A Színház- és Filmművészeti Egyetem százötven hallgatójának már biztosan nem kell lemondania képzéséről és diplomájáról akkor sem, ha az intézmény átalakításának módja miatt nem kívánja az SZFE-n befejezni tanulmányait, írja a Vidnyányszky Attila vezette fideszes megszállás ellen tiltakozásokat szervező FreeSzfe Egyesület.

Diplomamentő akció: Így menekítik ki az SZFE diákjait külföldi egyetemekre

Fotó: MTI/Mónus Márton

Közleményük szerint ugyanis öt európai egyetem veheti át őket formálisan – elismerik eddig megszerzett kreditjeiket és a mestereikkel folytatott további munkát is. Mint írják, egy belső felmérés alapján még ennél is többen élnének a lehetőséggel, ezért továbbra is folynak tárgyalások más egyetemekkel.

Hónapok óta dolgozik a Freeszfe Egyesület az Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő programon, melynek keretein belül eddig öt európai egyetemmel – köztük a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) – sikerült megállapodnia tizennégy SZFE-s osztály átvételéről.

A program nem jelent fizikai kimenekítést: a hallgatók a legtöbb esetben nem utaznak, az eddigi tanáraik taníthatják őket a Freeszfe-n, az adminisztrációs hátteret azonban a külföldi egyetemek biztosítják, tehát elismerik az itthon megtartott órákat, így egyben maradhatnak az osztályok, még akkor is, ha például egy hatfős osztály hallgatói különböző helyekre vannak regisztrálva.

A HVG hozzáteszi, hogy a diplomamentő akcióban Tarr Béla is közreműködött, de mint a lapnak elmondta, ő csak „asszisztált” ahhoz, hogy létrejöhessen a partnerségi viszony az egyik európai filmes egyetem és az egyesület között. „Az adott egyetemen tudják, hogy ki vagyok, és nyilván nyomott valamennyit a latban, hogy felvállaltam nekik is, hogy én is besegítek a Freeszfe-n az oktatásba” – nyilatkozta a hvg.hu-nak a világhírű rendező.

Tarr Béla azt mondja, a diákok ellenállása hozta meg a kedvét újra a tanításhoz.

Most már látom, hogy ők mire képesek, és szívem-lelkem velük van. Intelligens, becsületes, tiszta, romlatlan fiatalembereket látok, tehetségeseket, fantáziadús csapatot, és ez visszaadja az ember hitét. Biztos vagyok benne, hogy aki ebben a csatában részt vett és részt vesz, más dolgokat fog csinálni, mint azok, akik szépen, csendesen, konformistán beépülnek valamibe.

Forrás: 444.hu, HVG

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Gyurka80:sosem haragudtam volna anyámra, ha kitesz a kuka mellé ha szellemileg úgy alakultam volna mint te és itt még páran...
Gyurka80
@Nessy: Az angol választási rendszerben kb 9%-a lenne a fidesznek.Amilyen lökött ellenzékünk van így kormányozható az ország. Az ellenzék előtt is ott a lehetőség a 2/3-hoz.
ómió
És Kim efftárs hány "forradalmárt" vesz át? Ott "kivághatná a rezet a proletariátus"!
Aki Én
@Gyurka80: Te, meg a kulturális meglátásaid. Ne viccelj, még a gondolataidat is úgy kell megfejteni, mert leírni sem tudod értelmesen.
Pfff...
nezelodo
@Gyurka80: Tudok jónéhány "büfészakos" diplomás fiatalról, akik a külföldi egyetemi tanulmányai mellett a szabadidejükben többet keresnek félmunkaidőben, mint az itthon hátrahagyott diplomás szülei. Igaz az ottani vezető politikusok kertjére nem vet árnyékot az agymacskája szüleménye, a kertvégi budi mellé épített stadion.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.