A külügyminiszter kedden Szerbiába látogatott, ahol a szerb kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón az egyik újságíró a Covid-útlevéllel kapcsolatban érdeklődött. 

Szijjártó: a Covid-útlevél nem lehet diszkriminatív senkivel

Fotó: Propeller

A miniszter elmondta, hogy Magyarország is részt vesz az útlevéllel kapcsolatos előkészítő megbeszéléseken, de fontosnak tartja, hogy ez a dokumentum nem lehet diszkriminatív senkivel szemben. Erről így beszélt a politikus

A Covid-útlevélnek tiszteletben kell tartania, hogy az európai szabályok (…) két módját határozzák meg egy vakcina jóváhagyásának. Az egyik út az Európai Gyógyszerügynökség normál eljárásban meghozott döntése, a másik út, amit, még egyszer szeretnék aláhúzni, európai szabályok tesznek lehetővé, az vészhelyzetben a nemzeti hatóságok engedélye.

Magyarország nem fogadja el azt, hogy a Covid-útlevél esetleges bevezetésénél az európai szabályok által elismert csak egyik jóváhagyási formát vegyék figyelembe,  hanem a nemzeti hatóságok által az európai szabályok alapján elismert vakcina felhasználását is.

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint elmondta: annyival több szerb és magyar ember életét tudtuk megvédeni, mint amennyi keleti vakcinát megvásároltunk, és amennyi oltást már beadtunk Szerbiában, illetve Magyarországon.

„Egyik kormány sem volt hajlandó ideológiai kérdéssé tenni a vakcina ügyét. Mindkét ország megbízott a saját nemzeti szakértőiben, és nem fogadtuk el azt, hogy valaki valahol távol jobban ért egy bizonyos kérdéshez, mint a mi nemzeti szakértőink. Mind a szerb, mind a magyar kormány a józan eszére hallgatott, és egyetlen egy célt tűztünk ki magunk elé, hogy megvédjük a saját polgáraink életét és egészségét”

– tette hozzá a politikus.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: Propeller

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Pötyike! A Mao Könnyéről szóló oltási igazolással szabadon utazhatsz Lajosmizse Felsőre is, ez nemzethy hatáskör!...
rokker33
Jaaa most már tiszteletben kell tartani az emberi blablabla...Ezt csak azért mondja, mert nem kell a kutyának sem a kínai szar és az unió sem fogadja el addig míg ki nem vizsgálják. Szíjszopó petike mehetsz szopni a kinai himbilimbit,máshoz úgysem értesz kis köcsög!
csipetke
A ruszkik benyújtották a vakcinájukat az EU-hoz engedélyeztetésre,a kínaiak vajon miért nem?A vakcinaútlevélen pedig igenis legyen rajta,hogy milyen vakcinával történt az oltás. Jut eszembe.-orbán mehetett Izraelbe a kínai cuccal oltva?
CsipkeRózsa
Volt már olyan EU-téma, ami ellen nem tiltakoztunk?
Qqberci
Pötyike! A Mao Könnyéről szóló oltási igazolással szabadon utazhatsz Lajosmizse Felsőre is, ez nemzethy hatáskör!...
namihami
Nem értem!?!? Hiszen a magyar vírusútlevéllel bármelyik határállomásig szabadon lehet utazni. Legfeljebb a taccsvonal túloldalánál majd nem enged tovább az a másik határőr. De, korlátozás nem lesz és lehet. A fenti határok gond nélkül elérhetők maradnak.
Az Orbán uralta Balaton pedig passzport nélkül megközelíthető. És a cél eleve az, hogy náluk költsék el a pénzt.
csipetke
A kínaival oltották (állítólag) orbánt is,reméljük rá is vonatkozik a dolog, és nem mehet majd sehova

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.