A forint gyengülése, az energiahordozók, a csomagolóanyagok drágulása mind emelik a húsipar szereplőinek termelési költségeit.

A húságazat teljesítménye 5,8 százalékkal csökkent 2020-ban, a visszaesésben szerepe volt egyebek mellett a madárinfluenza gazdasági hatásainak, valamint a HORECA (szállodaipari és vendéglátó) szektor időszakos kiesésének is

– mondta a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Éder Tamás hozzátette,

a húságazat kibocsátása tavaly meghaladta a 915 milliárd forintot, ezen belül a húsfeldolgozás, tartósítás 349 milliárd forintot, a hús- és baromfihús készítmények gyártása pedig 218 milliárd forintot tett ki.

A húsfeldolgozás és tartósítás ágazat teljesítménye 1,9 százalékkal, a hús-, baromfihús készítmények gyártása 10,3 százalékkal, míg a baromfihús feldolgozása, tartósítása 6,7 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

Közölte, a húsipar export értékesítése 10,7 százalékkal mérséklődött éves összehasonlításban, ami főként azzal magyarázható, hogy a feldolgozott és tartósított baromfihús exportja 18,7 százalékkal esett vissza, a madárinfluenza miatt bevezetett kereskedelmi korlátozások miatt.

Drágulásra figyelmeztet a Hússzövetség

A húsipar belföldi értékesítése 1,5 százalékkal visszaesett, ami azt jelzi, hogy a kiskereskedelmi forgalom emelkedése nem tudta kompenzálni a HORECA szektor és a közétkeztetés kiesését – tette hozzá.

Elmondta, tavaly 4,7 millió sertést vágott a magyar húsipar, ugyanannyit, mint 2018-ban. A magyarországi sertések száma 216 ezerrel, 2,8 millióra emelkedett, ez szintén megegyezik a 2018-as adattal. A kocák létszáma pedig több mint 5 százalékkal nőtt és elérte a 163 ezret.

Kiemelte, 2014 óta, az élősertés és a félsertés áfájának csökkentését követően, 1 millióval, 27 százalékkal nőtt a vágott sertések száma, miközben a sertések létszáma mintegy 300 ezerrel csökkent. Az eredmények az ágazat egyértelmű fehéredését jelzik.

A szövetség társadalmi elnöke szerint 2021 a totális bizonytalanság évének tűnik a húsipar számára: a takarmánygabonák ára az elmúlt fél évben 50-70 százalékkal nőtt, az élősertés ára néhány hét alatt 25 százalékkal emelkedett, és úgy tűnik, hogy a folyamatnak még nincs vége. Miközben a HORECA szektor indulása bizonytalan, az afrikai sertéspestis is okozhat még "meglepetéseket" Magyarországon, Európában (főként Németországban) és Kínában is.

Hozzátette, hogy a forint gyengülése, az energiahordozók, a csomagolóanyagok drágulása mind emelik a húsipar szereplőinek termelési költségeit, és a koronavírus elleni védekezés költségei is érdemi költségnövekedést jelentettek minden üzem számára.

Forrás: MTI

Címlapkép: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

voltmárjobbis
Mit figyelmeztet? Illetve kit?
Engem, vagy orbánt?
balos
A kurva anyjukat a fideSSes disznóknak!Náluk a drágulás azon mérhető,hogy 20%ot adnak maguknak,mert a milliós fizujuk nem takarja be a pofájukat!Az árok alja meg a 3%os inflációval "maszkoljon"!
solidedge
Az élelmiszer árak folyamatos növekedése azokra hárít nagy terheket, akik csak esznek és laknak. Sokan vannak. nekik az éves infláció 10-15 %. A fogyasztói kosár összetétele szerint viszont 2-3 % az áremelkedés, tehát a kispénzű nyugdíjas is 2-3 % nyugdíjemelésre számíthat (A teljes emelés az év végén realizálódik, ekkor korrigálják az összeget). Az elszegényedés mértéke borítékolható. Persze az Orbán féle propaganda szerint nincs szegénység. De hazug embertől mit várunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.