Életről, halálról kell dönteni a vészhelyzetbe került kórházakban.

Már használják a vészhelyzeti protokollt: a triázs választja ki a betegek közül, ki kap intenzív ellátást

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Etikai Kollégiumának vezetője, Hegedűs Zsolt szerint  már vannak olyan kórházak, ahol használják az irányelveiket.

„Ez azt jelenti, hogy egy triázs csapat méri fel az ellátandó betegek életkilátásait, illetve azt, hogy kik legyenek azok, akik mindenképp kapjanak intenzív ellátást, amennyiben az állapotuk romlik”

– nyilatkozta Hegedűs.

Hegedűs szerint eljött az idő, hogy a magyar kórházakban használják azt a 32 oldalas etikai ajánlást, amelyet a MOK még tavaly áprilisban, a koronavírus-járvány első hullámának idején dolgozott ki – számolt be erről az RTL Klub Híradójára hivatkozva a Telex.

Szerinte önmagában sem az életkor, sem az érkezési sorrend nem olyan tényező, ami alapján el lehetne dönteni, hogy melyik beteget lássák el, és melyiket nem.

„Van olyan idősebb ember, akinek sokkal nagyobb az esélye a túlélésre, hogy ha megkapja a szűkös erőforrásokat, szemben egy olyan fiatallal, akinek már esetleg krónikus betegsége van”

– mondta.

Forrás: Telex

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Ez egy "' szimpla " eutanasia ... Kedves qrmány..B@sszátok meg a qrva @ nyátokat !! Aztán meg egymáséit,,,oszt jó napot. Az itt kommentelőktől meg elnézést kérek...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Majd a doktor bácsi megmondja, hogy élhetsz-e vagy ideje felfordulnod! Nesze neked hippokrateszi eskü! De azért az egészségügyben mninden rendben van...

Gyilkos banditák!
tudode
Megrázó hír annak, aki középkorűan egy heti kóma után még ma is boldogan fogad minden napot!
.
Vajon hány életet mentenének meg azok akik a járvány közepette a szolgálati jogviszonyt nem írták alá, és a triázsok kénytelenek Istent játszani?
.
Ilyen az amikor a tintanyalók bekavarnak abba, amihez nem értenek, a járványba is!

.
csipetke
Most tudtam meg,hogy kb 700-800 lélegeztetőgéphez van szakszemélyzet. (eddig azt tudtam,hogy 2-3 ezer körül van ez a szám). Asszem már 900 körül van a gépen lévők száma,ami azt jelenti,hogy túl sok beteg van a meglévő személyzetre,így nyilván kisebbek az esélyek arra,hogy valaki élve kerüljön le a gépről.Most hallgatom reggel a hírekben,hogy mittomén hány üres ágy van még,ezek közül 2000 lélegeztetőgéppel felszerelve. Bakker! Mi ez?Látványpékség?Hát nincs mellé személyzet.
Már régen nem beszélnek a kiskunhalasi mobilkórházról se, valószínűleg ott sincs személyzet.És még ez a banda akar új szuperkórházat,mikor az egészségügyi dolgozókat meg elüldözik,ahelyett,hogy normális,eu-s béreket kapnának, és így megtartanák őket. De ismét építtet orbán egy rohadalmas új stadiont.Elmebeteg kormány,mit várunk tőlük?
Clavigo
Ez egy "' szimpla " eutanasia ... Kedves qrmány..B@sszátok meg a qrva @ nyátokat !! Aztán meg egymáséit,,,oszt jó napot. Az itt kommentelőktől meg elnézést kérek...
csipetke
@csipetke: Ja,és orbán még mindig azt nyilatkozta,hogy mindenkit ellátnak,mindenki megkapja a szükséges ellátást. De tudjuk,hogy se neki,se az EMMI-nek gőzük sincs,mi folyik a kórházakban.
Imádkozzunk,hogy nehogy itt is az legyen,mint tavaly Bergamóban az olaszoknál.És mondhat bárki bármit,ennek a sz@r helyzetnek az alakulásáért nagyrészben felelős az az idióta,aki most íratta alá az eü-s dolgozókkal a rohadék zsarolós szerződést. Miután itt mindenben egyszemélyben orbán dönt,nincs kérdés,hogy ki lehetett ebben a hunyó
Málna
Ez magától értetődő. Ha van rá kapacitás, akkor a menthetetlen betegért is protokollszerűen küzdenek a végsőkig, ha erre nincs mód, akkor értelemszerűen a menthetőknek adják meg az esélyt.
Nessy
Bármilyen meglepő, de amikor egy új, sok milliós gyógyszert, kezelési módszert "egyedi, méltányossági alapon" engedélyeznek, ugyanez történik. Azt bizottságnak, ezt triázsnak hívják.
nezelodo
@Clavigo: Jaj ne... Azért, hogy szaporodjanak? Van éppen elég degenerált hatalommániás igy is!
1984
Orbán Viktor: "Mindenkit meggyógyítunk" - aki átül egy másik autóba
Clavigo
@Málna: Olyasmi eszükbe sem jut,,mint más bajban levő országoknak...,, hogy segitséget kérjenek az EU- tól. ??? Orvosok,ápolók,,,berendezések...???
Nessy
@Clavigo: Elég ha segítségképp pénzt küldenek! A többivel ne foglalkozzanak!
Málna
@Clavigo: Egyelőre nincs szükségünk segítségre, berendezéseink vannak, arra meg senki nem fog szakembert adni, hogy a menthetetlen betegeket megpróbálják megmenteni. Más országok is küzdenek.
Pálinkás Pál
@Málna: ezzel nem is lenne baj nyomi...ha nem 950 lélegeztetett beteg után kéne így dönteni,miközben 16 ezer lélegeztető raktárakban rohad..azokkal mi a terv?...ja hogy nincs hozzájuk személyzet? állítólag az eü nálunk a legjobb az unióban...orbán meg a csürhéje miatt támogatom a halálbüntetés visszaállítását! amit ő tesz, azért az életfogyt már kevés...
1984
@Málna: Egyes szám első személy? És megint csak - ???

