Ez derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb, februári adataiból.

A 2020-as év átlagnyugdíj összegét, amely 142 000 Ft volt a nyugdíjbiztosítás oldala szerint, a kétmillió nyugdíjasból nem egészen minden második nyugdíjas kapja csak meg.

Hatalmas a szakadék: 106 ember nyugdíja pedig meghaladja az egymilliót, 40 ezer emberé pedig nem éri el az 50 ezret
Kép:Pixabay

Ezt az átlagot jelentősen felhúzza a kisszámú, de rendkívül magas ellátásban részesülő nyugdíjas: 36 ezren kapnak 350 000 forintnál magasabb nyugdíjat, 106 ember nyugdíja pedig meghaladja az egymillió forintot.

Semmiféle felső határa nincs a nyugdíjnak Magyarországon, vagyis nincsen nyugdíjplafon, azonban ők elenyésző kisebbségben vannak a nyugdíjas-társadalmon belül, nem ők határozzák meg a nyugdíjas-társadalom arculatát.

– hívta fel a figyelmet még januárban Farkas András nyugdíjszakértő.

A millió feletti nyugdíjat csak úgy lehet elérni, ha valaki több száz millió forintos járadékot fizetett, és emellett hosszú szolgálati idővel is rendelkezik.

– árulta el.

Ugyanakkor szerinte borzasztóan méltánytalan a magyarországi nyugdíjrendszer.

Egyetlenegy országban sincs még olyan, hogy korlátlanul lehetne érvényesíteni a biztosítási alapelvet az öregségi nyugdíjrendszerben. Az alapelv arra utal, hogy amekkora összegű nyugdíjjárulékot egy munkavállaló élete során befizetett, legalább akkora összegű nyugdíjat kapjon.

Más országokban érvényesül egy bizonyos szolidaritási elv, vagyis pluszjuttatások esetén van egy felső határ. 

Forrás:Index
Címlapkép:Pixabay

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Azt tegyuk gyorsan hozza, nem lenne ennyire rossz a helyzet ha orbanek nem lopjak el 3 millio ember megtakaritasat.
Az a 3 ezer milliard forint amit elloptak, jo esellyel ma aka 10 ezer milliardot erne, hiszen a tozsdei indexek az elmult 10 evben meg 3x-odtak. De erje csak a duplajat. Ezzel szemben az eredmeny 0, hiszen bement a nagy kalapba, es eltunt.
Viszont lett orbannak luxu magangep, luxus yacht, evenkenti tobbszori nyaralas a Maldivon, ofshore utazgatas a arabokhoz, ahol szepen el lehet tuntetni a magyar adofizetok penzet.
Jovore valasztas, tudd hova tedd az X-et. Ez az utolso eselyunk, hogy megszabaduljunk a maffia-kormanytol.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Sámannus: Most meg már a "gyenge forint" lett a bolsi nyöszörgésed tárgya, efftársék idiótája!? A "gyenge forint", vagy, akár az erős is, bolsi ütődött, mellesleg ezt a forinthekkelést is nagyban "köszönhetitek" Gyuri gazdátoknak, az inflációban nyilvánul meg, ami még most is csak töredéke efftársadék 8-10%-os szokásos inflációjának, hogy Bokros efftársad 25%-os inflációját már ne is említsük! Kár ebbe belehazudnod bármit, legfeljebb a zombitársaidat etetheted vele! Vagy te az itthoni vásárlásaidhoz dollárt, vagy eurot szoktál venni, fajgörény!? Amennyi eszed van...! "Világbajnok ÁFA"? Amikor az élelmiszerek 12%-os áfáját Bokros efftársadék felemelték 25%-ra, akkor nem sírt a mocsokbolsi pofád, hogy "mennyi nyomorgó családot sanyargattok", fajgörény? Csak azóta, hogy az általatok államcsődbe döntött államháztartás siralmas helyzete miatt még a 25%-os áfátokat is meg kellett emelni 2%-kal, te elmebeteg!? Neked már az se segítene, ha szembeköpnéd magad, idiótája! Majd szólj, ha van agydonorod és az új, értelmezni képes agyat beléd is ültették! Szerintem, számodra már egy sertésagy is nagy előrelépést jelentene!
Sámannus
@ómió: Az inflációval ne dicsekedjé, mert azt a jegybank sem tudja letörni, mert az csak úgy van, csak nem vesznek róla tudomást. Vegyél a tavaji áron sonkát, mejd kapsz helyette egy kiló tepertőt. Csupán ennyit változott az ár.
Egy héttel a nagyon fasza tizenharmadik negyedhavi emelés után jött a drágulás és volt nincs el is tűnt az emelés a zsarnokok zsebeiben. Bokros idején a jobboldali ellenzék agyhalottakból állt, és felejtős volt ahogyan kótyavetyéltek a spontán privatizációval. Bukros csak kitakarította azt a klozetot amit Antallék odacsinyátak. Tisztelet neki érte.
ómió
@Sámannus: Nem dicsekvésről volt itt szó, hanem a te hazudozásodról! Infláció? Ott a KSH! A bolsi kormányzásimitáció idején is ott volt, most is ő az, aki "megaszongya"! Mindenesetre még így is töredéke a bolsi éra inflációinak! A zsarnokok zsebeiben meg a lenyult 13. havi fizu és nyugdíj tűnt el, mig egy másik kormány - nem a lopós(!) - ez utóbbit most kezdte el visszaállítani! Látom, neked a Bokros féle zsebesek változatlanul a fixa ideáid. "Tiszteleted" tárgyai! De akkor legalább a lopásaikat nem kéne másokra hazudnod! Vagy úgy az "efftársi"?
Sámannus
@ómió: Ne szerénykedj az ócsárolással, Minden szopógépből ez jön ismerem őket.
ómió
@Sámannus: Amit az efftársi "kormányzásotokról", fő jellemzőiről írtam, efftársi "szopógép", az nem ócsárolás, hanem maga volt a valóság! Átaludtad, vagy még újszülött voltál akkortájt, netán az agysorvadásodban nem érzékelted?
SÍva
Emlékszik még valaki rajtam kívül arra, hogy havi 2 millió forintos fizetés után nem kellett nyugdíjjárulékot fizetni és ez után az összeg után nem folt jogosult nyugdíjra? Ezt nem is tudom miért törölték el? Persze valójában nagyon is értem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.