi értünk. A fidesz szavazók egy része amúgy egyetért ebben. Ők amolyan cseléd beállítottságú emberek.
kereső
Szél Berninek - a magyar országgyűlés képviselőjének sem adták ki, akkor majd pont egy hirportálnak??
laszlobihari
ha ők nem számolnak el a befizetett adóink sorsáról akkor mi miért fizessünk adót? ez a pénz a MI pénzünk, az állam csak gazdálkodik vele és köteles elszámolni vele!
human
@sgl: Azért teszik meg ezt játszi könnyedséggel, mert végtelenül lenézik a kisembereket. A saját szavazóikat is (talán még őket az ellenzékieknél is jobban). Az alap felállás, hogy a kisember nem tud mit kezdeni a pénzzel, a jóléttel. Nekik viszont vannak ötleteik, ezért nem hagynak jelentősebb pénzt a kisembernél, hanem átcsatornázzák a NER vállalkozóihoz, hogy abból majd valami hatalmasat alkotnak. Csak ott hibázik az egész, hogy a NER nem oszt vissza a társadalom felé. Offshore cégeket hoznak létre (lásd Andy Vajna), külföldön rejtik el a profitot (lásd Orbán találkái egy svájci bankárral) és ha valamit építenek is (stadion) az csak viszi a jövőben a pénzt és nem termel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.