Te tudod hány menthetetlennek elkönyvelt ember jött vissza a halálból?

Az egész világon Magyarország a harmadik helyen áll a halálozások tekintetében (és most nem a rákra gondoltam!)

Hiába a népművelők higgadtsága, ha hülyeségeket írsz.
RonaGyuri
triázs csapat előírásait is Orbán határozta meg???
1984
Kettes szám első személy, de most nem a részletekben rejlik az ördög.
1984
(ja, ha nem jött volna át: a kettes számmal a - fideszes - mindig higgadt népművelő nőkre utaltam)
Málna
@Pálinkás Pál: Majd eladják vagy elajándékozzák, nyomi. Ha mindet befognák és személyzet is lenne hozzá, akkor sem tudnák megmenteni azokat, akik menthetetlenek.
Málna
@1984: Hány menthetetlennek elkönyvelt ember jött vissza a halálból? Hagyjuk már ezeket az üres lózungokat...
Pálinkás Pál
@Málna: miért kellett megvenni? és akit most nem tesznek gépre a hiány miatt, az esetleg megúszhatná...de mindegy
Málna
@Pálinkás Pál: Te még mindig itt tartasz, hogy minek kellett megvenni? Mániákusan foglalkozol a járvánnyal már egy éve, mégsem tudod a választ?
Pálinkás Pál
@Málna: dehogynem...így lehetett lopni...ahogy most a hirtelen megduplázódott vakcina árakon...no ezért kevés az életfogytiglan..
Málna
@Pálinkás Pál: Akkor neked csak ennyi ment át. Oké. Hirtelen megduplázódott a vakcina ára? Most kétszer annyiért vették, mint eddig, vagy hogy?
Málna
@Pálinkás Pál: Olvasni tudok, csak azt nem értem, miért írtad, hogy HIRTELEN duplázódott meg a vakcina ára.
Pálinkás Pál
@Málna: mert Kínában fele annyiba került bepakolásnál...mire nálunk kipakolták ,rájött az alkotmányos költség,igaz?
Málna
@Pálinkás Pál: Nem tudjuk, hogy mennyiért adták nekünk a kínaiak. Hogy Hadházy mit feltételez, az engem hidegen hagy. Én megvárom a kormány reagálását. Neked is ezt ajánlom.
Pálinkás Pál
@Málna: te nagyon hülye vagy...van neted , megnézed a hivatalos gyártó oldalon...egyébként ha beszélsz valamilyen nyelven...rajtunk röhög a világ a 36 dolláros kínai szar miatt, ami még Namíbiának is csak 17 dollárba került...és az adatokat a köcsög gulyás tette közzé...nem kormánytag véletlenül? a kormánykommunikáció a hozzád hasonló IQ gyengéknek szól...
Málna
@Pálinkás Pál: Megköszönném, ha elküldenéd a hivatalos gyártó oldalának linkjét. Meg azt is, ahol rajtunk röhögnek ezért. Bármilyen nyelven jó.:-)
Na, itt szoktunk elakadni...
Béla333
A döntő szempont: kinek van Fidesz tagkönyve!?
Dögöljenek meg mocskos Fidesz!
Pálinkás Pál
@Málna: észrevehetted , egy hónapja kb nem linkelek...akit érdekel utánanéz...amíg linkeltem addig sem érdekelt senkit ,tovább fújta a magáét, így leszarom, aki keres talál!!
Málna
@Pálinkás Pál: Ne terelj! Biztos vagyok benne, hogy a gyártó oldalán nincs ár, és senki nem röhög rajtunk a kínai vakcina miatt. Nem fér a fejembe, miért kell folyton kamuzni...
Pálinkás Pál
@Málna: mondtam olvass... talán kicsit tudok segíteni sinopharm vaccine price / dose...
Málna
@Pálinkás Pál: Számítógépekkel foglalkozol, és nehezedre esik elküldeni egy konkrét linket? Persze ha az a link nem létezik, akkor érthető...:-)
Málna
@Pálinkás Pál: Nagy kamus vagy te, Palikám.
csipetke
@Pálinkás Pál: 9:35 Sok dologban nem értettem veled egyet,de ebben igen...
csipetke
@Nessy: 8:40 És a legtöbb SBO-n van triázs-nővér,aki eldönti a súlyossági sorrendet...
Nessy
@Pálinkás Pál: A New York Times is megállapította, hogy nagyon drágán vettük a pici kínai vakcináckát! Egyébként az árlista már több izben olvasható volt a neten, gyengébbek kedvéért! A 12.13 -s bejegyzéseddel tökéletesen egyet értek. A töketlenkedő fórumtársnak jó lenne keresni egy online internet használói tanfolyamot.
Nessy
@csipetke: Igen! Nem ördögtől való a probléma megoldása.Nagyon sok esetben kell dönteni az egészségügyben. Transzplantáció, egyedi méltányossági gyógyszer, ellátás.
csipetke
@Pálinkás Pál: 13.00 Minek állsz le vele vitatkozni?Gyanítom,hogy a fidesztől hozzászólásonként kapják a trollok a lóvét,azért játssza el a hülyét. Viszont sokkal rosszabb,ha tényleg ennyire debil,ahogy előadja az értetlent.
Pálinkás Pál
@csipetke: szerintem születése óta ilyen...
Nessy
@Pálinkás Pál: Tegnap más témában verte a hisztit a linkért. Hiába írtuk többen, hogy google a barátunk, ott olvashat a témáról, mintha egy marslakónak írtuk volna. Úgy látszik, ma ezt a témát kapta feladatul.
Pálinkás Pál
@Nessy: lehet nem tud írni olvasni...csak bemásolja amit küldenek neki a pártházból!!!
1984
Durvára tetszik ez a szám: www.youtube.com/watch?v=ruBEraXm_GA
Sajnálom!
De az már biztos, hogy a mennyei Jeruzsálem ezerrel benne van - csak így érvényes!
(ja, nem vagyok köcsög hitgyülis - Isten ments !!!)
TollerBela
Erre a semmitmondó, a napi rutint megtestesítő gyakorlatra mondja a híradás alapján a kormánysajt, hogy nem is igaz ! Miközben egy sor intenzív osztályból csinálnak COVID osztályt - és az intenzív osztályok kapacitása közismerten mindig is alacsony volt.
Málna
@Pálinkás Pál: Palikám, én a helyedben visszafognám magam. Tegnap is égtél és ma is. Hogy nem sül le a képedről a bőr...
Pálinkás Pál
@Málna: a hozzászólásokat nézve, te égsz, mióta ide evett a fene...
Málna
@Nessy: Nem vertem a hisztit tegnap sem, ma sem. Kértem egy linket, hogy bizonyítsd az igazad.Természetesen nem tudtad, hiszen hazudtál. Ennyi történt.
Málna
@Pálinkás Pál: Nem igazán. Nem én hazudozom és jártatom a számat minden alap nélkül.
Pálinkás Pál
@Málna: persze..nem te hazudsz, mert még ahhoz is ostoba vagy..csak szolgaian fújod a fidesz szöveget..
1984
Addig küldöm ezt a számot nektek, amíg meg nem szeretitek!
Málna
@Nessy: 13:56 Eddig is tudtuk, hogy a kínait vettük a legdrágábban, ehhez nem kellett a New York Times. A kérdés az volt, hogy ez duplája-e annak, amennyiért a kínai kormány adta. Látod, mennyire nem érted, hogy mi a téma?
Nessy
@Málna: Egy másik topicon az itthoni ár duplájáról írtam ( Szputnyik 3000 HUF/ dózis, Sinofarm 8000HUF/ dózis.).
Az meg természetes, ha nem a gyártótól veszel valamit közvetlenül, hanem van egy közbeiktatott cég, az a beszerzési árra ráteszi a saját költségeit, és árrését. Ezáltal a vevő lényegesen magasabb árat fizet a termékért. Logikus?
1984
Szinte látom a lelki szemeimmel, ahogy a sok keresztény - akik pontról pontra betartják a Tízparancsolatot (ami 600+ parancsolat igazából) - buzi zsidóznak engem, pedig az van skacok, hogy nem vagyok sem buzi, sem zsidó.

Már megint tévedtetek.
Nektek tényleg nem fárasztó, hogy állandóan tévedtek?

Teljes tévedésben végig élni egy életet - a legnagyobb szívás!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.